Selektor Sekulić: “Dosegli smo dvojno zmago!”

Rubrika: Reprezentanca

Košarkarji Slovenije so dobili uvodno tekmo evropskega prvenstva. V Kölnu so bili boljši od Litve z 92:85. V petek je v Kölnu prost dan, nato pa je pred reprezentancami živahen vikend. V soboto, 3. septembra, se bo #mojtim ob 20.30 uri pomeril z Madžarsko, v nedeljo 4. septembra ob 17.45 uri pa sledi še dvoboj proti Bosni in Hercegovini. Obe tekmi boste lahko spremljali na POP TV.

EVROPSKO PRVENSTVO 2022
SKUPINA B, 1. kolo

Četrtek, 1. september 2022
Köln – Köln Arena
SLOVENIJA : LITVA 92:85 (69:67, 51:48, 27:27)

Strelci za Slovenijo: G. Dragić 19, Nikolić, Prepelič 3, Murić 2, Tobey 24 (8 skokov), Blažič 14, Dimec 4, Z. Dragić 1, Čančar 11, Dončić 14 (6 skokov in 10 podaj).

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
IZIDI IN LESTVICE EVROPSKEGA PRVENSTVA 2022

Zmaga proti močni, čvrsti zasedbi iz Litve, ki kot običajno sodi med kandidate za najvišja mesta, je odlična spodbuda za nadaljevanje EuroBasketa, na katerem Slovenija brani zlato medaljo iz Carigrada 2017.

Hkrati je Slovenija naredila prvi velik korak k čim bolj ugodnemu tekmecu v osmini finala. Reprezentance iz Nemčije se bodo v Berlinu srečale s skupino A iz Tbilisija, v kateri so Črna gora, Španija, Gruzija, Bolgarija, Belgija in Turčija.

Slovenija je na parket dvorane Lanxess prišla v dresih z našitkom FIBA kot aktualni evropski prvak, predvsem pa z dvajsetminutno zamudo. Organizator prvenstva ji namreč slabi dve uri pred začetkom tekme ni priskrbel avtobusa za prevoz do dvorane, tako da je celotna reprezentanca na prizorišče prišla s taksiji.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Slovenija je že v startu pokazala, da je bil spodrsljaj iz Münchna pred štirimi dnevi zgolj slab večer. Luka Dončić je pred širokim avditorijem, med katerim sta bili tudi njegova šefa iz Dallasa, lastnik kluba Mark Cuban in trener Jason Kidd, ekipo vodil kot v najboljših časih.

V prvih petih minutah je Slovenija zadela pet trojk in povedla s 17:11. Ekipa se je znala prilagoditi ob njegovem odhodu s parketa, vsi igralci so bili zbrani v obrambi in napadu, niso podlegli niti sodniškemu kriteriju, ki je dovoljeval grobo, agresivno igro, tako da so bili večino prvega polčasa v vodstvu. Najvišjega so dosegli v 17. minuti pri 41:34.

Oba tabora sta že pred tekmo napovedala boj za vsako žogo in centimeter na igrišču, drugi polčas je to le potrdil. Zmagovalca so odločile malenkosti, Slovenija pa je v zadnji četrtini pokazala, da je prava ekipa z izjemnim vodjo. Četudi je v 34. minuti zaostajala s 73:78, je v odločilnih minutah odigrala zbrano in prepričljivo.

Rezultat je obrnila z delnim izidom 13:3 (86:81), zmagovalec pa je bil več ali manj znan slabi dve minuti pred koncem, ko je zvezdnik Litve Domantas Sabonis naredil nešportno napako nad Luko Dončićem, ki je ponujeno pretvoril v neulovljivo prednost.

Mike Tobey je zbral 24 točk (met 11:17) in ujel osem odbitih žog, vseeno pa je bil tudi po mnenju Fibe igralec tekme Luka Dončić – 14 točk (met 4:14, trojke 1:8), 10 podaj, 6 skokov. Prav toliko točk kot Dončić je ob enem zgrešenem metu zbral Jaka Blažič, kapetansko pa je igral Goran Dragić, ki je v dobrih 23 minutah zbral 19 točk ob metu 3:4 za tri točke. Dvomesten je bil tudi Vlatko Čančar – 11 točk (met 4:5).

Aleksander Sekulić, selektor slovenske reprezentance:
”Lahko rečem, da smo dosegli dvojno zmago. Prvo, ker so igralci po razočaranju v nedeljo proti Nemčiji pokazali pravi obraz, drugo pa, ker smo v trdi tekmi premagali ekipo Litve, ki po mojem mnenju še vedno sodi med glavne favorite za najvišja mesta. Kako so se fantje odzvali na poraz v Münchnu, je zavidanja vredno. Navdušen sem nad njihovo predstavo in nad tem, kako so odigrali končnico. Imeli smo načrt in izpolnili so ga do črke natančno. Vemo, da je Luka Dončić sposoben marsičesa v napadu, danes je pokazal svojo veličino tudi v obrambi. Po dnevu premora nas čaka tekma z Madžarsko, ki jo moramo spoštovati in biti pozorni.”

Goran Dragić, kapetan slovenske reprezentance:
”Vedeli smo, da bo tekma težka in fizična. Litva je močna predvsem pod obročema in temu smo prilagodili taktiko. Največ zaslug za današnjo zmago imajo Mike Tobey, Edo Murić, Vlatko Čančar in Žiga Dimec, ki so se odlično borili z visokimi litovskimi košarkarji. Pokazali smo veliko hrabrosti, predvsem pa pravi karakter, ki ga v Münchnu nismo imeli.”

Jaka Blažič, slovenski reprezentant:
”To je bila tekma za dušo in samozavest ter hkrati zelo dobra popotnica za nadaljevanje prvenstva. Medtem ko proti Nemčiji ni bilo jasno, kakšne so vloge v ekipi, smo imeli danes te natančno razdeljene. Smo že toliko izkušena reprezentanca, da znamo igrati take tekme. Zdaj nas čaka Madžarska. Tudi nanjo se moramo dobro pripraviti; fino bi bilo, če bi hitro prišli do otipljive prednosti, da bi lahko nato odpočili naše glavne igralce.”

Uvodna tekma 1. kola v skupini B med Bosno in Hercegovino ter Madžarsko je z izidom 95:85 pripadla Bosni in Hercegovini, večerni dvoboj med Nemčijo in Francijo pa so s 76:63 dobili gostitelji. V petek je v Kölnu prost dan, nato pa je pred reprezentancami živahen vikend. V soboto, 3. septembra, se bo #mojtim ob 20.30 uri pomeril z Madžarsko, v nedeljo 4. septembra ob 17.45 uri pa sledi še dvoboj Bosni in Hercegovini (17.45). Sledi nov dan premora, za konec skupinskega dela pa sledita še dvoboja z gostitelji Nemci (6. september, 20.30) in Francozi (7. september, 17.15).