Šampionka Lea ostaja v Sloveniji

Rubrika: Ženska košarka

Ženski košarkarski klub Cinkarna Celje je s slovensko reprezentantko Leo Bartelme (2005, 178 cm), ki je 30. decembra lani postala polnoletna, podpisal dolgoročno pogodbo, do konca sezone 2026/2027. 

Lea Bartelme se je v sezonah 2020/2021, 2021/2022 in 2022/2023 kot najmlajša igralka članske zasedbe Cinkarne Celje veselila naslovov državne in pokalne prvakinje ter dveh naslovov prvakinje v mednarodni WABA ligi (2022 in 2023). V zadnjih treh sezonah z mladinkami trikrat državna prvakinja, s kadetinjami prvakinja (2021) in podprvakinja (2022) Slovenije ter prvakinja (2020), podprvakinja (2021) in tretjeuvrščena (2022) v kadetski WABA ligi. 

S slovensko reprezentanco do 17 let je na svetovnem prvenstvu 2022 v Debrecenu osvojila 9. mesto (bila je druga podajalka svetovnega prvenstva, na tekmi proti Argentini je dosegla triple double – po 11 točk, skokov in podaj), slovenskim mladinkam je v istem poletju na evropskem prvenstvu izdatno pomagala do osvojitve 1. mesta v B diviziji in povratka med evropsko elito. Poleti 2023 je v Turčiji kot kapetanka mladinsko reprezentanco Slovenije popeljala do naslova evropskih prvakinj. Bila je najboljša podajalka in članica najboljše peterke evropskega prvenstva. V 1. ciklusu kvalifikacij za nastop na EP 2025 je s šele sedemnajstimi leti debitirala v dresu članske reprezentance Slovenije. 

Borut Kop, predsednik ŽKK Cinkarna Celje: “Zelo smo veseli, da bo Lea Bartelme tudi v naslednjih letih del naše ekipe. Kljub svoji mladosti je že doslej prispevala izjemno pomemben delež k uspehom našega kluba v zadnjih letih. Kot kapetanka in članica najboljše peterke prvenstva je lani poleti slovensko mladinsko reprezentanco popeljala do naslova evropskih mladinskih prvakinj. Brez dvoma gre za eno najbolj nadarjenih košarkaric svojega letnika na svetu, ki bi v prihodnosti zagotovo lahko pustila pomemben pečat tudi na najvišji klubski in reprezentančni sceni.”

Lea Bartelme, ŽKK Cinkarna Celje:
“Zelo sem vesela, da sem s celjskim klubom ob vstopu v polnoletnost podpisala novo pogodbo. Zahvaljujem se klubu za pomoč pri košarkarskem in osebnostnem razvoju v zadnjih letih. Gre za sredino, kjer se odlično dela, kar potrjujejo tudi rezultati na vseh ravneh. V prihodnjih sezonah se želim še naprej učiti iz dneva v dan, trdo delati in pridobivati prepotrebne izkušnje. S svojo igro bom skušala klubu dati maksimalen doprinos, da se bo celjsko zmagoslavje nadaljevalo tudi v prihodnosti.”