Sixt boljši od Krke, Rogaška po podaljšku, Šentjur porazil Helios

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Tekmovanje v boju za prvaka v DP se je prevesilo v drugo polovico. V soboto so bili na sporedu trije obračuni osmega kola Lige Nova KBM za prvaka. Sixt Primorska je ugnala vodilno Krko, Šentjur je po trojki Popadića premagal Helios, Rogaška je bila po podaljšku boljša od Šenčurja GGD. V nedeljo bo na sporedu še sosedski obračun med Ilirijo in Petrol Olimpijo.

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA, 8. KOLO:

Sobota, 14. april:
SIXT PRIMORSKA : KRKA 76:73 (16:22, 15:15, 24:20, 21:16)

Čakarun 19 (10 skokov, 5 podaj), Mulalić 14, Ferme in Hodžić po 10; Dimec 12, Marinelli in Đapa po 11.

STATISTIKA

V derbiju osmega kola Lige Nova KBM za prvaka je Sixt Primorska premagala vodilno Krko. Novomeščani ostajajo na vrhu razpredelnice, v uteho pa jim je lahko dejstvo, da so v Kopru izgubili za točko manj, kot so zmagali na prvi tekmi v dvorani Leona Štuklja.

Krka je bila petindvajset minut popoln gospodar. V prvem polčasu je dobila boj pod obročema (23:14) in Sixt Primorsko prisilila v komaj 33-odstotni met iz igre. Posledično je imela v drugi četrtini že enajst točk prednosti, to pa je v tretjem delu igre povišala na 50:36.

Tu so gostitelji spremenili svoj pristop, zaigrali agresivneje v obrambi, tako da je imela Krka na koncu 26 izgubljenih žog, in naredili preobrat. Do konca tretje četrtine so izid izenačili (55:55), na začetku zadnjih desetih minutah pa so prvič na tekmi povedli. Prednost so povišali na 66:59 in jo zadržali tudi v zadnjih minutah, ko je bila bolj kot zmaga pomembna končna razlika.

Marjan Čakarun je bil prvi strelec tekme z 19 točkami (10 skokov, 5 podaj), Mirko Mulalić jih je za Sixt Primorsko dodal 14, pri gostih pa je največ točk zbral Žiga Dimec (12).

V devetem kolu (18. 4.) bo Krka gostovala v Domžalah, Sixt Primorska pa v Šenčurju.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
Čestitke fantom za zmago, ki smo si jo priborili z odlično igro v obrambi v drugem polčasu. V tekmo smo povsem brez razloga stopili nekoliko nervozno, a smo se nato zbrali in z agresivnostjo v obrambi ter nadzorom skoka prišli do zmage. Najlepša hvala tudi navijačem, ki so nam s svojim spodbujanjem več kot pomagali na poti do novega uspeha.

Simon Petrov, trener Krke:
Nabrali smo si visoko prednost, potem pa odigrali preveč sproščeno. Primorska je izkoristila ponujeno priložnost, se vrnila v igro in na koncu zasluženo zmagala.

Sobota, 14. april:
ŠENTJUR : HELIOS SUNS 75:74 (23:22, 16:22, 11:16, 25:14)

Pešič (6 skokov) in Allen JR po 18, Popadić 14 (6 skokov); Pelko 23 (5 podaj), Đumić 18 (9 skokov), Shashkov 16 (7 skokov).

STATISTIKA

Šentjur je po šestih porazih v nizu vendarle okusil slast zmage in v izjemno dramatični končnici na kolena položil Helios Suns, ki je po dveh zmagah nad Šenčurjem in Ilirijo klonil na Štajerskem.

Uvodni četrtini sta minili v izenačeni in negotovi predstavi, ekipi sta se neprestano izmenjavali v vodstvu, nobena si ni priigrala prednosti, ki bi ji zagotovila mirno nadaljevanje.

V drugi polovici tekme so izbranci domžalskega trenerja Jovana Beaderja nekoliko bolj odločno pohodili “stopalko za plin” in si v 24. minuti priigrali prednost enajstih točk (50:39), dve minuti kasneje pa po trojki Jureta Pelka povedli za dvanajst točk (54:42).

A gostitelji niso vrgli puške v koruzo, podali so se v odprt lov za Domžalčani in jih v 36. minuti ujeli (63:63), po dveh zadetih prostih metih Gašperja Rojka Jordana pa povedli s 65:63.

