Romunija, ne pa Francija vrhunec tega dela kvalifikacij!

s kategorijo
Novice
.

Slovenske košarkarice se bodo v tretjem kolu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2019 pomerile z izbrano vrsto Francije. Srečanje bo na sporedu v soboto, 10. februarja, ob 17. uri v dvorani Gimnazije Celje – Center. Tekmo si lahko v prenosu ogledate na Šport TV.

Kvalifikacije za Euro 2019, 3. krog, 10.2.
Slovenija – Francija (17.00)

Slovensko reprezentanco v Celju čaka tretji obračun v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto potekalo v Latviji in Srbiji. Četa Damirja Grgića, ki je s pripravami začela v ponedeljek, bo do tekme s Francijo opravila devet treningov.

Reprezentanci sta doslej odigrali tri medsebojna srečanja, dvakrat so bile uspešnejše Francozinje, leta 2001 pa so se zmage veselile Slovenke. Slovenija in Francija sta se srečali tudi na lanskem evropskem prvenstvu, kjer je na otvoritveni tekmi slovenske reprezentance na velikih tekmovanjih po srditem boju zmagala francoska izbrana vrsta (70:68). Francozinje so na koncu prišle do naslova evropskih podprvakinj, Slovenke pa so zasedle končno štirinajsto mesto.

Kvalifikacije za EP 2019 sta obe reprezentanci začeli z dvema zmagama. Varovanke Damirja Grgića so finsko in romunsko reprezentanco ugnale s skupno razliko +61, še uspešnejše so bile Francozinje, ki so obračuna prvega cikla dobile z razliko 101 točke.

Francoska ženska reprezentanca ima izjemno zgodovino. Leta 2012 so bile na olimpijskih igrah srebrne, bronasto medaljo pa so osvojile na svetovnem prvenstvu. Na evropskih prvenstvih imajo kar devet medalj, najboljše so bile leta 2001 in 2009. Reprezentanco vodi Valérie Garnier, ki je na čelu izbrane vrste že peto leto. Najboljša strelka na prvih dveh kvalifikacijskih srečanjih je bila Sandrine Gruda. 197 centimetrov visoka košarkarica je na dveh srečanjih dosegla 44 točk. Pod košem ima Francija še eno zelo dobro košarkarico Heleno Ciak, ki so jo Slovenke spoznale že na lanskem evropskem prvenstvu.

Srečanje med Slovenijo in Francijo, ki bo na sporedu v soboto ob 17. uri, si lahko v neposrednem prenosu ogledate na Šport TV.

Izjave pred tekmo:

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
Čaka nas obračun proti eni izmed najboljši reprezentanc na svetu, ki je na lanskem evropskem prvenstvu prišla do srebrne medalje. Kljub težavam s poškodbami, bomo naredili vse, da tekmo odigramo po naših najboljših močeh. Vsako ponujeno priložnost bomo sprejeli odprtih rok. Na takšni tekmi je zelo pomembna tudi podpora s tribun, zato navijače vabim, da nas podprejo na srečanju proti kakovostni reprezentanci Francije.

Teja Oblak, kapetanka slovenske ženske članske reprezentance:
Zavedamo se, da je pred nam zelo težka tekma. Francozinje imajo zelo dobro ekipo, vendar pa jim bomo z našo agresivnostjo poskušale onemogočiti igro pod košem, kjer so najmočnejše. Dale bomo vse od sebe od prve do zadnje minute. Želim si, da bi obračun proti evropskim podprvakinjam odigrale pred čim večjim številom navijačev.

Rebeka Abramovič, slovenska reprezentantka:
Zavedamo se, da je Francija zelo močna in kakovostna ekipa, tako da nas jutri čaka težka tekma. Verjamem da se bomo borile za vsako žogo in pustile srce na igrišču. Teden priprav smo dobro izkoristile za uigravanje, tudi fizično smo v dobrem stanju. Vabim vse navijače, da nas pridejo spodbujat v čim večjem številu.

Zala Friškovec, slovenska reprezentantka:
V soboto nas čaka zelo težka tekma proti Franciji, ki je nedvomno favorit tega srečanja. Francozinje imajo zelo kvalitetno ekipo in izvrstne posameznice na vseh položajih. Dale bomo vse od sebe in pred domačimi navijači poskušale prikazati našo najboljšo igro.