Sixt po 6., slovenski derbi in debi Nikolića v Domžalah

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Pred moštvom Sixt Primorske, ki je ostaja edino neporaženo moštvo Lige ABA 2, je šesti preizkus v regionalni druščini. To sredo ob 20. uri v koprsko Areno Bonifika v goste prihaja črnogorski Lovćen iz Cetinja. Dodajmo še, da bo v 6. krogu tudi slovenski derbi med Helios Sunsi in Rogaško, za domačine bo debitiral ex-Slatničan Mitja Nikolić. Maj Kovačevič pa s Splitom Vladimirja Anzulovića jutri gostuje v Skopju.

Liga ABA 2, 6. krog, 31.10.
Spars – Vršac (18.00)
Helios Suns – Rogaška (19.00)
Sutjeska – Dynamic (19.00)
Borac – Zrinjski (20.00)
Sixt Primorska – Lovčen (20.00)

1.11.
MZT – Split (18.00)

Klub, ki je lani praznoval 70 let delovanja, je v premierni sezoni Ligo ABA 2 zaključil kot šesti, v tej sezoni pa trenutno z dvema zmagama na petih tekmah zaseda osmo mesto. Prvi uspeh je zabeležil v uvodnem kolu (72:71), ko je Rogaška v gosteh zgrešila dva meta za zmago, drugega pa v zadnjem kolu proti Borcu (75:70).

Četrtouvrščeno moštvo minule sezone črnogorskega državnega prvenstva je bilo blizu zmagi tudi v 4. kolu, ko je gostovalo v Skopju. Na glavni odmor proti MZT-ju je na krilih Alekse Popovića, ki je že v prvih 10 minutah dosegel 18 točk, odšlo v vodstvu s 45:43, po podaljšku pa na koncu klonilo z 90:100. Omenjeni 31-letni in 201 centimeter visoki branilec v Ligi ABA 2 povprečju dosega 21,4 točke na tekmo, obenem pa jim dodaja še 6,4 skoka in 2,8 podaje. S povprečnim statističnim indeksom 21,2 je trenutno tretji najkoristnejši košarkar regionalnega tekmovanja. Na lestvici slednjih sicer na samem vrhu še naprej vztraja primorski krilni center Marko Jagodić-Kuridža (indeks 26,2).

Sixt Primorska je v minuli sezoni dobila oba dvoboja z nekdanjim udeležencem regionalne elite – v sezoni 2003/04 je Lovćen v tedanji Goodyear ligi zasedel zadnje, 14. mesto. Pred malo manj kot letom dni (4. november) so tigri na Obali zmagali s 77:70, na povratni tekmi konec letošnjega januarja pa je zmagovalca odločil podaljšek. Na jugu Črne gore je tedaj šest sekund pred koncem odločilno polaganje za 81:80 zadel današnji kapetan rumeno-modrih, Alen Hodžić.

Lovćen se je sicer v novo sezono podal s šestimi novinci, ki so pred tem po večini igrali v drugih klubih Lige ABA 2. Eden izmed njih je tudi Djordje Lelić (9,4 točke, 2,2 skoka, 1,6 pridobljene žoge, 1,4 podaje), ki je pred selitvijo v Cetinje v Sloveniji branil barve Krke, Helios Sunsev, Tajfuna in Elektre. Stari znanec slovenskih parketov je tudi 216 centimetrov visoki center Miloš Lopičić(0,8 točke, 1,2 skoka). Slednji je bil med letoma 2013 in 2015 član nekdanjega prvoligaša iz Maribora.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Lovčen je zelo izkušena in neugodna ekipa, ki premore precej igralcev, ki so že igrali tudi na višji ravni od Lige ABA 2. Košarkarji iz Cetinja so dobro uigrani. Če se bomo želeli prebiti do novih dveh točk, bomo morali pokazati največ, česar smo sposobni v tem trenutku. Upam, da bodo tribune Arene Bonifike še bolj polne kot na prejšnjih tekmah. Z navijači nam je vedno lažje.”

Žan Mark Šiško, košarkar Sixt Primorske:
“Lovčen je neugoden tekmec, ki igra vse bolje in bolje. Mi v Ligi ABA 2 želimo nadaljevati niz neporaženosti. Navijače, ki iz tekme v tekmo na tribune Arene Bonifika prihajajo v vse večjem številu, tudi tokrat vabim, da nas podprejo ter da skupaj nadaljujemo uspešno serijo.”