Slovenija gre naprej! Padla Bolgarija, naslednji prosim!

s kategorijo
Novice
.

Slovenske košarkarice uvodni cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 končujejo z dvema zmagama. Po četrtkovi zmagi nad Grčijo, so po hudem boju v Sofiji z 72:64 ugnale še bolgarsko izbrano vrsto. Do zmage so prišle z odlično obrambo v drugih dvajsetih minutah. Kvalifikacije se nadaljujejo novembra prihodnje leto, Slovenke zasedajo prvo mesto v skupini A.

Kvalifikacije za EP 2021, skupina A, 2. krog,. 17.11.
Bolgarija – SLOVENIJA 64:72 (44:51, 34:31, 22:12)
Strelke za Slovenijo: Oblak 19 (8 skokov), Prezelj 10 (7 skokov), Seničar 2 (6 skokov), Goršič, Barič 13 (6 podaj), Jakovina 10 (9 skokov), Rupnik, Friškovec 6, Trebec 12 (8 skokov), Dautović.

Selektor Damir Grgić je na tekmi proti Bolgariji lahko računal le na deseterico igralk. Po predvidevanjih Aleksandra Krošelj zaradi težav s stopalom ni bila sposobna za igro, ob prihodu v Bolgarijo pa je zbolela Tina Cvijanovič, ki bo tako na prvi uradni nastop v reprezentančnem dresu še morala počakati.

Slovenske košarkarice so z odliko opravile uvodno tretjino naloge na poti do tretje zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo. Čeprav močno oslabljene, saj sta manjkali dve članici začetne peterke, poškodovani Eva Lisec in Shante Evans, so zabeležile dve zmagi.

Dvoboj ekip, ki sta v prvem kolu zmagali – Bolgarke so na Islandiji slavile s 84:69, je bil bolj izenačen, kot je bilo pričakovati. Za to so poskrbele Slovenke, ki so se tekme lotile premalo zbrano in agresivno, kar so domačinke izkoristile in na začetku druge četrtine prišle do prednosti 13 točk (25:12).

Slovenija je potrebovala kar nekaj časa, da je vzpostavila ravnotežje (32:31), do prednosti, ki ji je omogočila mirno končnico, pa je po zaslugi individualne kakovosti prišla šele v zadnji četrtini (55:44). Slovenske košarkarice so tretjo četrtino dobile z 20:10, drugi polčas pa z 41:30.

Znova je izstopala Teja Oblak, ki je bila z 19 točkami prva strelka tekme. Na koš je iz igre vrgla kar 23-krat (7:17 za dve točki, 1:6 trojke), ob tem pa je imela osem skokov, pet ukradenih žog, štiri skoke, tri podaje in sedem izgubljenih žog.

Nika Barič je dosegla 13 točk (met iz igre 5:14, 6 podaj), dvanajst ob stoodstotnem metu jih je zbrala Tina Trebec (8 skokov), po deset pa sta jih prispevali Annamaria Prezelj (7 skokov) in Tina Jakovina (9 skokov).

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo se nadaljujejo čez leto dni. Slovenke bodo v drugem ciklu obakrat gostovale. V četrtek, 12. novembra 2020 se bodo najprej v tretjem kolu pomerile z Islandijo ter v nedeljo, 15. novembra 2020 še z Grčijo. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najbolje drugouvrščenih reprezentanc.

Slovenska odprava Sofijo zapušča v ponedeljkovem dopoldnevu. Nika Barič, Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Tina Trebec in Eva Rupnik se bodo neposredno odpravile v svoje klubske sredine, preostanek reprezentance pa prek Frankfurta leti na letališče v Gradcu. V domovino bo ekipa prispela v večernih urah.