SELEKTOR SEKULIĆ: “Mislim, da smo šokirali ves svet. Zaradi načina, kako smo igrali, kako smo bili povezani. Dejstvo, da so se nas prav vsi bali, kazali spoštovanje do nas, pove veliko!”

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska košarkarska ekipa je olimpijski turnir končala na četrtem mestu. Izgubila je zadnji tekmi, kot pravi selektor Aleksander Sekulić, eno nesrečno, drugo pa zasluženo, veliko vlogo pri tem je odigrala utrujenost.

V zadnjem času so Slovenci odigrali veliko tekem, kar se jim je na koncu poznalo, svoje pa je dodala čustvena praznina, ki je nastala po nesrečnem porazu s Francijo. Ob nervozi in reakcijam na sodniške odločitve sta to glavna razloga, da je v boju za bronasto kolajno ostala praznih rok.

“Mi smo bili v polfinalu edina ekipa, ki je pred igrami igrala kvalifikacije, dobro formo je težko držati dva meseca. Poleg tega lahko rečemo, da smo igrali tri finalne tekme. Prvo proti Litvi v kvalifikacijah, drugo v polfinalu in danes proti Avstralcem, če dodamo še tekmo proti Španiji, ki smo jo morali dobiti, da se izognemo Američanom, je utrujenost razumljiva,” je razloge, da Slovenija proti Avstralcem ni bila prava, razložil Sekulić.

Selektor priznava, da je svoje dodala tudi živčnost po njegovem mnenju najboljšega igralca na svetu Luke Dončića in tudi nekaterih drugih igralcev, ki pa jo povsem razume.

“Dejstvo je, da reakcije na sodniške odločitve in ukvarjanje z njimi vplivajo na našo igro. A treba je razumeti igralce. Vse poletje dajejo vse od sebe in ko se jim zgodi krivica, tako reagirajo. Treba je tudi vedeti, da Dončića poskušajo zaustavljati na vse možne načine, tudi z nedovoljenimi prijemi različnih igralcev. A ga sodniki ne zaščitijo. In če je nekdo tepen celo tekmo, trpi. Za poraz ne smemo kriviti prav nobenega,” meni Sekulić.

Slovenski strateg športno priznava, da je bila Avstralija danes boljša ekipa. “Imela je Pattyja Millsa. Poskušali smo vse, da ga zaustavimo, ni nam uspelo. Najbrž je odigral najboljšo tekmo v karieri, na koncu pa dobil še podporo soigralcev. Dvignil jim je samozavest, zadevali so igralci, ki ponavadi ne zadevajo,” je Avstralce pohvalil selektor.

Njegovim izbrancem je bilo po tekmi zelo težko, zato jih je v slačilnici po tekmi poskušal potolažiti. Po njegovih besedah je bilo še najbolj hudo Dončiću, okrog katerega so se zbrali soigralci. “Rekel sem jim, da si nimajo česa očitati. Res so dali vse od sebe. Pustili so srce na igrišču, ne samo na tej tekmi, ampak na vseh. Povedal sem jim, da je formo na taki ravni težko držati toliko časa. Mi pa smo bili tukaj v družbi najboljših reprezentanc na svetu,” je o tem, kaj se je dogajalo po porazu v slačilnici, povedal Sekulić.

Kljub vsemu pa so vsi v slovenskem taboru ponosni na to, kaj so v Tokiu pokazali. “Mislim, da smo šokirali ves svet. Zaradi načina, kako smo igrali, kako smo bili povezani. Dejstvo, da so se nas prav vsi bali, kazali spoštovanje do nas, pove veliko. Na svojih prvih olimpijskih igrah so igralci zapustili izjemen vtis,” se z dvignjeno glavo v domovino v nedeljo ob 17.30 uri vrača Sekulić in zagotovo tudi njegovi fantje.

In ekipa se kljub razočaranju ne misli ustaviti. Že razmišlja o naslednjih ciljih, ki naj bi jih lovili tako z Dončićem kot z Mikom Tobeyjem. Najprej jo čakajo zahtevne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, nato evropsko prvenstvo, na katerem bodo branili naslov prvaka, že čez tri leta pa bodo spet poskušali priti na olimpijske igre in tam loviti odličje.