Selektor Sekulič ima prav: “Izpolnili smo osnovni cilj!”

Rubrika: Reprezentanca

Kvalifikacije za letošnje svetovno prvenstvo, ki ga bodo med 25. avgustom in 10. septembrom gostili Filipini (Manila), Japonska (Okinawa) in Indonezija (Džakarta), so končane. Del svetovne košarkarske elite v Aziji bo tudi slovenska reprezentanca. #mojtim si je nastop na prvenstvu zagotovil že lanskega novembra. Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so za konec uspešnih kvalifikacij v Kopru sicer z 79:87 izgubili proti Izraelu. Žreb skupin košarkarskega spektakla bo 29. aprila v Manili.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
SKUPINA J, 6. kolo II. dela

SLOVENIJA : IZRAEL 79:87 (63:55, 38:42, 16:22)
Strelci za Slovenijo: Klavžar 6, Jurković, Samar 11, Nikolić 12 (6 podaj), Radović 4, Mahkovic 11, Ciani 6 (5 skokov), Vujačić, Glas 26, Macura 2 (6 skokov), Stergar 1.

Bolj kot strokovni štab, se je s pripravo igralcev za zadnjo tekmo ukvarjala zdravniška služba reprezentance. Po vrnitvi iz Estonije se je namreč kar nekaj košarkarjev soočilo s trebušnimi težavami. Žiga Samar, Gregor Glas, Aleksej Nikolić, Leon Stergar in Saša Ciani so tako izpustili nedeljsko vadbo, tej druščini pa se je zvečer pridružil še Bine Prepelič. Na dan tekme so se moštvu na treningu vendarle priključili Glas, Samar, Stergar, Nikolić in Ciani, zaradi slabšega počutja pa ekipi ni mogel pomagati Prepelič. Selektor Aleksander Sekulić je v uvodnih minutah na parket poslal Alekseja Nikolića, Žigo Samarja, Roka Radovića, Blaža Mahkovica in Jurija Macuro.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Tekmo je Slovenija izgubila v zadnji četrtini, ki jo je začela z osmimi točkami prednosti. Izrael je takoj naredil delni izid 10:0 in v nadaljevanju izkoristil slabšo obrambo Slovenije ter nerazpoloženost strelcev v napadu. Dve minuti in pol pred koncem je povedel z 78:71.

Najbolj pozitivna stvar popoldneva v Kopru je bila predstava 21-letnega Gregorja Glasa, člana Cedevite Olimpije, ki kot posojen igralec nastopa za črnogorski Mornar. Krčan (197 cm) je v dobrih 21 minutah na parketu dosegel 26 točk (met 8:20), od tega 14 v tretji četrtini.

Aleksej Nikolić je zbral 12 točk (6 podaj), po enajst pa sta jih prispevala Blaž Mahkovic (met 2:3) in Žiga Samar (met 5:10).

Aleksander Sekulić, selektor slovenske reprezentance:
”Izpolnili smo osnovni cilj, ki je bil uvrstitev na svetovno prvenstvo, žal pa zadnjih dveh tekem nismo uspeli dobiti. Imeli smo željo, a nas je viroza na poti iz Estonije precej zdelala. Pred tekmo z Izraelom praktično nismo trenirali. Imeli smo preveč vzponov in padcev v igri. Zlasti slednji so bili hudi in boleči. Navkljub dvema porazoma so se mladi igralci predstavili v dobri luči, dali so vse od sebe, in dokazali, da ima Slovenija lepo prihodnost. Dobili so bogate izkušnje, seveda pa jih čaka še veliko dela.”

Aleksej Nikolić, kapetan slovenske reprezentance:
”Kar nekaj igralcev, vključno z mano, je imelo trebušne težave po vrnitvi iz Estonije, a o tem med tekmo nismo razmišljali. Dogovorili smo se, da bo vsak, ki bo prišel na parket, dal vse od sebe. V zadnji četrtini se je videlo, da nam je zmanjkalo energije in zbranosti v napadu, kar so gostje znali kaznovati. Imamo mlado ekipo, v povprečju staro nekaj čez 22 let, in izkušnje so na izenačenih tekmah zelo pomembne.”

Žiga Samar, slovenski reprezentant:
”Preveč napak smo naredili v napadu in obrambi. Slabi smo bili tudi v skoku v napadu, kar je znala izkušena ekipa Izraela izkoristiti. Vseeno moramo biti zadovoljni z razpletom kvalifikacij, saj nas čez pol leta čaka nastop na svetovnem prvenstvu. Hkrati so imeli mladi igralci v teh kvalifikacij dobili veliko priložnosti za dokazovanje, kar je zagotovo pozitivno za naslednje kvalifikacije.”

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja dvaintridesetih najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Prvič je nastopila 2006 na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.

Iz evropskega dela kvalifikacij so si nastop v Aziji poleg Slovenije priigrale še Črna gora, Finska, Francija, Grčija, Gruzija, Italija, Latvija, Litva, Nemčija, Srbija in Španija.

Udeleženci svetovnega prvenstva bodo sedaj nestrpno pričakovali sestavo kakovostnih bobnov za žreb skupin. Le te bo FIBA po koncu kvalifikacij pripravila na podlagi aktualne uvrstitve reprezentanc na svetovni lestvici. Na zadnji posodobljeni lestvici 18. novembra lani, je Slovenija zasedala sedmo mesto na svetu oziroma četrto v Evropi. Žreb skupin košarkarskega spektakla bo 29. aprila v Manili. Že je znano, da bo #mojtim skupinski del prvenstva igral v japonski Okinawi, Združene države Amerike na Filipinih in Kanada v Indoneziji.