#rakete na generalki v Stožicah ugnale Črno goro

Rubrika: Ženska košarka

Dvorana Stožice je dočakala generalko za evropsko prvenstvo košarkaric, ki se z uvodnimi tekmami začne točno čez teden dni. #rakete so gostile izbrano vrsto Črne gore in zabeležile četrto zmago v pripravljalnih tekmah. Tekmice so ugnale s 73:60. Reprezentanci se bosta v petek pomerili še enkrat. Tekma v Kranju se bo začela ob 18. uri. Vstopnice na prodajnih mestih Eventima, neposredni prenos na Šport TV.

#RAKETE TOUR 2023
PRIPRAVLJALNA TEKMA ŽENSKE REPREZENTANCE PRED EUROBASKETOM

Četrtek, 8. junij 2023
Ljubljana – Dvorana Stožice
SLOVENIJA : ČRNA GORA 73:60 (54:48, 37:35, 19:12)

Strelke za Slovenijo: Lisec 19 (7 skokov), Oblak 17 (12 podaj), Cvijanovič, Ivanuša 6, Jakovina 2, Rupnik 3, Friškovec 13 (7 skokov), Sivka 3 (6 skokov), Debeljak 5,  Šrot 2, Vujačić 3, Čeh.

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA
PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Od zadnje pripravljalne tekme, ko so #rakete v Mariboru gostile Poljakinje, je minilo devet dni. Tako ne preseneča, da so slovenske košarkarice zadnja preizkusa moči proti Črni gori nestrpno pričakovale. Selektor Georgios Dikaioulakos med dvanajsterico za tekmo ni uvrstil Gale Kramžar in Lare Kozina Bubnič, po dolgem času pa je tekmovalni naboj znova začutila Tina Cvijanovič, ki zadnja dva tedna vadi s polno močjo.

V uvodu je na parket prišla peterka Teja Oblak, Zala Friškovec, Ajša Sivka, Eva Lisec in Hana Ivanuša. Prvi koš so sicer dosegle gostje, a so Slovenke na čelu z Evo Lisec in Tejo Oblak povedle 10:4. Črnogorke so izenačile na 10, prva četrtina pa je slovenskim košarkaricam pripadla z 19:12. Na obeh straneh so se med strelke vpisale le tri košarkarice. Pri Slovenkah še Zala Friškovec.

S košem Debeljakove so #rakete vodile z najvišjo prednostjo v tem delu igre, a so jih tekmice hitro ujele. Do izteka prvega polčasa se je enak scenarij ponovil še dvakrat, na odmor pa so Slovenke odšle s tesno prednostjo 37:35.

Ko so se v tretji četrtini razigrani trojici v napadu pridružile še soigralke, je priigrano vodstvo začelo naraščati. #rakete so tako povedle 54:43, po gostujoči seriji 5:0 pa so pred zadnjimi desetimi minutami vodile za šest točk.

Kljub temu, da je selektor Dikaioulakos veliko menjal ter posameznim igralkam na igrišču namenjal različne vloge, se to ni poznalo. Slovenke so še naprej igrale zelo kombinatorno in navdahnjeno v napadu ter odločno v obrambi. Posledica tega je bilo vodstvo 61:50, ki ga #rakete niso več izpustile iz rok.  V veliki želji se jim je v igro sicer prikradlo nekaj napak, ki pa niso bile usodne. Zmaga 73:60 je ostala v Stožicah.

Eva Lisec je dosegla 19 točk in zbrala sedem skokov, kapetanka Teja Oblak je ob dvojnem dvojčku dosegla 17 točk ter 12 podaj, Zala Friškovec pa dodala 13 točk in sedem skokov.

Eva Lisec, slovenska reprezentantka:
Nedvomno je zmaga zelo dobrodošla in pomembna za naše glave, samozavest in dodatno energijo, ki bo na prvenstvu izjemnega pomena. Nas pa v prihodnjih dneh čaka še kar nekaj dela. Popraviti moramo še določene napake ter predvsem odpraviti nihanja, ki se prevečkrat prikradejo v našo igro.”

Teja Oblak, kapetanka slovenske reprezentance
Na današnji tekmi je malce primanjkovalo energije, vsaj takšen občutek je bil na začetku tekme. Dobro je, da smo prebile led in zmagale na naši prvi tekmi v Stožicah, ki bo v naslednjem obdobju prizorišče naših veliko pomembnejših obračunovV naši igri je bilo veliko vzponov in padcev. Na naslednjih tekmah bomo morale biti veliko bolj konstantne, naša igra se ne sme porušiti ob prihodu igralk s klopi, veliko moramo delati na zbranosti.. Igralke smo se povezale, za nami je tudi lepo število treningov. Veliko smo delali na obrambi, v ekipi je tudi veliko pravil. Nekatere igralke so potrebovale čas, da se privadijo na sistem igre, ki je zdaj veliko bolj razumljiv.”

Slovenke in Črnogorke v petek še v Kranju
Reprezentanci Slovenije in Črne gore nova medsebojna tekma čaka že v petek, ko se bodo ob 18. uri pomerile v dvorani Planina v Kranju. Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrola. Cena posamezne vstopnice za tekmo je 5 evrov, mladina do vključno 14. leta pa ima prost vstop. Na lokaciji bodo na dan pripravljalne tekme na prodaj tudi vstopnice evropskega prvenstva. Le te bodo zgolj tam in takrat na voljo z 20 odsotnim popustom. Tudi ta tekma bo v neposrednem prenosu na Šport TV.