Slovenija 6. na svetu

Rubrika: Reprezentanca

Študentke Univerze v Ljubljani so v 6. izvedbi Svetovne univerzitetne lige v košarki 3×3, ki se je v organizaciji FISU (Svetovna univerzitetna športna zveza) in TUSF (Turška univerzitetna športna zveza) odvijala v Istanbulu prišle do dobrega šestega mesta.

V prvi njihovi tekmi v skupinskem delu tekmovanja so jih premagale vrstnice iz Mehike (nosilke srebrne medalje). Ljubljanske študentke so šle v to tekmo »premehko« in bile na koncu za to tudi kaznovane. V drugi tekmi so se oddolžile za poraz ukrajinskim študentkam iz letošnjega finala Evropskih univerzitetnih iger v Lodžu. Z osvojenim drugim mestom v svoji predtekmovalni skupini so morale odigrati še tekmo osmine finala, ki so jo po odlični igri visoko dobile proti študentkam iz Ugande. Vendar po »čudnem« tekmovalnem sistemu (nekatere ekipe so imele pred odločilnimi tekmami en dan odmora) so že prvi tekmovalni dan potrošile preveč prepotrebne energije.

Po vsem omenjenem so se v četrfinalni boj po rezultatih sodeč podale iz težjega izhodišča. Nasprotnice so bile visoko rangirane študentke iz Mongolije. V izenačenem četrfinalnem boju so tudi z nekaj smole ta dvoboj izgubile po podaljšku s 13 : 15.

Šesto mesto je dober rezultat, igralkam gre vsa pohvala za izjemno borbenost, vseeno pa ostaja kar nekaj grenkega priokusa, zaradi zapravljene priložnosti na prvi njihovi tekmi, ki bi jim dal ugodnejši razpored v izločilnih bojih.

To je bil tretji nastop študentk Univerze v Ljubljani v 6. izvedbi Svetovne univerzitetne lige v košarki 3×3. Po osvojenem četrtem mestu leta 2018 in petem mestu leta 2016 je to prvo šesto mesto. V letih 2017 in 2019 so se morale nastopu žal odpovedati, kljub temu da so se nanj kvalificirale. Tekmovanje je vsako leto ob podobnem času, vzrok vsemu navedenemu pa je, da je izjemno težko v tem času sestaviti ekipo, zaradi klubskih obveznosti posameznih igralk v tem časovnem obdobju. Tudi letos se je zgodba v manjši meri ponovila. Roko na srce si priložnosti za osvojitev višjih mest (medalj) zapravljamo izključno sami.

Naslov prvakinj so osvojile tajvanske študentke, ostali komplet medalj pa so si razdelile mehiške in mongolske študentke.

Končni vrstni red (ženske):
1. Chinese Culture University (TPE)
2. Monterrey Institute of Tehnology and Higher Education (MEX)
3. Royal International University of Mongolia (MGL)
6. University of Ljubljana (SLO)

V moški konkurenci so naslov osvojili brazilski študentje.

Končni vrstni red (moški):
1. Paulista University (BRA)
2. Mackuarie University (AUS)
3. Monterrey Institute of Tehnology and Higher Education (MEX)

Rezultati ekipe Univerze v Ljubljani:

Predtekmovalna skupina C:
University of Ljubljana (SLO) : MONTERREY INSTITUTE OF TEHNOLOGY AND HIGHER EDUCATION (MEX) 07 : 09

UNIVERSITY OF LJUBLJANA (SLO) : Vasyl Stefanyk University (UKR) 20 : 13

Osmina finala:
UNIVERSITY OF LJUBLJANA (SLO) : Uganda Christian University (UGA) 21 : 07

Četrtfinale:
ROYAL INTERNATIONAL UNIVERSITY OF MONGOLIA (MGL) : University of Ljubljana (SLO) 15 : 13

Vse informacije o tekmovanju lahko dobite na URADNI SPLETNI STRANI.