Selektor Dikaioulakos: “Dekleta so me naredila boljšega trenerja in tudi boljšo osebo!”

Rubrika: Ženska košarka

39. izvedba ženskega evropskega košarkarskega prvenstva se je prevesila v drugo polovico. Žal v Ljubljani v izločilnih bojih in borbi za najvišja mesta ne bomo spremljali slovenskih košarkaric. #rakete so namreč po treh porazih prvenstvo zaključile v skupinskem delu. Glede na razplet v ostalih skupinah bodo na koncu najverjetneje uvrščene na 15. mesto. Slovenke so pogled že usmerile proti kvalifikacijam za EuroBasket 2025, kamor se bodo podale z nespremenjenim trenerskim štabom.

Žreb 8.8.

Kje bo potekala 40. izvedba evropskega prvenstva za košarkarice čez dve leti še ni znano. Žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na prvenstvu je predviden 8. avgusta, reprezentančna okna za igranje tekem pa bodo med 5. in 13. novembrom 2023, med 3. in 11. novembrom 2024 ter 2. in 10. februarjem 2025.

S ponedeljkovima tekmama repašaža v Tel Avivu (Češka : Grčija in Črna gora : Italija) in torkovima v Ljubljani (Nemčija : Slovaška in Srbija : Velika Britanija) se bodo začeli izločilni boji letošnjega evropskega prvenstva. Zmagovalke dvobojev se bodo uvrstile v četrtfinale ter se tako pridružile zmagovalkam skupinskega dela prvenstva. To so postale Španija, Belgija, Francija in Madžarska, ki tako z zanimanjem čakajo na tekmeca v Ljubljani. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 22. junija, polfinalna dvoboja ter prvi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre 24. junija, odločilna tekma za olimpijski kvalifikacijski turnir in boja za medalje pa v nedeljo, 25. junija.

Vstopnice so v prodaji na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrola. Cene vstopnic za izločilne boje ter dvoboje za končne uvrstitve se cene gibljejo med 20 in 30 evri, najugodnejše vstopnice za finale pa so na voljo po ceni 25 evrov. Vse informacije glede cen vstopnic ter možnost nakupa najdete na spodnji povezavi.

Slovenke so na prvenstvu stare celine zaigrale četrtič zapored. Na svojem prvem evropskem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje so se z zmago v skupinskem delu uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Desete so bile tudi pred dvema letoma, ko sta EuroBasket gostili Španija in Francija. V predtekmovanju so dosegle dve zmagi, prvenstvo pa zaključile s porazom proti Rusiji v repašažu ter ostale brez četrtfinala. Na domačem EuroBasketu v Ljubljani so tako turnir prvič zaključile brez zmage in bodo glede na razplet v ostalih skupinah na koncu najverjetneje uvrščene na 15. mesto.

Tudi v prihodnje na klopi Dikaioulakos, v nove izzive z dvignjeno glavo

Pomlajena izbrana vrsta, kar polovica reprezentantk (Cvijanovič, Ivanuša, Kozina Bubnič, Sivka, Kramžar in Čeh) se je namreč prvič soočila s tekmovanjem na veliki sceni, se je pred glasnimi navijači v Stožicah pogumno borila. Ritem igri so dajale kapetanka Teja Oblak, Eva Lisec, Zala Friškovec in Tina Jakovina, ki bodo tudi v prihodnje gonilna sila slovenske reprezentance. Vse bolj pomemben člen pa bo nedvomno sedemnajstletna Ajša Sivka, ki je ponujeno priložnost zgrabila z obema rokama in jo odlično izkoristila.

Za Slovenke sta bili na prvenstvu usodni uvodni tekmi proti Veliki Britaniji (71:76) in Nemčiji (62:66). Obe sta se razpletli po podobnem scenariju. #rakete so na trenutke prikazale odlično košarko in si priigrale tudi že lepo prednost, a je v zaključku zmanjkalo zbranosti, nekaj malega odločnosti ter centimetri v boju neposredno pod samim obročem. Tekma proti Franciji (68:73), ki je ena izmed glavnih favoritinj za naslov prvakinj je bila tako zgolj le še formalnost.

