Rasni protesti v ZDA , liga NBA in vloga športa

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Na začetku prejšnjega tedna je (belopolti) policist v Minneapolisu z uporabo prekomerne moči aretiral (temnopoltega) George Floyda, ki je kasneje zaradi posledic poškodb aretacije umrl. Podobna zgodba se je zgodila Ericu Garnerju leta 2017, ko je po nasilni aretaciji policije, med katero je vpil ‘I can’t breath!’ (Ne morem dihati!), umrl med čakanjem na zdravniško pomoč.

Z dogodki, ki so se prejšnji teden zgodili v ZDA in kakšne razsežnosti ti dogodki še vedno kažejo v teh dneh in jih bodo tudi v prihodnjih tednih, pa je knjiga oziroma življenje Alija še toliko bolj aktualna, oziroma je še toliko bolj aktualen razmislek o družbenih razmerah ne samo v ZDA, temveč tudi drugod po svetu, hkrati pa v luči tega tudi razmislek, kakšno vlogo lahko in mora pri vsem tem odigrati šport in njegovi ključni akterji – organizacije in športniki sami.

V ZDA so se v prejšnjem tednu tako zgodili, in se še vedno dogajajo, množični protesti proti celotnemu dogajanju v primeru smrti George Floyda, proti zlorabi pooblastil policistov in proti rasni nestrpnosti v ZDA. Protesti so se razširili praktično na celotno državo, k umiritvi razmer pa ne pripomore niti reakcija predsednika Trumpa, ki so ga evakuirali v bunker, hkrati pa na Twitterju med drugim grozi, da bo nad protestnike pognal pse, zavoljo boljše PR slike pred cerkvijo z biblijo v rokah pa nasilno umika protestnike.

 

In na tej točki nastopi vloga in pomen športa, ki ni (in ne sme biti) samo kanal zabave in vir zaslužka za izbrane. Prvi se je izpostavil Stephen Jackson (prvak lige NBA s San Antoniem), ki je bil prijatelj pokojnega Floyda. Z emotivno izjavo in tiskovno konferenco, kjer je bil tudi glavni igralec Minnesote, Karl Anthony Towns, je izrazil nestrinjanje in ogorčenje, in pozval k izboljšanju razmer. In kmalu je sledila celotna športna skupnost, na čelu z ligo NBA.

V prvi vrsti so se vsi spomnili primera Colina Kaepernicka, (bivšega) igralca NFL, ki je leta 2016 pred tekmo med ameriško himno pokleknil na koleno v znak protesta prav zaradi brutalnosti policije. Vzporedno s širjenjem protestov so se širila tudi sporočila športnikov in športnih organizacij. In oglasili so se praktično vsi, vključno z največjimi, na čelu z Michaelom Jordanom in LeBron Jamesom.

Odzvali so se tudi ostali športniki, med drugim so proteste na družbenih omrežjih podprli  tudi naši glavni predstavniki v profesionalnih ligah v ZDA – Goran Dragić, Anže Kopitar in Luka Dončić.

 

Celoten komentar si lahko preberete na povezavi.