Profesionalno pot pričel pri Slovanu, zdaj postal MVP Evrolige

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

Bilo je leta 2007, ko se je preselil na Kodeljevo h Geoplinu Slovanu, 12 let kasneje pa je Jan Vesely naslovu prvaka Evrolige dodal še naziv najkoristnejšega igralca najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Čeh bo danes Fenerbahčeju poizkušal zagotoviti končno 3. mesto.

Geoplin Slovan so ravno zapustili Gašper Vidmar, Emir Preldžić, Mirza Begić in Jamajčan Chaz Carr, člansko vrsto je takrat vodil Aleksander Sekulič.

Osrednjo vlogo pri razvoju Jana Veselyja je imel Miro Alilović, ki je z Veselyem delal na Kodeljevem. Vesely in Alilović sta za združila moči še v Ligi NBA, kamor je šel Alilović v sezoni 2013/14, kjer je deloval kot osebni trener Veselyja.

Mladi Čeh je v družbi Zorana Dragića, Jake Klobučarja, Stipeta Modrića, DeMarca Johnsona, Simona Petrova, Ernesta Novaka in mnogih drugih odličnih košarkarjih dobil minute za razvoj.

Leta 2010 najboljši mladi igralec

Že naslednje leto je svoj izjemen talent pokazal v Partizanu, kjer je ostal vse do leta 2011, v tem času pa osvojil vse kar se je osvojiti dalo. Trikrat je postal prvak ABA lige, trikrat državni prvak in trikrat pokalni prvak. Za češnjo na torti se je Partizanu leta 2010 uspelo prebiti na zaključni turnir najboljše četverice v Evroligi, še istega leta pa je Vesely prejel tudi nagradno za najboljšega mladega igralca po izboru FIBA Europe.

Po sanjskih letih v Partizanu je sledil odhod v Ligo NBA, natančneje k Washington Wizards. Tam je ostal tri sezone, nato pa se za kratek čas preselil še k Denver Nuggets. Leta 2014 se je vrnil v Evropo in oblekel dres Fenerbahčeja, s katerim je leta 2017 pod vodstvom Željka Obradovića osvojil naslov prvaka Evrolige.

V letošnji sezoni je kljub težavam s poškodbami znova dokazal, da kraljuje pod evropskimi obroči. Sprva je bil izbran v najboljšo peterko tekmovanja, zdaj pa so njegov doprinos nagradili še z nazivom MVP = najkoristnejši igralec tekmovanja v letošnji sezoni.