Rusi pripravili veliki intervju z Aleksandrom Sekuličem, ki je Rusom razložil, kaj po slovensko pomeni blizu

Rubrika: Naši na tujem

V Ligi VTB so v torek odigrali tekme 22. kroga. Lokomotiv Aleksandra Sekuliča je slavil v Saratovu, kjer je z 98:88 ugnal domači Avtodor. Sekuličevi so na 3. mestu, zbrali so 15 zmag in šest porazov. Sekulič, tudi slovenski selektor, v Rusiji deluje od leta 2022. Izkazal se je, Rusi mu zaupajo, lani so bili celo finalisti Lige VTB, letos bi korak naprej. A zato je treba delati dobro. Sekulič se tega zaveda in tudi ve, da vsi delajo dobro, odločajo nianse.

Trdo delo

„Seveda ni bilo lahko. Vendar smo pričakovali težak začetek, saj je bila povprečna starost ekipe zelo mlada in večina igralcev ni imela veliko izkušenj na tej ravni. Sprva je bilo torej veliko dela, vendar je bilo delo zelo zanimivo. Vsi v klubu so neutrudno delali in dobesedno s prostim očesom se je videlo, kako hitro je ekipa rasla. Postali smo močnejši in stabilnejši. Da, bili so porazi, včasih zelo kruti, a vsakič smo se iz njih uspeli naučiti prave nauke,“ se je Sekulič v intervjuju za spletno stran www.championat.com dotaknil prve sezone. Priznava, da je v drugem delu sezone spoznal, da bodo kos nalogi. Na krilih zmage Nižnem Novgorodu je „padel“ tudi CSKA.

Napredek mladih

Sekulič se zaveda, da so ključni domači igralci. Le tem posveča veliko pozornost.
„Vsi igralci, ki so ostali z nami v tem času, igrajo danes bolje kot pred letom in pol. Tu lahko rečemo o Vladislavu Yemchenku, ki je imel lani zelo težak začetek, ko je moral na več tekem celo v drugo ekipo. Kirill Elatontsev, najkoristnejši igralec Final Four mladinske lige VTB 2023, se z vsako tekmo počuti bolj samozavestnega, tu so še Andrej Martjuk, Aleksander Ščerbenjev, Zakhar Vediščev, ki je v neki točki prejšnje sezone igral kot pravi tekmec za naslov najboljšega šestega igralca lige. Kot ekipa smo postali močnejši in vsak posebej je zrasel. Ker se skrbno ukvarjamo z razvojem vseh. In spremljamo rezultate,“ je jasen Sekulič, ki je vesel, ker je klub dobil trenažni center.

„Za zmago v Združeni ligi VTB potrebujete bazo ruskih igralcev in tukaj so vsi pogoji za njihov razvoj. Mi, igralci in trenerji, moramo le pametno izkoristiti te prednosti,“ se zaveda 45-letni Sekulič, ki je pred prihodom v Rusijo uspešno deloval v češkem Nymburku.

“Rusija je neverjetno velika. Vsako potovanje je popolno potovanje. Sam prihajam iz majhne države – Slovenije. In ko rečemo: “Blizu je,” običajno mislijo v Sloveniji na razdaljo 10-15 kilometrov. In v Rusiji “blizu” pomeni 200-300 kilometrov! Razdalje so torej moja prva asociacija na vašo deželo,” je med drugim povedal Sekulič, ki je v intervju pozornost namenil tudi Luki Dončiću, prvemu zvezdniku slovenske reprezentance in Dallasa.

:: Povezava do intervjuja