Senzacija Laščanov, Hopsi boljši od Heliosa, do zmag Rogaška in Olimpija

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

 V soboto so bile na sporedu štiri tekme 12. kola Lige Nova KBM. V televizijskem prenosu na Šport TV je bilo v popoldanskem terminu najprej moč spremljati tekmo med Zlatorogom in Sixt Primorsko, ki so jo, nekoliko presenetljivo, dobili igralci Zlatoroga. Ostale tekme so postregle s tesnimi končnicami, v katerih so bili igralci Petrola Olimpije boljši od Šentjurja, Hopsi so bili samo za eno točko boljši od Helios Sunsov, Rogaška pa je doma po preobratu v drugem polčasu premagala Šenčur. Tekma med Ilirijo in Krko je bila odigrana že decembra 2018, zmagali so Novomeščani.

Liga Nova KBM, 12 krog, 5.1.
ZLATOROG LAŠKO – Sixt Primorska 92:72 (24:25, 26:14, 14:19, 28:14)
Thomas Jr 25, Barič (7 skokov) 19, Maker (10 skokov) 14; Marinković (5 skokov) 22, Hodžić 12, Čakarun in Šiško (7 asistenc) 9

Košarkarji Zlatoroga so prekinili serijo petih zaporednih porazov, hkrati pa končali zmagoviti niz vodilne ekipe prvenstva, Sixt Primorske, ki je trajal od 4. kola. Takrat so Koprčani izgubili z Olimpijo, nato pa nanizali sedem zaporednih zmag. Tokrat pa so bili v Laškem bolj ali manj nemočni. Poznala se jim je utrujenost, posledica hudega ritma tekem, še dva dneva nazaj so v regionalnem tekmovanju gostovali, naredili pa so veliko napak. Tekmec jih je prekašal v energiji, v zavzetosti obrambe, imel je mirnejše roke, domači so zadeli 18 od 19 prostih metov, njihov met za tri točke je bil 50 odstoten. Laščanom se je vsekakor poznalo, da so po dolgem času zaigrali v popolni postavi. Prva četrtina je bila izenačena, sredi druge pa so domači na krilih razpoloženega Clevelanda Josepha Thomasa, ki je v prvem polčasu dosegel 18 točk, po zaostanku 29:31 naredili delni izid 14:0, malo pozneje pa prednost povečali na 14 točk. Na začetku drugega polčasa so se gosti predvsem po zaslugi zadetih metih za tri točke Alena Hodžića približali na 58:59, a sledila je nova serija točk domačih, ki so se spet nekoliko odlepili. V zadnjem delu so prednost le še povišali.

V naslednjem kolu bo Zlatorog 12. januarja gostoval v Šenčurju, Sixt Primorska pa bo isti dan gostila Petrol Olimpijo.

PETROL OLIMPIJA – Šentjur 76:72 (21:19, 17:13, 18:21, 20:19)
Kastrati (5 skokov) 14, Lapornik 11, Badžim in Špan (5 asistenc) 10; Jurček 17, Konjević 13, Woolridge (5 asistenc) 12

Ljubljančani so leto 2019 v Ligi Nova KBM začeli tako, kot so končali prejšnje: z zmago. A odločitev v boju s Šentjurjem je bila tesna, ekipi pa skupaj povsem do konca. Šentjur je sicer v prejšnjem kolu prekinil niz treh porazov, a druge zaporedne zmage ni dosegel. Prvi del so tesno dobili domači, ki so si nato do polčasa priigrali nekoliko večji naskok (38:32). A šest točk ni bila razlika, ki bi že zagotavljala varno nadaljevanje, gostje so Olimpijo ujeli pri 49:49, Ljubljančani pa so imeli za zadnji del še tri točke zaloge. Ta se je pet minut pred koncem stopila, ko so gostje s košem Miloša Pešiča povedli s 63:62. Jan Špan je spet poskrbel za vodstvo domače ekipe, Žiga Jurček pa na drugi strani še za 69:68 za novo vodstvo Šentjurja slabi dve minuti pred koncem. To pa je bilo zadnje vodstvo gostov, uspelo jim je še proti do izenačenja na 72:72 po trojki Pešića, za domačo zmago pa sta nato poskrbela Simonović s košem in Lapornik s prostima metoma. Pri domačih je najbolj izstopal Erjon Kastrati s 14 točkami, 11 jih je dodal Miha Lapornik, pri gostih je 17 točk dosegel Jurček, po 12 pa Pešič in Royce Woolridge.