Slovenske košarkarice so pogled že usmerile proti kvalifikacijam za EuroBasket 2025. Nasprotnice bodo dobile v prvi polovici avgusta. #rakete so prepričane, da še niso rekle zadnje besede in bodo s trdim delom še naprej držale korak s košarkarsko Evropo in ter mešale štrene najboljšim reprezentancam.

“Videlo se je, da je za veliko deklet to prva izkušnja z EuroBasketom. Manjkala nam je rotacija in na takšen način ni lahko igrati, ob tem pa si na domačem parketu v glavi sam ustvariš tudi določene pritiske. Je pa to definitivna dobra popotnica za naprej in menim, da nam manjka en korak do uspeha. Mislim, da bo pomembno, da v svoje vrste znova pridobimo naturalizirano košarkarico ter s tem pridobimo na rotaciji. Prvenstvo lahko zapustimo z dvignjeno glavo in lahko z optimizmom zremo proti naslednjim reprezentančnim akcijam. Kar se tiče selektorja, smo od naše prve tekme z njim do zdaj res izjemno napredovale. V javnosti smo zasledili marsikaj. Da ni dober trener in podobno, a njegovo znanje in košarka sta res na nivoju, ki ga je težko dojeti. Zdaj naj tudi javnost spozna, da je odličen trener in selektor. Res bi si želela več pozitivne energije. Moram priznati, da je bilo tudi meni na začetku zelo težko, sčasoma pa sem res začela verjeti v ta projekt, ker smo se res povezali in ustvarili pravo ekipo. Zaupamo si in si krijemo hrbet. Zasuk generacij je res težak, a verjamem, da lahko iz tega potegnemo veliko pozitivnega,” je prepričana Eva Lisec.

Enako razmišlja tudi kapetanka reprezentance Teja Oblak: ”Kot ekipa smo dali smo naš maksimum. Res nam ni zmanjkalo veliko, saj so na vseh treh tekmah odločile malenkosti. Verjamem, da lahko pozitivno gledamo naprej. Sama se v reprezentanci vidim vedno, če bo le zdravje to dovoljevalo. Niti približno še ne razmišljam, da bi prenehala z igranjem košarke, tako da dokler bom zdrava, bom reprezentanci vedno na voljo. Selektor nam je dal res ogromno, ne bi zamenjala niti sekunde. Ima res široko košarkarsko znanje, ob tem pa je tudi odličen psiholog in vse je potekalo na najvišji ravni. Res smo se dobro povezali tako štab, kot cela ekipa in to smo ves čas čutili. Upam, da so to začutili tudi navijači. Hkrati nas zna usmerjati na kakšen način razmišljati in nas uči ne le košarke, temveč tudi ostalih stvari. Ne glede na to koliko izkušenj imam sama, verjamem, da pod njegovim vodstvom še napredujem. Z dekleti si zato res želimo, da bi ostal naš selektor še naprej.”

Dekletom se bo želja uresničila. Priznani grški strokovnjak Georgios Dikaioulakos bo z nespremenjenim trenerskim štabom #rakete vodil tudi v prihodnje. ”Delati s takšno ekipo deklet je zame privilegij. Na vse igralke sem izjemno ponosen. Ne le zaradi njihove osredotočenosti, njihove borbe, ampak ker so v prvi vrsti igrale za Slovenijo, šele nato so igrale zase. Hvala tudi štabu ter vsem, ki so pomagali reprezentanci. Na prvenstvu smo imeli svoje priložnosti, a nam rezultatsko žal ni uspelo. Po koncu vsega lahko rečem, da sem izjemno ponosen, da sem trener te ekipe, da sem lahko delal z njimi. Dekleta so me naredila boljšega trenerja in tudi boljšo osebo,” je ob zaključku reprezentančne akcije poudaril Dikaiulakos.