Primož Brezec o Zdovčevih: “Šaha ne moremo igrati!”

v rubriki
SP Španija 2014
s kategorijo
Blogi košarkarjev
.

Tokratni Telemachov turnir nam je ponudil obilo dobre košarke. Ob takšnih priložnostih ima slovenska javnost možnost videti vrhunske tuje reprezentance, kot sta ekipi Litve in Brazilije. Zanimivo je bilo gledati tudi Iran pod vodstvom Memija Bečirovića. Vseeno pa sem bil kar malce presenečen nad slabim obiskom »neslovenskih« tekem. Poslastica turnirja, tekma med Brazilijo in Litvo, se je igrala praktično pred praznimi tribunami. Škoda, saj pri nas nimamo priložnosti spremljati veliko takšnih tekem,” zapiše Primož Brezec v svojem blogu. na kosarka.spar.si.

Primoz Brezec

“Poleg tega me je malce zmotil tudi ves pesimizem in črnogledost okoli naše reprezentance. Dejstvo je, da je prišlo do menjave generacij in to se seveda pozna. Vseeno pa imamo še zmeraj dovolj dobrih košarkarjev z Goranom Dragićem na čelu, ki lahko poskrbijo za dobre predstave na SP. Mogoče k pretirani kritičnosti vplivajo tudi visoko postavljeni cilji; sam mislim, da je prav, da se letvica postavi visoko, saj to služi kot neke vrste motivacija. Vprašanje pa koliko so ti cilji realni.

Največje težave imamo, to je bilo jasno od samega začetka, pod obročem, kjer je edina klasična petka le Alen Omić. To nas pri igri seveda omejuje, saj ne moremo igrati »šaha« v smislu klasične košarke. Postava kakršno imamo na voljo nas sili k hitri košarki, ki je pisana na kožo bratoma Dragić in tudi Blažiču. Nemalokrat je namreč mogoče videti, da takšno, hitro košarko, igrajo ekipe, ki jim primanjkuje moči pod obročem.

Seveda takšen način pomeni tudi kakšno izgubljeno žogo več, a na drugi strani daje boljše rezultate v napadu. Selektor Zdovc je poznan po obrambno naravnani košarki, ki ponuja možnost hitrih (pol)protinapadov. Mislim, da lahko dober rezultat na SP naredimo le s hitrejšo košarko, vendar nikakor ne smemo »podivjati«.

Do začetka SP nas loči še nekaj dni v katerih bodo fantje pili malenkosti in tiste akcije, ki so jih do sedaj prikrivali nasprotnikom. Verjamem, da bomo v skupinskem delu odigrali dobro, kasneje pa bo veliko odvisno od nasprotnika in dnevne forme.”