Še druga “ničla” proti Finski, kar že skrbi

Rubrika: Reprezentanca

Košarkarji Slovenije so v 4. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 v Kopru izgubili s Finsko z 79:83. Slovenija ima po štirih tekmah oziroma dveh tretjinah prvega dela kvalifikacij dve zmagi in dva poraza. Zadnja dvoboja prvega dela bosta na sporedu 30. junija doma proti Hrvaški ter 3. julija v gosteh proti Švedski.


KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
SKUPINA C, 4. KOLO, 28.2.
SLOVENIJA : FINSKA 79:83 (49:64, 31:52, 16:26)
Slovenija: Samar 8 (5 podaj), Rupnik, Prepelič 20, Murić 9 (12 skokov), Tobey 17 (10 skokov), Blažič 15, Hrovat, Dimec 3, Dragić 7, Macura.

Selektorja Aleksandra Sekulića je na dopoldanskem treningu pred tekmo razveselila novica, da bo na tekmi lahko računal tudi na Klemna Prepeliča, ki je petkovo tekmo izpustil zaradi bolečin v hrbtu. V ekipi pa je opravil tudi dve spremembi. Dres članske reprezentance sta namreč prvič oblekla oba novinca. Žiga Samar je v ekipi zamenjal Matica Rebca, Luka Ščuka pa Jakoba Čebaška.

V drugi del kvalifikacij se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake štiričlanske skupine, vse pa bodo v nadaljevanje prenesle točke iz prvega dela. Slovenska skupina C se bo križala z Nemčijo, Estonijo, Izraelom ali Poljsko. V prejšnjih kvalifikacijah za SP 2019 je bilo potrebnih sedem oziroma osem zmag za pot na Kitajsko.

Čeprav se je četi selektorja Aleksandra Sekulića v primerjavi s tekmo v Helsinkih torej priključil prvi strelec na uvodnih dveh preizkušnjah Klemen Prepelič, se podoba Slovenije po treh prespanih nočeh na uvodu tekme ni bistveno spremenila. Slovenija si je že v prvem polčasu privoščila zaostanek, ki ga v nadaljevanju ni uspela izničiti (31:52).

Enaindvajset točk razlike je bilo preveč celo za aktualne evropske prvake sredi Slovenije. Finska je uspešno ustavila prvi nalet Slovencev na začetku drugega dela (38:52), enako pa tudi zadnjega v zaključku tekme, ko so imeli naši košarkarji preobrat skoraj že na dosegu roke. V 35. minuti so se prvič po dolgem času spustili pod deset točk zaostanka (63:72), dve minuti in pred koncem pa je bila razlika le še štiri točke (72:76).

V zaključku so se Jaka Blažič, Edo Murić in Klemen Prepelič preveč usmerili v mete za tri točke, ki jim tudi tokrat niso šli od rok, na drugi strani pa je dobro minuto pred koncem Ilari Seppala zadel dvanajsto trojko Finske za 79:72. Kljub temu je Slovenija v dramatični končnici prišla do priložnosti za podaljšek, vendar tudi tokratni poskus Prepeliča za tri točke sekundo pred koncem ni zadel cilja.