Regionalna liga, kjer Slovenija nekaj pomeni

Rubrika: Košarka na vozičkih

S finalnim turnirjem na Vranskem se bo v soboto, 13. aprila, sklenila 11. sezona Lige NLB Wheel, kjer se meri osem regionalnih ekip košarkarjev na vozičkih iz petih držav: Slovenije, Avstrije, Hrvaške, BiH in Srbije. Že jutri, v soboto, Bihač gosti polfinalni turnir regionalnega tekmovanja, saj je redni del končan. Pred finalnim sklepnim dejanjem v Sloveniji bomo v Bihaću videli tekme razigravanja za mesta od 1. do 8.

Liga NLB Wheel, polfinalni turnir:

od 5. do 8. mesta:
Kik UnaSana – KKI Zagreb (11.30)
KIK Zmaj – KKK Singudunum (13.15)

od 1. do 4. mesta:
KIK Sana – RBB FlinkStones Graz (15.00)
Kki Vrbas – ZŠIS-POK (16.45)

V skupini A so tekmovale: Slovenija-ZŠIS-POK, KIK Sana – Sanski Most, KKI Zagreb Zagreb in KIK Zmaj Gradačac, v skupini B pa KKI Vrbas – Banja Luka, KKK Singidunum – Beograd, KIK Una Sana – Bihać in RBB Flinkstones – Graz.

Redni del tekmovanja:

Skupina A:
KIK Sana 11, ZŠIS-POK 10, KIK Zmaj 9, KKI Zagreb 6

Skupina B:
KIK Vrbas 12, RBB Flinkstones 10, KIK Una Sana 7, KKK Singudunum 7

Zgledno sodelovanje z Ligo ABA – ligo hodečih

Letos se je še posebej izkazala pomlajena slovenska vrsta, ki jo vodi trener Žiga Kobaševič. Napredovali so med štiri najboljše v regiji, kar je velik korak za košarko na vozičkih v Sloveniji. „Ta dosežek, da smo med štirimi v regiji, nam veliko pomeni. To je pomemben korak za košarko, za ekipo. V preteklih letih smo se redno uvrščali v spodnji dom tabele, letos se borimo za odličje,“ se sklepnega dejanja Lige NLB Wheel veseli tudi trener Kobaševič. Generalni pokrovitelj lige je Nova ljubljanska banka, medijski partner ostaja spletni portal Kosarka.si, tekmovanje vodi vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner. Delegat je Milan Lukan, delegator sodnikov pa Žarko Tomšič. Tudi v tej sezoni se nadaljuje dobro sodelovanje z regionalno Ligo ABA, ki pomaga pri promociji košarke na vozičkih po celi regiji.

Nov list v košarkarski zgodbi NLB Wheel

„Po desetih sezonah, ki jih imamo pod streho, se je v tej sezoni obrnil novi list v tej zgodbi, ki ji lahko rečemo zgodba o uspehu. Sezona 2018/19 je prinesla kar nekaj novosti. Prva novost je, da spet sodeluje osem ekip. Generalni sponzor banka NLB d.d. nas je v celoti opremil z enotno športno opremo in ponovno bo poskrbel za dva vozička za igranje košarke. Velik korak je bil narejen na področju promocije in sodelovanja z mediji ter lokalno skupnostjo. Obnovili smo spletno stran (http://www.nlbwheel.com/), aktivirali klube pri promociji tekmovanja, čakata pa nas izjemna turnirja – jutri, polfinalni, v Bihaču in zaključni turnir, ki bo 13.4. na Vranskem. Polfinale lige NLB WHEEL gosti Bihać. Zelo smo veseli, da je ekipa KIK UNA SANA sprejela organizacijo omenjenega dogodka. Skozi redni del tekmovanja v ligi so ekipe zelo ambiciozno sodelovale v tekmovalnem nivoju, saj je bila vsaka tekma – zmaga pomembna, da so lahko v boju za prva tri odličja. Tokrat ima prvič v zgodovini lige možnost za odličja slovenska ekipa, na kar je kot organizator lige Zveza paraplegikov Slovenije zelo ponosen. Želim, da se sobotne polfinalne tekme izvedejo v športnem vzdušju in že vnaprej se veselim finala lige, ki bo letos v kraju Vransko,“ napove Gregor Gračner, vodja vodja lige NLB Wheel, kjer so se v minulih desetih letih naslovov vedno veselile ekipe iz Bosne in Hercegovine.

Dosedanji prvaki Lige NLB Wheel:

2017/2018:
KKI Vrbas

2016/2017:
KKI Vrbas

2015/2016:
KKI Vrbas

2014/2015:
KKI Vrbas

2013/14:
KKI Vrbas

2012/13:
KKK K3 Sarajevo

2011/12:
KIK Sana

2010/11:
KIK Sana

2009/10:
KIK Sana

2008/09:
KIK Sana