Prva pogodba za celjski biser, naslednji korak dres Slovenije

Rubrika: Ženska košarka

ŽKK Cinkarna Celje je z igralko Sophio Jite Gbemuotor (2004, 188 cm), ob njeni polnoletnosti podpisal, dolgoročno pogodbo, so sporočili iz vodilne ekipe ženske regionalne lige WABA.

Celjani so Sophio pripeljali iz Nigerije, v mestu ob Savinji pa je košarkarsko rastla ob naukih Damirja Grgića in Jureta Krajnca. Da gre za izjemen talent, je bilo jasno takoj. Delavnost, predanost in angažma pri Sophie niso bili sporni, zato je dejansko napredovala iz treninga v trening, iz tekme v tekmo, iz treninga v trening.

Sophia je skromno dekle, ki je prišla v Evropo po priložnost. Zase in za svojo družino. Doma ni imela možnosti, da bi se razvijala, ji je pa mati narava dala talent. Med igranjem nogometa so jo opazili trenerji, s katerimi so Celjani pred leti navezali stike ob obisku v Kamerunu. Skoraj leto dni je trajalo, da so v celjskem taboru uredili vse potrebne dokumente in Sophio leta 2018 pripeljali v Slovenijo. Prišla je prek Budimpešte, na tamkajšnjem letališču pa sta jo pričakala predsednik kluba Borut Kop in športni direktor Uroš Kranjc, ki je urejal vso zahtevno dokumentacijo.

In potem se je začelo.

V svoji prvi sezoni v Celju je Sophia druga mesta osvojila v pionirskem in kadetskem prvenstvu Slovenije, pionirski WABA ligi, tretja je bila s kadetsko ekipi Cinkarne v WABA U17 ligi. V zadnjih dveh sezonah je bila dvakrat kadetska in mladinska državna prvakinja Slovenije, v sezoni 2019/2020 s kadetsko ekipo tudi zmagovalka kadetske WABA lige. V sezoni 2020/2021 je s člansko ekipo Cinkarne Celje osvojila naslov državne in pokalne prvakinje Slovenije, veselila pa se je tudi uvrstitve na zaključni turnir WABA lige (4. mesto). V sezoni 2018/2019 je bila najboljša skakalka in članica najboljše peterke zaključnega turnirja državnega prvenstva za pionirke ter članica najboljše peterke pionirske WABA lige. Takoj po prihodu v Slovenijo (junij 2018) je zaigrala za pionirsko reprezentanco Slovenije, s katero je na neuradnem evropskem prvenstvu do 14 let (Slovenia ball) osvojila srebrno medaljo. Bila je najboljša skakalka omenjenega prvenstva v Slovenj Gradcu.

Sophia, ki prihaja iz nigerijskega mesta Warri, je v Celju uspešno zaključila osnovnošolsko izobraževanje (4. OŠ Celje), trenutno pa je dijakinja 3. letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, smer medijski tehnik.

Verjetno je naslednji korak, da dobi slovenski potni list. Z upanjem, da bo zavoljo prve uradne registracije v Sloveniji, lahko zaigrala kot domača igralka, ne pa kot naturalizirana.