V dramatični končnici se je zmaga najprej nasmihala Domžalčanom, ki so dvajset sekund pred koncem vodili za štiri točke (74:70). A državni prvaki iz leta 2015 so v končnici uprizorili izjemen preobrat, enajst sekund pred koncem je Miloš Pešič najprej znižal na 72:74. Dve sekundi pred koncem je Jure Močnik zgrešil oba prosta meta, zmago pa je gostiteljem po metu za tri točke v samih izdihljajih tekme prinesel Marko Popadić.

V domači zasedbi sta Corey Deandrey Allen in Miloš Pešič dosegla po 18 točk, v gostujoči je bil najbolj učinkovit Pelko s 23 točkami, Božo Đumić je prispeval 18 točk.

Deveto kolo Lige Nova KBM za prvaka bo na sporedu že v sredo, 18. aprila. Šentjur bo gostoval v dvorani Tivoli pri Petrol Olimpiji, Helios pa bo gostil Krko.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
Lahko bi rekli, da smo imeli več sreče kot pameti. Morda se nam je vrnilo za vse poraze po podaljšku in tesnih končnicah. Srečanje ni bilo najbolj kakovostno, sta se pa ekipi borili do samega konca. Čestitam mojim fantom za zmago. Borili so se tudi v obdobju, ko smo zaostajali za dvanajst točk in na koncu dobili nagrado v obliki koša preko polovice igrišča.

Jovan Beader, trener Helios Suns:
Z našo igro v končnici si nismo zaslužili zmage. Enostavno nismo pokazali pravega karakterja. Z naše strani napake ter zgrešeni prosti meti, domači pa so nato srečno prišli do dveh točk.

Sobota, 14. april:
ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA : ROGAŠKA 75:82 (17:13, 15:17, 18:17, 10:13, 15:22) *po podaljšku

Rebec 24 (6 skokov, 5 podaj), Murić 21 (7 skokov), Pavić 16 (7 skokov); Batur 20 (5 skokov), Fon (8 skokov) in Šantelj po 14.

STATISTIKA

Košarkarji Šenčurja GGD so po odmevni zmagi sredi tedna proti državnim prvakom iz Ljubljane v 8. kolu Lige Nova KBM za prvaka razočarali zveste gledalce. Po podaljšku so izgubili z Rogaško, ki je tako prekinila niz dveh porazov in se s četrto zmago oziroma petdesetodstotnem izkupičkom vrnila v igro za polfinale.

Čeprav je imel trener gostov Damjan Novaković na razpolago le osem igralcev, pa jih je kar šest prišlo do dvomestnih številk. Prav s kolektivno igro in željo so gostje nadigrali Šenčurjane, ki so se v odločilnih trenutkih preveč zanašali na igro ena na ena in met z razdalje.
Jan Rebec (24) in Dino Murić (21) sta skupaj dosegla 45 točk, vendar sta skupaj vrgla tudi 24 trojk in jih zadela le devet.

Murić je dve trojki zgrešil ob koncu rednega dela, ko Šenčur zadnji dve minuti ni dosegel koša, v podaljšku pa je hitro prišla do izraza raznovrstna zasedba Rogaške, ki je s trojko Dragiše Drobnjaka (12 točk) povedla z 69:63 in prednost ohranila do konca.

Ivan Batur je dosegel 20 točk (met 8:14, 5 skokov, 4 podaje), po 14 točk sta jih prispevala Miha Fon (8 skokov, 4 podaje) in Leon Šantelj (met 5:8), deset pa Žan Kosič in Rashun Jarrel Davis (5 skokov, 8 podaj).

Šenčur GGD bo v devetem kolu (18. 4.) tretjič zapored igral doma, in sicer proti Sixt Primorski, Rogaška pa bo gostila zasedbo Ilirije.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
Pričakovali smo zahtevno tekmo, ki bila na koncu odločena v podaljšku. Imeli smo priložnost, da pri rezultatu 58:50 pridemo do novih dveh točk. Prelahko smo zapravili prednost in Slatničanom dovolili, da se vrnejo v igro in nas ujamejo. Vzeli so ponujeno in zasluženo zmagali. Čestitam mojim fantom za željo in borbeno igro. Tokrat se na žalost tekma ni iztekla v našo korist.

Damjan Novaković, trener Rogaške:
Z dobro igro v zadnjem delu tekme smo prišli do pomembne zmage. V končnici tekmi in podaljšku je presodilo, da smo imeli več svežine. Optimistično zremo naprej, saj se v moštvo vračata Nikolić in Pajić. Zahvalil bi se številnim navijačem, ki so nas prišli podpirat v Šenčur.