Prvi poraz Slovenije na EP, Klemen Prepelič po tekmi: “‘Slab začetek je bil uvod v poraz!”

Rubrika: Reprezentanca

Košarkarji Slovenije so doživeli prvi poraz na evropskem prvenstvu v Kölnu. Premoč so morali priznati izbrani vrsti Bosne in Hercegovine, ki je bila boljša s 97:93. Za Slovenijo je to hkrati prvi poraz po enajstih zaporednih zmagah na evropskih prvenstvih. Zadnji neuspeh so doživeli v osmini finala prvenstva v Franciji 2015 proti Latviji. Po pestrem košarkarskem vikendu v ponedeljek v Kölnu sledi drugi dan premora, za konec skupinskega dela pa se bodo Slovenci pomerili še z gostitelji Nemci (torek ob 20.30) in Francozi (sreda ob 17.15). Tekmi boste lahko spremljali na POP TV.

EVROPSKO PRVENSTVO 2022
SKUPINA B, 3. kolo

Nedelja, 4. september 2022
Köln – Köln Arena
SLOVENIJA : BOSNA IN HERCEGOVINA 93:97 (73:72, 52:49, 32:26)

Strelci za Slovenijo: G. Dragić 20 (5 skokov in 6 podaj), Samar, Nikolić, Prepelič 12, Murić, Tobey 11 (7 skokov), Blažič 5, Dimec, Z. Dragić 7, Čančar 22, Dončić 16 (8 skokov in 8 podaj).

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
IZIDI IN LESTVICE EVROPSKEGA PRVENSTVA 2022

Bosna in Hercegovina je dokazala, da jo košarkarski strokovnjaki upravičeno uvrščajo med reprezentance, ki lahko prijetno presenetijo na tem prvenstvu. Slovenija, ki resda ni imela svojega večera, je v drugem polčasu izgubila skok s 14:27 in ob preveč napakah posameznikov ostala brez tretje zmage.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Tekmo je BiH odprla z vodstvom 8:0, ga tudi hitro izgubila (12:10), a je imela nato vseskozi pripravljene odgovore na poskuse Slovenije in taktične zamisli strokovnega štaba. Selektor Sekulić je že v prvi četrtini v igro poslal enajst igralcev, veliko rotiral in iskal razpoložene posameznike.

Vlatko Čančar (22 točk, met 7:17) je Slovenijo držal v ospredju, Goran Dragić (20 točk met 8:15) je reševal situacijo v zadnji četrtini, Mike Tobey se je dobro kosal s prvim zvezdnikom BiH Jusufom Nurkićem, žal pa slovenska obramba ni zmogla zaustaviti vseh nevarnosti BiH, vključno s petnajstimi trojkami in enajstimi skoki v napadu v drugem polčasu. John Roberson je dal 23 točk in sedem trojk, Džanan Musa 22, Miralem Halilović 13, Jusuf Nurkić 12, …

Aleksander Sekulić, selektor slovenske reprezentance:
”Bosna in Hercegovina je zasluženo zmagala. Odigrala je odlično tekmo, mi pa od prvih minut dalje nismo bili pravi. Že od začetka smo ji pustili preveč prostora, nismo bili dovolj agresivni v obrambi, zato so se njeni igralci razigrali in začeli zadevati z vseh pozicij. V drugem polčasu smo slabo zapirali prostor pod svojim obročem in na koncu je bil poraz neizbežen. Upam, da se bomo iz tega poraza kaj naučili, saj nas že v torek čaka nova naporna tekma proti gostitelju prvenstva, ki je v odlični formi.”

Edo Murić, slovenski reprezentant:
”Preveč zaspano smo vstopili v tekmo, saj smo očitno mislili, da se bo BiH sama premagala. Bila je boljša in zaslužena osvojila dve točki, mi pa smo videli, da nam manjka še kar nekaj stvari. Bolje, da smo to spoznali zdaj kot v izločilnih bojih. Recept torej poznamo, komaj čakam tekmi z Nemčijo in Francijo, da vidimo, ali smo ali nismo.”

Klemen Prepelič, slovenski reprezentant:
”Slab začetek je bil uvod v poraz. Bosanci so začeli verjeti po 8:0. V nekaterih trenutkih smo prevzeli pobudo, vodili za nekaj košev, vendar smo se preveč naslanjali na individualne rešitve. Tekmec je to znal izkoristiti in zasluženo zmagal. Poraz ni alarmanten, bolj me skrbi naša igra. Treba bo strniti vrste in se pripraviti na naslednjo tekmo. Danes očitno niti igralci niti strokovni štab nismo bil pripravljeni na tekmeca.”

Uvodna tekma tretjega kola skupine B v Kölnu med Litvo in Nemčijo je s 109:107 po dveh podaljških pripadla gostiteljem prvenstva. V večerni tekmi se bosta pomerili še Francija in Madžarska. Na lestvici vodi Nemčija s stoodstotnim izkupičkom, Bosna in Hercegovina in Slovenija sta zbrali po dve zmagi in en poraz.

Po pestrem košarkarskem vikendu v ponedeljek v Kölnu sledi drugi dan premora, za konec skupinskega dela pa se bodo Slovenci pomerili še z gostitelji Nemci (torek ob 20.30) in Francozi (sreda ob 17.15). Tekmi boste lahko spremljali na POP TV.