Se morebitni prvi izbor nabora 2020 podaja v tujino?

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

James Wiseman, center univerzitetne ekipe Memphis Tigers in morebitni prvi izbor na junijskem naboru lige NBA prihodnje leto, je dobil prepoved nastopanja s strani NCAA. Krovna organizacija severnoameriških univerzitetnih tekmovanj je odločila, da Wiseman nima pravica igranja za svojo univerzo, saj naj bi njegov aktualni trener Penny Hardaway prekršil pravila s tem, ko je leta 2017 finančno pomagal njegovi družini, da se je preselila v Memphis.

Penny Hardaway, 4-kratni udeleženec tekme Vseh zvezd lige NBA, je še kot trener srednje šole Memphis East Wisemanovi družini dal znesek v višini slabih 10 tisoč evrov, da so se lahko preselili iz Nashvilla v drugo največje mesto Tennesseeja, kjer je takrat 16-letni center lahko zaigral za Hardayevo moštvo.

S to potezo je po mnenju odvetnikov NCAA, Hardaway prekršil določila o t. i. boosterjih, torej osebah, ki finančno ali kako drugače podpirajo univerze. Oznako boosterja si je Hardaway prislužil s tem, ko je pred enajstimi leti doniral milijon dolarjev tej isti univerzi, kjer zdaj trenira. Dejstvo, da nekdanji branilec Magic, Knicksov, Sunsov in Heat v času pomoči Wisemanovim staršem še ni zasedal trenutne funkcije, ni zanimalo NCAA, ki se je v tem primeru strogo držala zapisanih pravil.

Wiseman je tako zdaj pred odločitvijo; ali si bo poskušal priboriti pravico igranja na sodišču, ali pa bo raje odšel v tujino in zaslužil še nekaj denarja, pred naborom, od katerega 216-centimetrov visokega mladeniča loči le še 7 mesecev.