#rakete začele misijo EuroBasket 2021

Rubrika: Ženska košarka

Ženska članska košarkarska reprezentanca se je zbrala v Ljubljani in se odpravila na Roglo, kjer bo opravila uvodni cikel priprav na ženski EuroBasket, ki ga bosta med 17. in 27. junijem gostila španska Valencia in francoski Strasbourg. Grgićeve izbranke bodo na Rogli vadile do ponedeljka.

Nika Barič, Lea Debeljak, Shante Marie Evans, Zala Friškovec, Teja Goršič, Tina Jakovina, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Eva Rupnik, Maruša Seničar in Tina Trebec so košarkarice, ki so s šestimi kvalifikacijskimi zmagami in brez doživetega poraza Sloveniji priigrale tretji zaporedni nastop na Evropskem prvenstvu. Med štirinajsterico deklet je tako edina novinka najvišja slovenska košarkarica Mojca Jelenc, prav vse pa so reprezentančni zbor že nestrpno pričakovale.
Teja Oblak, slovenska reprezentantka:
“Zelo sem vesela, da smo se z dekleti znova zbrale, saj je od februarja že minilo nekaj časa. Spet gre za nov cikel, saj se pripravljamo na evropsko prvenstvo. Vem, da bo začetni del priprav na Rogli težek, a vsi vemo, da se moramo dobro pripraviti, tudi kondicijsko. Verjamem, da bo vzdušje pravo in da je Košarkarska zveza tako kot vedno poskrbela za najboljše pogoje za delo. Komaj čakam, da se vse skupaj začne.”

Eva Lisec, slovenska reprezentantka:
“Vesela sem, da smo znova tukaj. Pomembno je, da bomo iz tedna v teden stopnjevale formo in da ostanemo brez poškodb. Res upam, da do konca prvenstva ostanemo v popolni postavi. Malo je še zgodaj, da bi govorili o ciljih na evropskem prvenstvu, a verjamem, da je napočil čas, da nam uspe storiti korak naprej.”

Mojca Jelenc, novinka v članski izbrani vrsti:
“Glede na to, da je to moj debi v članski izbrani vrsti, je prisotne malce nervoze. Verjamem, da bom ogromno odnesla od teh priprav, saj bom imela ob sebi odlične soigralke, hkrati pa izjemne pogoje za delo.”

Reprezentančna delegacija je prvo obveznost pred zborom že opravila, saj so igralke in člani štaba v ponedeljek uspešno prestali testiranje na koronavirus. #rakete bodo do odhoda v Francijo, kamor bodo poletele 13. junija, opravile 28 dni priprav. Uvodni del na Rogli bo zaradi obveznosti izpustila Shante Evans, ki se bo soigralkam pridružila naslednji teden v Laškem. Slovenke se bodo pripravljale še v Mariboru, Zrečah in Ljubljani, na edino gostovanje pa se bodo odpravile na Slovaško.

Uvodni del priprav na Rogli bo, kot je to že običajno, minil na poudarku vadbe telesne pripravljenosti ter spoznavanju določenih taktičnih zamisli strokovnega štaba, že v naslednjem ciklu pa bo v ospredju uigravanje ekipe.

Konec naslednjega tedna namreč sledita tudi prvi dve pripravljalni tekmi proti reprezentanci Črne gore. 28. in 29. maja se bodo #rakete na Slovaškem pomerile z domačo izbrano vrsto in Poljsko, dve tekmi s Poljakinjami pa jih čakata tudi 7. in 8. junija v Ljubljani. Zadnji test Slovenke čaka na prizorišču evropskega prvenstva, ko se bodo tri dni pred začetkom EuroBasketa pomerile s Francijo.

Na 38. evropskem prvenstvu za ženske je šestnajst reprezentanc razdeljenih v štiri skupine. Španska Valencia in francoski Strasbourg bosta gostila vsak po dve skupini uvodnega dela prvenstva ter pripadajoči repasaž in četrtfinale, zaključni boji EuroBasketa pa se bodo odigrali v Valencii. Slovenska reprezentanca bo igrala v Strasbourgu v skupini C, skupaj z reprezentancami Bosne in Hercegovine, Belgije in Turčije.

RAZPORED TEKEM SLOVENIJE NA EVROPSKEM PRVENSTVU 2021

Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtino finala. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih (A2:B3, B2:A3, C2:D3, D2:C3), ki bo na sporedu 21. junija, zadnjeuvrščene ekipe po odigranem skupinskem delu pa bodo z nastopi na prvenstvu zaključile.

Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 23. junija, polfinalna dvoboja in tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta 26. junija, boja za medalje pa v nedeljo, 27. junija 2021.