Slovenija DU20 deklasirala Rusijo, Friškovec 37!

s kategorijo
Novice
.

Slovenska reprezentanca deklet do 20 let je v nedeljo odigrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu. Slovenija se je pomerila z reprezentanco Rusije in z rezultatom 84:71 zabeležila prvo zmago na evropskem prvenstvu. Varovanke Predraga Radovića se bodo v ponedeljek pomerile še z Nemčijo, v nadaljevanje tekmovanja se uvrstijo vse štiri reprezentance.EP DU20, prvi del, 2. krog, 8.7.
Rusija – SLOVENIJA 71:84 (13:25, 18:24, 18:18, 22:17)

Posnetek tekme:

Strelke za Slovenijo: Friškovec 37 (6 skokov), Krošelj 25, Goršič 7 (8 skokov), Cvijanović 6, Jesenšek 4, Gabrijel 3, Kozina Bubnič 2, Dautović, Einfalt, Pamić, Špoljar, Zoran.

Slovenke so drugo tekmo na evropskem prvenstvu začele v postavi Friškovec, Krošelj, Cvijanović, Goršič in Einfalt in Srečanje so s trojko odprle Rusinje, nato pa so slovenske košarkarice odgovorile z delnim izidom 9:0. Sledila je parada zgrešenih odprtih metov iz obeh strani. Varovanke Predraga Radovića so veliko grešile izpod koša, a se je prednost kljub temu višala. Dobri dve minuti do konca prve četrtine so Slovenke prvič povedle za deset (18:8). Ob koncu prvih desetih minut pa so Slovenke vodile s 25:13. Zala Friškovec je že v prvih desetih minutah prispevala 10 točk.

Evropske podprvakinje so tudi v drugi četrtini nadaljevale z odlično igro tako v obrambi, še bolj pa v napadu. Izid prvega polčasa je s trojko v zadnji sekundi igre postavila Zala Friškovec (49:31). Aleksandra Krošelj in Zala Friškovec sta v prvem polčasu skupaj prispevali kar 38 točk (Friškovec met za 3: 4/6), Rusinje so v prvih dvajsetih minutah izgubile 11 žog, Slovenke le dve.

V prvi minuti nadaljevanja je prednost Slovenk prvič znašala 20 točk (51:31). Slovenske košarkarice so večino časa nadzorovale potek obračuna v Sopronu, a je v zaključku tekme sledil manjši padec v igri, ki pa ga nasprotnice niso znale izkoristiti. Rusinje so prednost Slovenije znižale na -10, a jim Slovenke niso dopustile preobrata. Na koncu je slovenska reprezentaca zmagala s 84:71.

Vrhunsko strelsko predstavo sta znova prikazali Zala Friškovec in Aleksandra Krošelj. Zala Friškovec je dosegla neverjetnih 37 točk (5/8 za 3, 10/10 PM), Aleksandra Krošelj pa je tekmo končala pri 25 točkah, Teja Goršič je v statistiko vpisala sedem točk in osem skokov.

V ponedeljek čaka Slovenijo še obračun z Nemčijo, ki je na tem prvenstvu še brez zmage.

Tekme Slovenije v Sopronu spremlja tudi selektor članic in trener ŽKK Cinkarna Celje Damir Grgič.