Selektor Sekulić določil dvanajsterico za turnir v Kaunasu

Rubrika: Reprezentanca

Moška članska košarkarska reprezentanca se v Kaunasu v odličnem vzdušju pripravlja na začetek olimpijskega kvalifikacijskega turnirja. Strokovni štab s selektorjem Aleksandrom Sekulićem na čelu je moral v nedeljo zvečer določiti dvanajsterico igralcev za nastop na turnirju ter tako v ekipi narediti še zadnji rez. Kot zadnja sta iz moštva izpadla Matic Rebec in Miha Lapornik.

Luka Rupnik, Jaka Blažič, Edo Murić, Žiga Dimec, Jakob Čebašek, Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Luka Dončić, Mike Tobey, Gregor Hrovat,  Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić je dvanajsterica košarkarjev, ki bo Sloveniji v tretjem poskusu skušala priigrati nastop na olimpijskih igrah. Pred igrami v Barceloni leta 1992 je Slovenija na kvalifikacijskem turnirju odigrala nasploh svoje prve uradne tekme in ji je za uvrstitev na OI zmanjkala zgolj ena zmaga. Slovenci so se v lov za olimpijsko vozovnico drugič podali leta 2008 v Atenah, ko so jih v četrtfinalu zaustavili reprezentanti Portorika.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
”Mislim, da se stopnjuje napetost in pričakovanja pred prvo tekmo. Na treningih pilimo še zadnje stvari in komaj čakamo, da se turnir začne. Zaenkrat v ekipi poteka vse super. Vse kar smo si zadali deluje, bomo pa seveda videli, kako bo vse skupaj izgledalo na parketu. Predvsem kako smo se uspeli povezati in na kakšen način bo delovala obramba. Tudi v napadu imamo še nekaj rezerv, a kar smo videli na treningih in tekmah imamo res razkošen talent. Za strokovnim štabom je bila še zadnja nehvaležna naloga. Vedno se je najtežje zahvaliti igralcem, ki dobro trenirajo. Vsi, ki so bili zbrani na pripravah so super delali, tako kot v tem primeru tudi Matic Rebec in Miha Lapornik. Z odnosom do reprezentance in do soigralcev ter pristopom na igrišču si zaslužita, da sta zraven, a na žalost na turnirju lahko zaigra le dvanajst igralcev. Za ves vložen trud in pozitivno energijo se jima iskreno zahvaljujem.”

V Fibinem mehurčku v Kaunasu sicer vladajo zelo strogi Covid protokoli. Udeleženci, razen za odhod v dvorano, ne smejo zapustiti uradnega hotela, prav tako pa je prepovedan tudi kakršnekoli stik z zunanjim svetom. Tako brez avtograma ali fotografije na žalost ostanejo tudi navijači Luke Dončića in slovenske reprezentance, ki se jih je pred dvorano in hotelom v teh dneh zbralo že kar precej. Sodeč po navijaških vzklikih ima #mojtim podpornike iz številnih držav.

Vsa pravila pa slovenskih košarkarjev niso vrgla iz ritma. V moštvu vlada res odlično vzdušje, kar je še posebej opazno na treningih, kjer poteka hud boj za vsako žogo. Slovenija bo v Litvi nastopila v skupini B, prvo tekmo pa bo igrala 30. junija  proti Angoli ob 15.30 uri po slovenskem času. Naslednji dan jo ob isti uri čaka obračun s Poljsko, v primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini pa se bo v polfinalu srečala z najboljšima ekipama iz skupine A, Litvo, Venezuelo ali Južno Korejo.

Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine (29. in 30. junija ter 1. julija) ter prostem dnevu (2. julij), bosta 3. julija namreč na sporedu polfinalna obračuna (A1 : B2 in A2 : B1), 4. julija pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.  V Tokio so že uvrščene Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija, Iran ter Japonska.

Štirje olimpijski kvalifikacijski turnirji bodo sicer med 29. junijem in 4. julijem potekali v Beogradu, Kaunasu, Splitu in kanadski Victorii. Na olimpijske igre v Tokio se bodo uvrstili le zmagovalci iz vsakega prizorišča. #mojtim bo premierni nastop na olimpijskih igrah lovil v Kaunasu v konkurenci Angole, Poljske, Litve, Venezule in Južne Koreje.