Selektor Sekulić: “Ničesar jim ni težko narediti. Imamo fantastično kemijo!”

Rubrika: Reprezentanca

Po osvojenem naslovu evropskih prvakov leta 2017 je slovenski moški košarkarski reprezentanci uspel nov zgodovinski podvig. V Tokiu bo prvič v zgodovini med dvanajstimi ekipami, ki se bodo na olimpijadi borile za medalje. Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića bodo v naslednjih dneh dobili nekaj zasluženih prostih dni, predvidoma konec tedna pa že začeli z misijo olimpijskih iger.

Slovenija je v Kaunasu nadigrala vse štiri tekmece. V predtekmovanju je Angolo premagala s 50 točkami razlike, Poljsko pa s 35. V polfinalu je pokleknila še Venezuela z 28 točkami zaostanka, v finalu pa še gostitelji s 96:85, ki tako zaradi srečanja s slovenskim moštvom prvič po 1992 ne bodo nastopili na olimpijskih igrah.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
”Fantastičen zaključek našega druženja. Uvrstili smo se na olimpijske igre, kar je bila naša izjemno velika želja in hkrati tudi cilj. Zasluge za to gredo prav vsem. V prvi vrsti seveda igralcem, ki so odigrali kot ena velika celota. Igrali so srčno, borbeno, izpolnili so vse naloge, ki smo si jih zastavili, predvsem pa se je vsak posameznik podredil cilju ekipe. Ponosen sem, kako se borijo drug za drugega. Ničesar jim ni težko narediti. Imamo fantastično kemijo, na ravni, kakršno bi si želel vsak trener. Velika zahvala celotnemu štabu reprezentance. Predvsem mojim pomočnikom, ki so opravili fantastično delo. Naredili so odlične analize nasprotnikov, tako da smo natančno vedeli, od kje nam pretijo največje nevarnosti. Hvala zdravniški službi, ki je morala krpati manjše in večje poškodbe po dolgi in naporni klubski sezoni ter seveda vodstvu Košarkarske zveze Slovenije, saj nam je omogočilo res izjemne pogoje za delo. Vse je teklo kot namazano, lahko smo mislili le na košarko in ni slučajno, da smo se uvrstili na olimpijske igre. To je tudi zame osebno, tako kot za celotno slovensko državo, šport in košarko veličasten dogodek, saj bomo nastopili na največjem športnem dogodku na svetu. Sedaj moramo vse skupaj prespati in uživati v tem trenutku. Najprej skupaj proslaviti ta uspeh, nato pa sestaviti kvaliteten program dela za priprave na Tokio.”

Slovenija bo na svojih prvih olimpijskih igrah igrala v skupini C skupaj z Argentino, Japonsko in Španijo. Moški košarkarski turnir se bo v Tokiu začel 25. julija, dva dni po slovesnem odprtju iger in bo potekal do 7. avgusta. #mojtim bo 26. julija ob 6.40 po slovenskem času igral proti Argentini, 29. julija ob isti uri proti Japonski in 1. avgusta ob 10.20 uri še proti Španiji.

V skupini A bodo igrali Iran, ZDA, Francija in Češka, v skupini B pa Avstralija, Nigerija, Nemčija in Italija. V četrtfinale se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci vsake skupine ter dve najboljši tretjeuvrščeni ekipi. Po odigranem skupinskem delu, ki bo potekal med 25. julijem in 1. avgustom, bodo štiri četrtfinalne tekme na sporedu v torek, 3. avgusta, polfinale sledi v četrtek, 5. avgusta, tekmi za tretje mesto in finale pa v soboto, 7. avgusta.