Šejk bo šef svetovne košarke, Erjavcu nova odmevna funkcija

Rubrika: Reprezentanca
Šejk Saud Ali al Tani je novi predsednik Mednarodne košarske zveze FIBA. Na 22. kongresu Fibe v Manili so izvolili tudi nove člane izvršnega odbora krovne zveze za štiriletno mandatno obdobje do 2027. Med izvoljenimi novimi člani je tudi Matej Erjavec, predsednik KZS.

Saud Ali al Tani, ki je bil v prejšnjem mandatnem obdobju podpredsednik Fibe, je na položaju nasledil Malijca Hamaneja Nianga. “Košarka je globalen šport in to je naša največja moč,” je ob tem dejal novoizvoljeni šef zveze. Ingo Weiss iz Nemčije je bil vnovič izvoljen za svoj tretji mandat za blagajnika Fibe.

Novoustanovljeni IO FIBA se bo prvič sestal v soboto, 9. septembra, v Manili, ob robu svetovnega prvenstva v košarki. Člani IO FIBA za obdobje od 2023 do 2027 so ob Slovencu Mateju Erjavcu še Carol Callan iz ZDA, Yamil Alejandro Bukele Perez iz Salvadorja, Usie Richards iz Deviških otokov, Yuko Mitsuya iz Japonske, Yao Ming iz Kitajske, Carmen Tocala iz Romunije, Asterios Zois iz Grčije, Tor Christian Bakken iz Norveške, Jubilee Kuartei iz Palava, Burton Ross Shipley iz Nove Zelandije, Pascale Mugwaneza iz Ruande in Jean-Michel Ramaroson iz Madagaskarja.

Člani IO se bodo skupaj z novoizvoljenim predsednikom in blagajnikom pridružili generalnemu sekretarju Fibe Andreasu Zagklisu in predsednikom petih regij FIBA za naslednje štiriletno obdobje. To so Anibal Manave (Afrika), Fabian Borro (Amerika), K Govindraj (Azija), Jorge Garbajosa (Evropa) in David Reid (Oceanija). Erjavec je od letos tudi podpredsednik evropske zveze FIBA Evropa.