Selektor Sekulič po zmagi proti Novi Zelandiji: “Tekma je bila za biti ali ne biti!”

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska košarkarska reprezentanca ostaja v igri za olimpijske igre. Na kvalifikacijskem turnirju v Pireju je premagala Novo Zelandijo s 26 točkami razlike (104:78) in se bo v soboto v polfinalu pomerila z gostitelji Grki

Sloveniji je bilo teoretično v krogu treh ekip z eno zmago dosegljivo tudi prvo mesto v skupini, a za to bi bilo potrebno Novo Zelandijo premagati za vsaj 29 točk. Ne glede na razplet današnje tekme med Novo Zelandijo in Slovenijo si je polfinale že pred tekmo zagotovila Hrvaška.

 

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

 

Kljub veliki želji je tekmo zaradi težav s stegensko mišico izpustil Aleksej Nikolić. Nikolić je sicer začel z ogrevanjem, a so bile bolečine premočne in na žalost ni mogel pomagati soigralcem.

V začetno peterko je tako vskočil Leon Stergar (4 točke), ki je skupaj z Luko Dončićem (6 točk) poskrbel za hitro slovensko vodstvo 10:2.  Slovenci so v tem delu igre igrali odlično v obrambi in zaprli vse poti do svojega obroča. Tako so Novozelandcem prvi koš iz igre dovolili šele na začetku sedme minute.

 

Po košu Neba na polovici uvodne četrtine je #mojtim prvič povedel s želeno razliko desetih točk (12:2), tudi v nadaljevanju pa ni popuščal. Peterka na parketu je še naprej igrala zelo zavzeto v obrambi ter hitro in kombinatorno v napadu. Selektor Sekulić je veliko menjal ter s tem narekoval hud ritem igre, ob izteku prve četrtine pa je Slovenija vodila s 27:9.

Tudi v drugih desetih minutah se je na obeh straneh igrišča igrala hitra košarka. Je bilo pa razmerje moči veliko bolj izenačeno. Novozelandci so seveda pokazali, da so lahko zelo nevaren tekmec. Ko so tudi sami začeli zadevati z razdalje, slovenska prednost ni več naraščala. Dobre tri minute pred odhodom na glavni odmor je bila le še 11 točk (38:27) in Aleksander Sekulić je vzel prvo minuto odmora.

Slovenski tekmeci so še naprej vztrajali pri svoji igri. Veliko so metali in bili zelo aktivni v napadalnem skoku. Minuto in pol pred koncem četrtine so zaostanek znižali na devet točk (33:42), napad kasneje  na osem (36:44) in se s serijo 6:0 približali le na pet točk zaostanka (39:44). Ob polčasu je Slovenija vodila 46:39.

Po prihodu iz slačilnic so slovenski košarkarji znova zaigrali izjemno navdahnjeno. V obrambi je prednjačil Zoran Dragić, v napadu pa sta bila nezaustavljiva kapetan Luka Dončić in Gregor Hrovat. Semafor je tako znova kazal lepo prednost Slovencev (62:43), ki pa se pri visokem vodstvu niso ustavili. Po trojki Klemna Prepeliča je bilo 71:46. Novozelandci so sicer odgovorili s tremi trojkami (57:74) in znova pokazali zobe. Rezultat 77:57 za #mojtim je s trojko ob sireni postavil Dončić. To so bile že njegove 31 točke na tekmi.

Tik pred koncem tekme, ko se je Nova Zelandija dokončno predala, je imela Slovenija celo priložnost za prvo mesto v skupini. V zadnjem napadu sta imela Hrovat in Dončić meta za tri točke, vendar nista bila uspešna.

Dončić je ob novem trojnem dvojčku imel met 9:25, trojke 3:12. 20 točk in 12 skokov je zbral Josh Nebo (met 10:16), po 14 pa sta jih prispevala Klemen Prepelič (8 podaj, 6 skokov, trojke 2:7) ter Gregor Hrovat (met 6:8, 7 skokov).