Selektor Sekulič po porazu proti Hrvaški: “Ni konec sveta, ker smo izgubili!”

Rubrika: Reprezentanca

Košarkarji Slovenije so s porazom začeli kvalifikacijski turnir v Pireju za olimpijske igre v Parizu. Izgubili so proti Hrvaški z 92:108.

#mojtim je uvodno tekmo olimpijskih kvalifikacij začel v pričakovani postavi. Selektor Aleksander Sekulić je na parket poslal Alekseja Nikolića, Luko Dončića, Zorana Dragića, Vlatka Čančarja in Josha Neba.

S prostim metom so povedli Hrvati, a so jim Slovenci z dvema atraktivnima zabijanjema Josha Neba takoj vrnili. A je bilo vodstvo 4:3 tudi zadnje slovensko v prvem delu igre ter na tekmi nasploh. Hrvaški košarkarji so v napadu igrali zelo navdahnjeno, odlično so metali z razdalje in pri zaostanku 5:15 po slabih petih minutah igre je bil selektor Sekulić prisiljen vzeti minuto odmora. V tem delu igre je največ preglavic slovenski obrambi povzročal Hezonja, ki je dosegel sedem točk. Selektorjevi napotki pa niso naleteli na plodna tla. V napadu so Slovenci še naprej veliko grešili, zaskrbljujoča pa je bila igra v obrambi. Hrvati so namreč še naprej brez težav prihajali do koša in nekaj sekund pred koncem četrtine vodili z visokih 31:13. Nikolić je s tremi zadetimi prostimi meti postavil izid prvega dela igre 16:31.

Uvod v drugo četrtino je resda pripadel Slovencem, ki so se s koši Dončića in Prepeliča približali na dvanajst točk zaostanka (24:36), a so tekmeci znova imeli odgovor. S serijo 5:0 in vodstvom 41:24 so Sekulića prisilili še v drugo minuto odmora. #mojtim je nato vrnil z enako mero (29:41), a kaj, ko so znova enako storili tudi Hrvati in na semaforju je bilo 29:46. Na glavni odmor so slovenski košarkarji odšli z zaostankom trinajstih točk (41:54) in v nadaljevanju jih je čakala zahtevna naloga.

Velika razlika je bila opazna predvsem pri uspešnosti meta za tri točke. Slovenci so zadeli le dve trojki iz sedemnajstih poskusov (12%), Hrvati na drugi strani sedem iz prav tako sedemnajstih (41%). Slednji so prevladovali tudi v skoku, ki si ga dobili s 27:18.

Tudi v nadaljevanju pa se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Slovenci so se sicer približali na deset točk zaostanka (46:56), a že nekaj napadov kasneje je bilo znova visokih 67:48 za hrvaško izbrano vrsto. Le ta se je izkazala z izjemno kolektivno in razpoloženo igro v napadu, saj je peterica košarkarjev že sredi tretje četrtine dosegla več kot deset točk – Filipović jih je prispeval 15, Smith 11, Hezonja 12, Šarić 15 in Zubac 18.

Pri rezultatu 60:81 slabe tri minute pred koncem tretje četrtine je bila tekma zaradi težav s semaforjem na enem izmed košev kar precej časa prekinjena, kar pa Hrvatov ni ustavilo. Pred zadnjimi desetimi minutami so vodili z visokih 93:68.

Zadnja četrtina je bila tako zgolj formalnost. Hrvati so stoto točko dosegli že sedem minut in pol do konca tekme ter prišli do več kot zaslužene zmage z izidom 108:92. Hrvati so si z zmago na stežaj odprli vrata do prvega mesta v skupini.

 

Slovenija je v zadnjih desetih letih na uradnih tekmah več točk prejela le od ZDA v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Barceloni 2014 (119). Dončić je dosegel 26 točk ob metu 8:23 iz igre – za dve točki 8:14, trojke 0:9, ob tem pa je zbral še deset podaj in 11 skokov, 19 točk je dodal Klemen Prepelič (trojke 4:11), po dvanajst pa Josh Nebo (9 skokov) in Vlatko Čančar (met iz igre 3:7). Na drugi strani je poleg Daria Šarića (19 točk, 10 skokov, 10 podaj), Ivice Zubca (18 točk, 8 skokov) in Maria Hezonje (12 točk) izstopal 180 centimetrov visoki organizator igre Goran Filipović z 21 točkami in metom za tri točke 6:7.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
”Ni konec sveta, ker smo izgubili, ni mi pa všeč način, na katerega smo izgubili. Nismo imeli odgovora na igro Hrvaške, predvsem smo bili brez prave energije v obrambi. Vsak od nas se mora pogledati v obraz in se vprašati, kaj lahko naredi bolje. V četrtek imamo novo tekmo, ki jo enostavno moramo dobiti, sicer se lahko poslovimo od Pariza.”
Luka Dončić, kapetan moške članske reprezentance:
” Hrvaška nas je nadigrala v vseh pogledih in zasluženo zmagala. Od prve minute dalje nismo bili pravi. Osebno sem na začetku bil brez prave energije. Zdaj ko gledam podrobno statistiko vidim, da sem imel res zelo slab met. Delati moramo na obrambi na čelu z menoj. Vemo, da to ni bil naš pravi obraz in tega moramo pokazati v četrtek proti Novi Zelandiji.”
Edo Murić, slovenski reprezentant:
”Tak poraz boli, saj smo bili vseh 40 minut v zaostanku. Po eni strani imamo srečo, da je prišel že takoj na začetku turnirja, po drugi pa imamo zdaj le še en popravni izpit. Zamisliti se moramo, zakaj smo bili brez energije in moči, da bi odgovorili na igro Hrvaške, ki je od začetka pokazala, da jo zanima le zmaga.”
V četrtek še proti Novi Zelandiji

Po sredinem dnevu premora, ko se bosta med seboj pomerili Hrvaška in Nova Zelandija, se bo slovenska zasedba v četrtek ob 16.30 uri po slovenskem času pomerila še z Novo Zelandijo.  V primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini bo #mojtim nadaljeval z nastopi v polfinalu.

 

Polfinalna obračuna sledita v soboto, 6. julija (A1 : B2 in A2 : B1), v nedeljo, 7. julija pa je na sporedu še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

SPLETNA STRAN OLIMPIJSKEGA KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA V GRČIJI

 

Olimpijske igre v Parizu se bodo odvile med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Na igre so že uvrščene Francija, Nemčija, Srbija, Kanada, Združene države Amerike, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. Preostale štiri reprezentance bodo prišle z omenjenih kvalifikacijskih turnirjev. Če se bo slovenskim košarkarjem drugič zapored uspelo uvrstiti na olimpijado, bodo v Franciji igrali v skupini A skupaj z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Španiji.