Saša Dončić priznal: tudi sina Luko je vprašal, preden se je odločil

Rubrika: Reprezentanca
Z začetkom novega koledarskega leta je Košarkarska zveza Slovenije dobila športnega direktorja. To je postal 49-letni Saša Dončić, ki ima za seboj bogato košarkarsko kilometrino.

“Njegovo delo bo presegalo okvirje članske reprezentance. Saša Dončić bo tisti, ki bo usmerjal in spremljal mlade slovenske igralcev iz domače lige, ali tiste, ki igrajo na univerzah v ZDA in seveda tudi po Evropi, ter o njihovem napredku poročal vodstvu zveze. Mislim, da ne bi mogli najti boljše osebe za to delo, saj je bil Saša vrhunski igralec, reprezentant, trener, športni direktor in nenazadnje tudi predsednik kluba Ilirija. Ni bilo lahko sprejeti dogovora. Sva dolgoletna družinska prijatelja in s prijatelji je po eni strani lahko, po drugi pa zelo težko delati. Karkoli gre narobe, lahko vpliva na prijateljstvo. Malce je trajalo. Čeprav tega ni vedel, je bil poleti na svetovnem prvenstvu na testu. Opravili smo kar nekaj pogovorov in rezultat je tu. Mislim, da je to poteza, ki smo jo potrebovali in s katero smo okrepili vodstvo zveze v košarkarskem smislu,” je ob predstavitvi Saše Dončića, kot športnega direktorja Košarkarske zveze Slovenije, dejal njen predsednik Matej Erjavec.

Gre za funkcijo, ki je zveza doslej pravzaprav niti ni imela. Saša Dončić resda veliko časa ne bo preživel v pisarnah na Leskoškovi cesti 12. Njegovo delo bo precej bolj terenske narave, saj bo skrbel za komunikacijo s košarkarji ter predstavljal nekakšno vez med njimi ter krovno organizacijo oziroma strokovnim reprezentančnim štabom. Hkrati bo vključen tudi v delo reprezentanc mlajših starostnih kategorij, kjer bo zadolžen za spremljanje in usmerjanje košarkarjev, ki jih bo stroka prepoznala za najbolj perspektivne. S svojim znanjem, izkušnjami ter seveda pozitivnim značajem in pristopom jim bo vsekakor znal pomagati na razne načine.

Kot je za Sašo Dončića značilno, je bil zelo zgovoren tudi na predstavitveni novinarski konferenci. Zbrani množici je povedal: “Velika čast je postati del tako uspešne in dobro organizirane zveze. Moja primarna naloga je komunikacija z igralci iz tujine in strokovnim štabom reprezentance. Glede na to, da sem tudi zasebno precej v tujini in da imam redne stike z mnogimi mladimi košarkarji, predvsem pa da imam rad košarko, mi ni bilo težko sprejeti novega izziva v življenju. Ne poznam človeka, ki bi v tem trenutku takšno ponudbo odbil. To je hkrati tudi potrdilo, da sem v teh letih delal dobro. Imam dobro postavljene ločnice med tem, kaj je posel in kaj prijateljstvo. Tudi ko sem dobil to ponudbo, sem najprej vprašal nekaj ljudi, ali se s tem strinjajo, pri tem imam seveda v mislih tudi Luko, če se s tem sploh strinja. Nisem hotel biti tisti destruktivni člen, ki bi podrl homogenost v tej izbrani vrsti, v mojem interesu je le pomagati tako kot najbolje znam in mogoče še okrepiti vez med vsemi akterji.

Sicer pa je Saša Dončić  v preteklosti že sodeloval s Košarkarsko zvezo Slovenije, saj je bil leta 2015 trener moške članske B reprezentance. V svoji bogati igralski karieri je zaigral za slovensko reprezentanco in pečat pustil v številnih klubih, med drugim tudi v vseh vodilnih slovenskih prvoligaših. S Heliosom in Olimpijo se je veselil naslova državnega prvaka, v svojih vitrinah pa ima tudi tri naslove pokalnega zmagovalca. Po koncu aktivne kariere se je takoj lotil trenerskega posla. Največ časa je preživel na klopi ljubljanske Ilirije, ki jo je dvakrat pripeljal v najvišjo ligo ter postavil temelje današnjega stabilnega prvoligaša. V klubu je nekaj časa opravljal tudi funkcijo predsednika, nazadnje pa prav vlogo športnega direktorja.

Foto: KZS/m24.si