#rakete odpotovale na Poljsko, na parket v četrtek ob 17.30 uri

Rubrika: Ženska košarka

Slovenske košarkarice so v Ljubljani zaključile mini priprave pred drugim ciklom kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 15. in 25. junijem prihodnje leto gostila Slovenija in Izrael. #rakete so po sredinem jutranjem treningu že odpotovale na Poljsko, kjer jih v četrtek ob 17.30 uri čaka dvoboj z gostiteljicami. Tekmo v neposrednem prenosu lahko spremljate na Sportklubu.

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2023

3. kolo
Četrtek, 24. november 2022, ob 17.30 uri
Gniezno – Mestna športna dvorana
POLJSKA : SLOVENIJA – prenos na Sportklubu

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Na lestvici slovenske skupine D ima po prvem kvalifikacijskem ciklu Turčija dve zmagi, Poljska in Slovenija sta zabeležili zmago in poraz, Albanija pa dva poraza. #rakete so bile lanskega novembra  na domačem parketu poražene proti Turčiji z 62:78, na gostovanju v Albaniji pa so zmagale z visokih 127:28.

Na evropskem prvenstvu v Ljubljani in Izraelu bo nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela, ki sta kot gostiteljici na EuroBasket neposredno že uvrščeni, se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance (iz kvote drugouvrščenih reprezentanc sta izvzeti reprezentanci iz skupin F in I). V primeru, da bosta med štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca

IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA EP 2023
SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2023

Poljska in slovenska izbrana vrsta bosta tekmo 3. kola kvalifikacij za EuroBasket odigrali v manjšem mestecu Gniezno v osrednji zahodni Poljski, ki je približno 50 kilometrov oddaljeno od Poznanja. Reprezentanci sta doslej odigrali deset medsebojnih tekem, vsaka pa se je zmage veselila petkrat. Poljakinje so bile uspešne na prvih petih tekmah med leti 1994 in 2014, zadnjih pet dvobojev pa je pripadlo Slovenkam. Ekipi sta se nazadnje srečali lani, ko sta konec maja in v začetku junija v pripravah za evropsko prvenstvo odigrali kar tri tekme, vse tri pa so dokaj prepričljivo dobile slovenske košarkarice.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
”Zelo sem zadovoljen s prizadevnostjo in delom deklet na treningih. Pokazala so veliko želje in  hitro osvojila vse zamisli strokovnega štaba. Mislim, da smo naredili dober posel in se lahko veselimo obeh tekem, ki sta pred nami. Pot do dobrega rezultata se vedno začne v obrambi, z dobro obrambno predstavo pa lahko pokažeš tudi razkošen talent v napadu.”

Teja Oblak, kapetanka slovenske ženske reprezentance:
” V teh nekaj dneh smo zelo dobro trenirale in se na zadnjih treningih že konkretno pripravljale tudi na dvoboj proti Poljski. Verjamem, da bomo na tekmi sveže in na igrišču dale svoj maksimum. Za nas rezultatsko tekma sicer ni pomembna, a ne glede na to si želimo zmagati. Hkrati bomo videli, kako nam odgovarja nekoliko spremenjen sistem igre v napadu, ki smo ga postavili in tako gradili našo igro za naprej. Vemo, da Poljska nujno potrebuje zmago. Pričakujem, da bodo tekmo začele zelo agresivno. Ključ do uspeha je vsekakor naša igra v obrambi.”

#rakete neposredno iz Poljske še v Turčijo
Slovenske košarkarice bodo na Poljskem preživele le dan in pol. Že v petkovih zgodnjih jutranjih urah se bodo namreč iz Gniezna prek Varšave in Carigrada odpravile v Mersin, kjer se bodo v nedeljo pomerile še s Turčijo.

4. kolo
Nedelja, 27. november 2022, ob 16. uri po slovenskem času
Mersin – Športna dvorana Servet Tazegul
TURČIJA : SLOVENIJA – prenos na Sportklubu

Tekma proti favorizirani Turčiji se bo začela ob 16. uri po slovenskem času, tudi ta dvoboj pa boste lahko spremljali na Sportklubu. Po petkovi poti bodo #rakete s pripravami za dvoboj s Turkinjami začele v soboto in pred tekmo predvidoma opravile tri treninge. Z obračunom v Mersinu bodo zaključile drugi kvalifikacijski cikel, znova pa se bodo zbrale februarja, ko jih čakata še domači tekmi proti Albaniji (9. februar) in Poljski (12. februar).

Igralke izbrale številke na dresih
#rakete so izbrale številke na dresih, ki jih bodo nosile na tekmah proti Poljski in Turčiji. Igralke se bodo predstavile s svojimi klasičnimi številkami, povratnica v izbrano vrsto Rebeka Abramovič pa si je izbrala številko štiri.

1 – EVA LISEC
3 – TEJA OBLAK
4 – REBEKA ABRAMOVIČ
5 – TINA CVIJANOVIČ
6 – ALEKSANDRA KROŠELJ
7 – MARUŠA SENIČAR
10 – TINA JAKOVINA
11 – EVA RUPNIK
13 – ZALA FRIŠKOVEC
15 – MOJCA JELENC
17 – AJŠA SIVKA
20 – LEA DEBELJAK
21 – GALA KRAMŽAR
55 – BLAŽA ČEH