Slovenija hoče na SP, znani tekmeci

Rubrika: Reprezentanca

Z žrebom kvalifikacijskih skupin se je začelo uradno odštevanje do svetovnega košarkarskega prvenstva leta 2023, ki ga bodo gostile Indonezija, Japonska in Filipini. #mojtim bo v prvem delu kvalifikacij nastopil v skupini C, njegove tekmice pa bodo Hrvaška, Švedska in Finska.

Za nastop na prvenstvu se bo potegovalo 80 reprezentanc, odigranih pa bo 420 tekem. V afriškem delu kvalifikacij bo nastopilo 16 reprezentanc (5 mest na prvenstvu), v ameriškem prav tako 16 reprezentanc (7 mest na prvenstvu), 16 reprezentanc pa bo nastopilo tudi v azijskem (vključno z Oceanijo) delu (6 mest na prvenstvu). V evropskem delu kvalifikacij bo nastopilo 32 reprezentanc, ki se bo borilo za 12 prostih mest na prvenstvu. Filipini in Japonska sta kot gostitelja že neposredno uvrščena na svetovno prvenstvo, Indonezija pa si bo neposredno vstopnico lahko priigrala z uvrstitvijo v četrtfinale azijskega pokala. Na svetovnem prvenstvu bo zaigralo 32 reprezentanc.

V petnajstmesečnem obdobju bo na sporedu šest kvalifikacijskih oken, ki se bodo istočasno odvijala v Afriki, Ameriki, Aziji (vključno z Oceanijo) in Evropi. Kvalifikacije bodo potekale od novembra 2021 do februarja 2023.

Evropski del kvalifikacij za svetovno prvenstvo

V evropski del kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu se podaja 32 reprezentanc, ki je razporejenih v osem skupin s štirimi ekipami (A-H).  Ples kroglic je Slovencem namenil skupino C, v kateri so še Hrvaška, Švedska in Finska.

SKUPINA A: Srbija, Slovaška, Belgija, Latvija
SKUPINA B: Belorusija, Velika Britanija, Grčija, Turčija

SKUPINA C: Hrvaška, Švedska, Finska, SLOVENIJA
SKUPINA D: Izrael, Nemčija, Estonija, Poljska

SKUPINA E: Francija, Portugalska, Madžarska, Črna gora
SKUPINA F: Bosna in Hercegovina, Litva, Bolgarija, Češka

SKUPINA G: Gruzija, Severna Makedonija, Španija, Ukrajina
SKUPINA H: Rusija, Nizozemska, Islandija, Italija

Vsako moštvo bo v tem delu tekmovanja odigralo šest tekem (tri doma in tri v gosteh), v treh tekmovalnih oknih:

1. kvalifikacijsko okno: med 22. in 30. novembrom 2021
2. kvalifikacijsko okno: med 21. februarjem in 1. marcem 2022
3. kvalifikacijsko okno: med 27. junijem in 5. julijem 2022

Po šestih odigranih tekmah bodo iz skupinskega dela napredovale prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin in tvorile nove štiri skupine po sistemu (I=A+B, J=C+D, K=E+F in L=G+H). Vsi rezultati iz prvega dela kvalifikacij se prenašajo.

Tudi v drugem delu vsako reprezentanco čaka šest tekem, po tri na domačem igrišču in tri v gosteh. Predvidena kvalifikacijska okna v drugem delu so:

4. kvalifikacijsko okno: med 22. in 30. avgustom 2022
5. kvalifikacijsko okno: med 7. in 15. novembrom 2022
6. kvalifikacijsko okno: med 20. in 28. februarjem 2023

Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc – prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela kvalifikacij (I, J, K in L). Svetovno prvenstvo bo na sporedu med 25. avgustom in 10. septembrom 2023, gostile pa ga bodo Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila).

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške članske reprezentance:
”.”

Edo Murić, kapetan slovenske moške članske reprezentance:
”Žreb skupin nam je prinesel zanimive nasprotnike, s katerimi se na igriščih redno srečujemo. Ne glede na nasprotnike pa morata naše razmišljanje in pristop biti enaka v vsakem kvalifikacijskem oknu. Osredotočeni bomo morali biti nase in na svojo igro ter gledati iz tekme v tekmo. Nadaljevati moramo s hitro in agresivno košarko, kar je bil naš zaščitni znak v Kaunasu ter Tokiu. Le tako bomo lahko tudi v kvalifikacijah dosegli rezultate, ki si jih želimo. Zadnje svetovno prvenstvo smo na žalost spremljali prek televizijskih ekranov. Verjamem, da so bile takratne kvalifikacije dobra šola za vse nas in tokrat bomo storili vse, da na igrišču zmagujemo in upravičimo pričakovanja naših zvestih navijačev ter nenazadnje tudi trenutno visoko uvrstitev na Fibini jakostni lestvici.”

Slovenska košarkarska reprezentanca, ki jo v zadnjem času uspešno vodi Aleksander Sekulić, je doslej trikrat nastopila na svetovnih prvenstvih. Leta 2006 je na Japonskem zasedla deveto, leta 2010 v Turčiji osmo, pred sedmimi leti v Španiji pa sedmo mesto.

Evropske prvake leta 2017 ter četrtouvrščene z nedavnih olimpijskih iger v Tokiu, poleg kvalifikacij za svetovno prvenstvo, leta 2022 čaka še nastop na EuroBasketu, ki ga bodo gostile Češka, Gruzija, Italija in Nemčija. Slovenija se bo v Kölnu poleg domače nemške reprezentance pomerila še z Bosno in Hercegovino, Francijo, Madžarsko in Litvo.