Selektor Sekulić izbral dvanajsterico za Kijev

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Pred slovensko moško člansko košarkarsko reprezentanco je še zadnji cikel kvalifikacij za EuroBasket 2022. V mehurčku v Kijevu se bo #mojtim v četrtek, 18. februarja pomeril z Madžarsko ter dva dni kasneje še z Ukrajino. Obe tekmi si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na Kanalu A. Selektor Aleksander Sekulić je razkril seznam dvanajsterice reprezentantov, ki se bo v ponedeljek zbrala v Kijevu.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2022, SKUPINA F
3. KVALIFIKACIJSKI CIKEL – UKRAJINA, KIJEV

Preložena tekma 4. kola:
Četrtek, 18. februar 2021, ob 20. uri po slovenskem času
SLOVENIJA : MADŽARSKA (prenos na Kanalu A)

Redna tekma 6. kola:
Sobota, 20. februar 2021, ob 15. uri po slovenskem času
UKRAJINA : SLOVENIJA (prenos na Kanalu A)

V primerjavi z novembrskim ciklom, ko je bilo v ljubljanskem mehurčku 15 igralcev, bo v Kijev odpotovala dvanajsterica reprezentantov. Na seznamu so  JAKA BLAŽIČ (Cedevita Olimpija), ŽIGA DIMEC (Cedevita Olimpija), GREGOR GLAS (Dynamic, Srbija), ALEN HODŽIĆ (Cedevita Olimpija), GREGOR HROVAT (Cholet, Francija), JAN KOSI (Krka), LUKA LAPORNIK (Krka), JURIJ MACURA (FMP Beograd, Srbija), BLAŽ MAHKOVIC (Helios Suns), EDO MURIĆ (Cedevita Olimpija), LUKA RUPNIK (Cedevita Olimpija) in JAN ŠPAN (Delteco Gipuzkoa, Španija). V strokovnem štabu bosta ob Daliborju Damjanoviću selektorjeva pomočnika še Jernej Valentinčič in Dragiša Drobnjak, ki sta bila zadnji kvalifikacijski cikel primorana izpustiti. Selektor Aleksander Sekulić bo o sestavi #mojtim in pričakovanjih pred zadnjima kvalifikacijskima obračunoma spregovoril na torkovi novinarski konferenci, ko bosta za reprezentanti že uvodna treninga v Kijevu.

Pred odhodom v Ukrajino po protokolih FIBA člane reprezentančne odprave v soboto čaka še drugo PCR testiranje na COVID-19. Del reprezentance, ki potuje iz Slovenije, se bo na pot podal v nedeljskih popoldanskih urah. V Kijev bo prispel v noči na ponedeljek, tekom dneva pa bo slovenska zasedba postala popolna. #mojtim bo prvi trening opravil v ponedeljkovih večernih urah.

Aleksander Sekulić je novembrski krst na mestu selektorja slovenske reprezentance prestal z odliko. #mojtim je namreč na parketu dvorane Stožice s 84:73 najprej ugnal Ukrajino ter nato s 77:64 še Avstrijo. Z novima dvema zmagama so si Slovenci že zagotovili nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto, ki ga bodo gostile Nemčija, Italija, Češka in Gruzija. Ne glede na to, pa bosta tudi zaključni tekmi kvalifikacij proti Madžarski in Ukrajini sila pomembni. Vsaka zmaga namreč prinaša točke za lestvico FIBA, po kateri se nato določajo nosilci oziroma kakovostni razredi za žreb skupin za samo prvenstvo.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
“Za tokratni kvalifikacijski cikel smo sestavili podobno ekipo, kot smo jo imeli novembra, saj imamo do tekme proti Madžarski za pripravo na voljo le dobra dva dneva. Tako bo do izraza še posebej prišla uigranost ekipe in pa karakter ter pristop igralcev. Verjamem, da bo ta znova pravi in se bomo zbrali  v dobrem vzdušju z veliko želje po dokazovanju. Vsekakor z igro želimo potrditi dobri novembrski predstavi. Ne glede na to, da smo na prvenstvo že uvrščeni, sta tekmi z vidika pridobivanja točk na Fibini jakostni lestvici zelo pomembni. Zahvalil bi se vsem klubom, ki so kljub natrpanim urnikom in situaciji glede koronavirusa igralcem prižgali zeleno luč za prihod v reprezentanco. Še posebej Cedeviti Olimpiji, ki ima v tokratni zasedbi kar pet igralcev.”

V Kijevu kar pet tekem skupine F
Gostitelji februarskih kvalifikacijskih mehurčkov so Gliwice, Perm, Vilnius, Ankara, Tbilisi, Kijev,  Podgorica in Riga. Zaradi dveh prestavljenih novembrskih tekem madžarske reprezentance, bo v zadnjem kvalifikacijskem oknu, ki se sicer odvija med 15. in 22. februarjem, v slovenski skupini F na sporedu kar pet tekem. Že tretji dan mehurčka v Kijevu si bosta nasproti stali Slovenija in Madžarska, v petek se bosta pomerili Avstrija in Madžarska, v soboto bo na sporedu dvoboj Ukrajine in Slovenije, v nedeljo povratni obračun čaka Madžarsko in Avstrijo, za konec kvalifikacij pa še tekma med Madžarsko in Ukrajino.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO

V kvalifikacijah za EuroBasket 2022 je sicer dvaintrideset ekip razdeljenih v osem skupin. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile po tri reprezentance iz vsake skupine.  Na prvenstvo so neposredno že uvrščene gostiteljice prvenstva Nemčija, Italija, Češka in Gruzija, ki pa ne glede na to igrajo v kvalifikacijah, kar pomeni, da se iz kvalifikacijske skupine v kateri igra eden izmed gostiteljev (skupine B, C, E in G) na prvenstvo uvrstita še dve najvišje uvrščeni reprezentanci. Poleg štirih gostiteljev si je vozovnico za prvenstvo že priigralo še sedem reprezentanc – Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Grčija, Izrael, Slovenija, Španija in Ukrajina.