Selektor Sekulić opozarja: “Na prvenstvu ni slabih ekip!”

Rubrika: Reprezentanca

Najboljših osem reprezentanc letošnjega EuroBasketa v torek začenja s četrtfinalnimi dvoboji. Zvečer bomo tako dobili prva dva polfinalista. Ob 17.15 uri se bosta najprej pomerili Španija in Finska ter ob 20.30 še Nemčija in Grčija. V sredo bo na parket stopil #mojtim. Četrtfinalni dvoboj proti Poljski z neposrednim prenosom na POP TV ga čaka ob 20.30 uri. Še pred tem se bosta pomerili Italija in Francija.

EVROPSKO PRVENSTVO 2022
ČETRTINA FINALA

Sreda, 14. september 2022
Berlin – City Arena, ob 20.30 uri
SLOVENIJA : POLJSKA – prenos na POP TV

RETULTATI IN RAZPORED IZLOČILNIH BOJEV EVROPSKEGA PRVENSTVA 2022

Košarkarji Slovenije so se z zmago nad Belgijo še sedmič v zgodovini uvrstili med osem najboljših ekip na evropskih prvenstvih. Za Slovenijo je to sicer štirinajsti nastop na evropskih prvenstvih. Prvič se je med osem najboljših prebila 2005 v Beogradu, četrtfinalno stopničko pa je preskočila le dvakrat, 2009 na Poljskem in pred petimi leti v Istanbulu.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

#mojtim je bil sicer deležen najdaljšega počitka med vsemi četrtfinalisti. Tekmo osmine finala je namreč odigral že v soboto. Glede na to, da je bila zanj to šesta tekma v desetih dneh, je odmor slovenskim fantom prišel zelo prav. Kar nekaj igralcev namreč zaradi izjemno fizične igre, ki je v veljavi na letošnjem EuroBasketu, čuti manjše bolečine. Med njimi je tudi Luka Dončić, ki je utrpel lažji zvin gležnja, a bo pripravljen za obračun s Poljaki. Od nedeljskega dopoldneva dalje pa je jasno, da je zaradi poškodbe štiriglave stegenske mišice z nastopi na prvenstvu že zaključil Zoran Dragić.

Sicer pa se v slovenskem taboru intenzivno pripravljajo na četrtfinalni dvoboj. Reprezentanti se zavedajo, da je poljska reprezentanca zelo kvalitetna in odlično vodena ekipa. Resda je na lestvici Fibe druga najnižjeuvrščena reprezentanca v četrtfinalu. Finska zaseda 35. mesto, Poljska je 13., Nemčija 11., ostalih pet ekip pa je uvrščenih med deset najboljših na svetu. Španija je druga, Francija tretja, Slovenija peta, Grčija deveta in Italija deseta.

Poljska je ob tem edina reprezentanca med najboljšimi osmimi, ki v svojih vrstah nima nobenega košarkarja iz lige NBA ali evrolige. Nosilca njene igre sta 35-letni A. J. Slaughter, ki nastopa za špansko Gran Canario, in 29-letni Mateusz Ponitka, član Zenita iz Sankt Peterburga. Okostje ekipe, ki jo vodi hrvaški trener Igor Miličić, tvorita še 215-centimetrov visoki Aleksander Balcerowski, soigralec Slaughterja na Kanarskih otokih, in krilni košarkar Michal Sokolowski, ki si kruh služi v poljskem prvenstvu.

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA 2022

Aleksander Sekulić, selektor slovenske reprezentance:
”Kot sem že večkrat poudaril, na prvenstvu ni slabih ekip. Niti ene same tekme si ne moreš vzeti za samoumevno, da bo zmaga prišla sama od sebe. Reprezentanca Poljske je zelo kvalitetna ekipa s tremi posamezniki, ki nekoliko izstopajo. To sta Slaughter in Ponitka na zunanjih položajih ter Balcerowski pod košem. Z odsotnostjo Zorana Dragića, ki je izjemno pomemben člen ekipe se nam nekoliko pomeša naša rotacija. Morali bomo nekoliko drugače razmišljat ter najti ustrezne rešitve in recept za obračun proti Poljakom. Zelo pomembno bo, kako bomo tekmo začeli in na kakšen način se bomo lotili njihovih najboljših igralcev.”

Slovenija in Poljska sta do sedaj odigrali štirinajst medsebojnih dvobojev. Na kar trinajstih se je zmage veselila slovenska reprezentanca. Poljaki so edini uspeh zabeležili v zadnjem kolu skupinskega dela evropskega prvenstva leta 2013 v Celju, ko je bilo 71:61. Reprezentanci sta se nazadnje srečali lanskega 1. julija na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu. #mojtim je zmagal s kar 112:77, a v slovenskem taboru se zavedajo, da bo na drugi strani igrišča tokrat stala drugačna poljska zasedba.