Selektor Dikaioulakos razkril petnajsterico kandidatk za nastop na eurobasketu

Rubrika: Ženska košarka

Slovenske košarkarice bodo prihajajočo sredo v Ljubljani začele z misijo EuroBasket 2023. Strokovni štab reprezentance na čelu s selektorjem Georgiosom Dikaioulakosom je na seznam reprezentančnih kandidatk uvrstil 15 košarkaric. #rakete bodo sprva vadile še v okrnjeni zasedbi, saj je nekaj igralk po naporni klubski sezoni dobilo nekaj več odmora. Slovenke bodo na domačem evropskem prvenstvu v Stožicah igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo.

Do prvih uradnih obveznosti, ki sledijo dva dneva pred začetkom prvenstva, bodo #rakete predvidoma opravile 37 dni priprav. Poleg Ljubljane bodo izbranke selektorja Dikaioulakosa vadile še v Zrečah, Podčetrtku in Mariboru.

Na selektorjevem seznamu so TINA CVIJANOVIČ, BLAŽA ČEH, LEA DEBELJAK, ZALA FRIŠKOVEC, HANA IVANUŠA, TINA JAKOVINA, MOJCA JELENC, GALA KRAMŽAR, ALEKSANDRA KROŠELJ, EVA LISEC, TEJA OBLAK, EVA RUPNIK, MARUŠA SENIČAR, AJŠA SIVKA in ZALA ŠROT.

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE

V prvem ciklu z okrnjeno zasedbo
Na sredinem zboru #rakete še ne bodo v polni zasedbi. Nekaj košarkaric ima namreč še klubske obveznosti oziroma je dobilo nekaj več dni odmora po naporni sezoni. Z nekajdnevno zamudo bo v Ljubljano prav tako prispel selektor Dikaioulakos, ki ga v prihodnjih dneh čaka finalna serija italijanskega prvenstva, odsotna pa bo tudi pomočnica Styliani Kaltsidou. Edina novinka je osemnajstletna Hana Ivanuša, v aktualni sezoni najboljša strelka in skakalka ljubljanske Ježice.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
”Misija, ki jo v zadnjih dveh letih tako nestrpno pričakujemo, je končno pred nami. Vsi člani reprezentance komaj čakamo začetek priprav na EuroBasket. Veseli me, da imajo reprezentantke za seboj dobro klubsko sezono in bodo reprezentančno akcijo pričakale v dobri formi. Nekaj uvodnih dni še ne bomo vadili v polni zasedbi, saj nekatere igralke potrebujejo malo dodatnega počitka, a že v drugi cikel bomo zakorakali kompletni. Upam, da ostanemo zdravi in s polno vnemo še naprej gradimo filozofijo ekipe in naše igre.”

V reprezentanco se vrača Eva Komplet
Strokovni štab reprezentance ostaja nespremenjen. Selektorju Georgiosu Dikaioulakosu bodo pomagali pomočniki Styliani Kaltsidou, Tomaž Fartek in Gašper Sluga, za telesno pripravo bo skrbel Marko Dimnik, doktor reprezentance je Jošt Kokalj, fizioterapevtka Pia Pavlič, direktor reprezentance Matej Likar, tehnični vodja Enej Umek in predstavnik za odnose z javnostmi Grega Brezovec. Se pa v izbrano vrsto vrača Eva Komplet, ki je slovenski dres nosila na 28 uradnih tekmah. Tokrat resda v vlogi fizioterapevtke, za vsebine na družbenih omrežjih pa bo skrbel Kristjan Jurkošek.

Vstopnice za Eurobasket na Eventimu in Petrolu
Ekipe 39. EuroBasketa bodo v predtekmovanju razdeljene v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta potekali v Tel Avivu in dve v Ljubljani. Vse tekme v Sloveniji se bodo igrale v ljubljanski dvorani Stožice. Poleg dveh predtekmovalnih skupin bo v Ljubljani odigran celoten finalni del, od vseh četrtfinalnih tekem dalje pa vse do velikega finala.

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023

Skupina A (Tel Aviv): Črna gora, Latvija, Španija, Grčija
Skupina B (Tel Aviv): Belgija, Italija, Češka, Izrael
Skupina C (Ljubljana): Nemčija, Velika Britanija, SLOVENIJA, Francija
Skupina D (Ljubljana): Turčija, Slovaška, Madžarska, Srbija

Dnevni program v dvorani Stožice bo obsegal štiri tekme. Prva tekma se bo vse dni skupinskega dela začela ob 12.15 uri, druga tekma bo na sporedu ob 15. uri, tretja ob 18. uri in zadnja ob 20.45 uri. Z eno vstopnico si navijači lahko ogledajo dve tekmi, bodisi popoldanski ali večerni.

#rakete bodo vse tekme skupinskega dela v Stožicah igrale ob 18. uri. Uvodno tekmo bodo Slovenke odigrale prvi dan prvenstva, ko se bodo v četrtek, 15. junija srečale z Veliko Britanijo, dan kasneje jih čaka dvoboj z Nemčijo, nato pa se bodo po dnevu premora v nedeljo,  18. junija pomerile še s Francijo.

Vstopnice so v prodaji na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrola. Cene vstopnic za skupinski del se, odvisno od izbrane kategorije, gibljejo med 15 in 25 evrov. Za izločilne boje ter dvoboje za končne uvrstitve se cene gibljejo med 20 in 30 evri , najugodnejše vstopnice za finale pa so na voljo po ceni 25 evrov. Vse informacije glede cen vstopnic ter možnost nakupa najdete na spodnji povezavi.

POVEZAVA NA NAKUP VSTOPNIC EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023

Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtino finala. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repašaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih (A2:B3, B2:A3, C2:D3, D2:C3), ki bo na sporedu 19. junija v Tel Avivu (skupini A in B) ter 20. junija v Ljubljani (skupini C in D). Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 22. junija, polfinalna dvoboja ter prvi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre 24. junija, odločilna tekma za olimpijski kvalifikacijski turnir in boja za medalje pa v nedeljo, 25. junija.

RAZPORED IN DATUMI TEKEM EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023

Slovenke bodo sicer na prvenstvu stare celine zaigrale četrtič zapored. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Desete so bile tudi pred dvema letoma, ko sta EuroBasket gostili Španija in Francija. Naslov prvakinj bodo branile košarkarice Srbije.