S četrto zaporedno zmago z nogo in pol na evropskem prvenstvu

Rubrika: Ženska košarka

Oslabljena slovenska ženska članska košarkarska reprezentanca v kvalifikacijah za nastop na ženskem EuroBasketu leta 2021 še naprej navdušuje. Izbranke selektorja Damirja Grgića tudi po 4. krogu ostajajo neporažene in so prepričljivo vodilna reprezentanca skupine A. Z zmago nad Grčijo 77:70 so si Slovenke na stežaj odprla vrata evropskega prvenstva, saj bi jim tretji zaporedni nastop na prvenstvu stare celine v februarskem ciklu kvalifikacij, ko se bodo v Ljubljani pomerile z Bolgarijo in Islandijo, lahko preprečil le še čudež.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2021
SKUPINA A, 4. KOLO

Sobota, 14. november 2020
Heraklion – športna dvorana Dyo Aorakia
GRČIJA : SLOVENIJA 70:77 (54:64, 36:38, 20:28)

Slovenija: Krošelj 10, Oblak 7, Cvijanovič, Prezelj 10, Seničar 2 (10 kokov in 5 podaj), Goršič 4, Lisec 12 (8 skokov), Debeljak 10, Evans 22 (9 skokov).

Košarkarice Slovenije so naredile nov odločilni korak k tretjemu zaporednemu nastopu na zaključnem turnirju stare celine. V četrtem krogu kvalifikacij so premagale Grčijo s 77:70 in tako v skupini A ohranile stoodstotni izkupiček.

Slovenija je do zmage prišla zasluženo, čeprav se je morala na poti do nje prebiti čez visoke ovire. Ob tem, da je nastopila oslabljena, saj je zaradi pozitivnih testov na novi koronavirus ostala brez kapetanke Nike Barič in Tine Jakovine, je zaključek tekme zaradi petih osebnih napak odigrala brez treh ključnih igralk, Teje Oblak, Shante Evans in Aleksandre Krošelj.

Kljub temu je ubranila prednost, ki si jo je priigrala v drugi polovici tretje četrtine (52:41). V zadnje tri minute, ko so na klopi obsedele omenjene tri igralke, ki so skupaj dosegle 39 od 77 točk Slovenije, je bil izid 71:66.

Ključna koša sta dosegli Eva Lisec in Lea Debeljak. Prva je 150 sekund pred koncem zadela polaganje in dodatni prosti met za 74:68, Debeljakova pa je minuto in pol pred koncem zadela trojko v zadnji sekundi napada za 77:70.

Shante Evans, ki je na četrtkovi tekmi proti Islandiji (94:58) dosegla 21 točk, jih je danes zbrala 22 (met 8:13, 9 skokov, indeks 24). Eva Lisec je dodala 12 točk in 8 skokov, Annamaria Prezelj, najboljša strelka proti Islandiji (23 točk), pa je tako kot Lea Debeljak (trojke 2:4) in Aleksandra Krošelj zbrala deset točk. Dvomestna je bila tudi Maruša Seničar, ki je bila ob 10 skokih in petih podajah druga najbolje ocenjena igralka Slovenije (18).

Na drugi tekmi skupine A je Bolgarija po pričakovanjih ugnala Islandijo s 74:53. Na lestvici tako s štirimi zmagami prepričljivo vodijo Slovenke, po dve zmagi in dva poraza so zbrale Grkinje in Bolgarke, zadnje Islandke pa še niso okusile slasti zmage. Slovenska reprezentanca je tako pred zadnjim kvalifikacijskim ciklom z eno nogo že uvrščena na evropsko prvenstvo leta 2021, saj bi jim morebitni tretji zaporedni nastop na prvenstvu stare celine lahko preprečil le še čudež. Februarski mehurček bo namreč med 31. januarjem in 7. februarjem gostila Slovenija, izbranke selektorja Damirja Grgića pa v Ljubljani čakata obračuna z Bolgarijo (4. februar) in Islandijo (6. februar).