V naslednjem kolu bodo Ljubljančani 12. januarja gostovali pri Sixtu Primorski, Šentjur pa bo isti dan gostil Helios Suns.

Helios Suns – HOPSI POLZELA 76:77 (21:18, 22:30, 14:7, 19:22)
Šalić (9 skokov) 23, Pašajlić (7 asistenc) 18, Fon 16; Benson in Jack (6 skokov) 13, Burgett 12

Obračun v Domžalah je bil izjemno izenačen in negotov, smetano pa so na koncu pobrali košarkarji s Polzele, ki so dosegli sedmo zmago, medtem ko so gostitelji doživeli šesti poraz v elitni domači ligi. Domžalčani so sijajno odprli dvoboj in ob koncu četrte minute povedli z 11:4, a so jih Polzelani tik pred koncem prve četrtine ujeli in izenačili na 16:16. V začetku druge četrtine so vajeti igre v svoje roke vzeli štajerski košarkarji in v 13. minuti prvič na dvoboju povedli s 27:25, le minuto zatem pa povišali na +5 (30:25). V izenačenem nadaljevanju so gostitelji slabe tri minute pred koncem prvega polčasa – po košu Miroslava Pašajlića – znova vodili z 39:38, končnica pa je minila v znamenju Polzelanov, ki so se na veliki odmor podali s prednostjo petih točk (48:43). Varovanci domačega trenerja Dejana Jakare so odločno začeli drugo polovico tekme in hitro nevtralizirali točkovni primanjkljaj, v 25. minuti pa povedli za pet točk (55:50). Vse do konca dvoboja je bila tekma povsem odprta, v prelomnih trenutkih pa je bilo več modrosti in preudarnosti na strani varovancev Boštjana Kuharja. Še 19 sekund pred koncem je bil razplet tekme povsem negotov, saj so se gostitelji po trojki Pašajlića približali na točko zaostanka (73:74), tesno zmago gostov pa sta potrdila Tjaž Rotar in Simo Atanacković, ki sta zadela tri od štirih prostih metov za vodstvo 77:73 dobrih pet sekund pred koncem dvoboja. V zmagoviti ekipi sta bila najbolj učinkovita Casey Bryan Benson in Donovon Matthew Jack, ki sta dosegla po 13 točk, v poraženi pa je Đoko Šalić 23 točkam dodal še devet skokov.

V naslednjem kolu bo Helios Suns 12. januarja gostoval v Šentjurju, Hopsi pa bodo 5. februarja gostili Krko.

ROGAŠKA – Šenčur 85:81 (17:23, 21:24, 18:12, 29:22)
Sarajlija (5 asistenc) 18, Pajić in Bilić 13; Pavić, Pavković in Sejfić (5 skokov) 14

Šenčur je novo leto začel z novim trenerjem, Radeta Mijanovića, ki je odšel po porazu proti zadnjeuvrščeni Iliriji, je zamenjal Konstantin Subotič, ki je nato na svoji prvi tekmi, 2. januarja – to je bila zaostala tekma 7. kola zmagal proti drugouvrščenemu moštvu lige, Krki. A danes ni bilo nadgradnje tega uspeha, čeprav sta bili ekipi na koncu povsem blizu in so gostje zapravili veliko prednost. Pri vodstvu 57:42 sredi tretje četrtine se je zdelo, da bodo košarkarji Šentjurja zanesljivo zmagali, toda domači se niso predali, zaostanek, ki je bil precejšen že od prve četrtine, pa so začeli zmanjševati. Do konca tretje četrtine so bili le še pri treh točkah zaostanka, nato pa so v uvodnih minutah zadnje poskrbeli za preobrat. Šenčur je nazadnje vodil z 62:61 v 33. minuti, končnica pa je sicer tesno, a na koncu brez večjih težav pripadla domačim. Ti so najvišje vodstvo na tekmi, šest točk, imeli tik pred koncem (85:79). Pri domačih je največ točk, 18, dosegel Mirza Sarajlija, pri gostih pa so tekmo s po 14 končali Smiljan Pavić, Ismet Sejfić in Miljan Pavković.

V naslednjem kolu bo Rogaška 12. januarja gostila Ilirijo, Šenčur pa isti dan Zlatorog Laško.