Primorci v dvoraku v finale Lige ABA2!

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Sixt Primorske so finalisti Lige ABA 2! V nedeljo so v Čačku s 73:69 tudi v drugo ugnali tamkajšnji Borac in polfinalni niz v zmagah dobili z 2:0.

Finalna serija se začenja prihodnji teden.

Primorci so obračun v dvorani ob Moravi začeli dobro, a kmalu zašli v težave. Žan Mark Šiško, ki je na prvi polfinalni tekmi zbral rekordnih 17 podaj, je namreč po šestih minutah in pol igre, pri vodstvu svoje ekipe s 14:11, napravil že tretjo osebno napako. Trener Jurica Golemac ga je bil primoran nemudoma povleči na klop, na parket pa ga v prvem polčasu vrnil le še v zadnjih sekundah prve četrtine, ko je z elegantnim slalomom med tekmeci in polaganjem prehitel sireno ter poskrbel za vodstvo s 26:19.

Če obramba tigrov v prvi četrtini nikakor ni bila na željeni ravni – iz sedmih osebnih napak je bilo košarkarjem Borca dodeljenih kar 12 prostih metov (7/12) -, je v nadaljevanju koprska zasedba vendarle vzpostavila ravnotežje in se po zaslugi dobre igre pod obročem prebila že na 12 točk naskoka, potem ko je ob koncu 16. minute Ivan Marinković zadel za 39:27. V igri rumeno-modrih je za tem sledil velik padec. Na krilih glasnih in nabito polnih tribun so gostitelji iz minute v minuto zmanjševali zaostanek. Po nizu 10:0 so imeli v zadnji sekundi pred odhodom na glavni odmor v rokah celo met za vodstvo, a ta ni zadel želenega cilja (40:41).

Takoj po vrnitvi na parket se je Borcu za kratko vendarle uspelo prebiti v ospredje (42:41), temu pa je sledil hiter primorski odgovor. Lance Harris in Šiško sta tigre znova popeljala v ospredje (47:42), ti pa so nato v ospredju vztrajali vse do sredine zadnje četrtine. Na začetku slednje je Harris povišal že na 61:51, a so domači košarkarji do konca 15. minute na krilih navijačev z nizom 13:0 znova stopili v ospredje (64:61).

Koprsko moštvo je za tem hitro napravilo manjši preobrat za vodstvo in sredi zadnje minute vodilo s 70:67. Marko Jagodić-Kuridža je nato zgrešil oba prosta meta, a svojo slabo potezo v odločilnih trenutkih takoj popravil z izvrstno igro v obrambi proti Iliji Djokoviću, z 20 točkami najboljšega domačega posameznika, ki mu je žoga ob poskusu meta za tri točke zdrsnila izven igrišča. Po taktični osebni napaki napake soigralca ni ponovil zanesljivi Daniel Vujasinović. Slednji je po težavah z osebnimi napakami Šiška že poprej na parketu odlično prevzel breme organizatorja igre, na koncu pa s svojima edinima točkama potrdil zmago tigrov (72:67).

V dresu Sixt Primorske je največ točk (20) dosegel Harris (indeks 21), 16 pa jih je ob sedmih skokih dodal Marjan Čakarun. Z vsestransko igro je znova navdušil najkoristnejši posameznik rednega dela Lige ABA 2 Jagodić-Kuridža. Ob 11 točkah je tokrat ujel 13 odbitih žog, za indeks 28 pa dodal še šest podaj.

Do finala Lige ABA 2 se bodo košarkarji Sixt Primorske za hip vrnili v državno prvenstvo. V četrtek bodo ob 20. uri gostovali pri Krki v Novem mestu.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Čestitke našim fantom za odlično predstavo. Zavedali smo se, da nas v Čačku čaka težko delo, a naši fantje so bili z glavo pri stvari. Skorajda celotno tekmo smo vodili in nadzirali njen potek. Nismo padli niti, ko so tekmeci napravili niz za preobrat, kar le še dodatno priča o mentalni pripravljenosti fantov. V dvorani Borac v tej sezoni ni zmagalo veliko ekip, zato še enkrat čestitam našim fantom. Gremo naprej!”

Marko Jagodić-Kuridža, košarkar Sixt Primorske:
“Tekma je bila zelo čvrsta, kar smo tudi pričakovali. Pred polno dvorano navijačev so bili gostitelji izjemni, za kar jim čestitam. Mi smo tekmo odigrali nekoliko slabše v napadu, kar je verjetno posledica pomembnosti obračuna. Niz smo namreč želeli zaključiti po dveh tekmah. Kljub temu, da smo se uvrstili v finale, nismo napravili še nič posebnega. Na odločilne tekme sezone v Ligi ABA 2 se moramo pripraviti čim bolje in dobiti tudi ta niz. Zaradi tega smo tudi prišli v KK Sixt Primorska!”

LIGA ABA 2, polfinale, 2. tekma, 24.3.
Borac – SIXT PRIMORSKA 69:73 (19:26, 21:15, 11:18, 18:14) [0:2]*
Sixt Primorska: Ferme, Henry, Harris 20 (5 skokov), Čakarun 16 (7 skokov), Kosi, Marinković 9, Hodžić 9, Jagodić-Kuridža 11 (13 skokov, 6 podaj), Vujasinović 2, Šiško 4, Vončina 2, Čebašek.

 

Že odigrano, 1. tekma, sreda, 20. marca:
SIXT PRIMORSKA : BORAC 78:59 (19:12, 15:17, 25:12, 19:18)
Sixt Primorska: Ferme 2, Henry, Harris 16, Čakarun 15 (11 skokov), Kosi, Marinković 8, Hodžić 4, Jagodić-Kuridža 14 (15 skokov), Vujasinović, Šiško 11 (17 skokov, 3 prid. žoge), Vončina 8, Čebašek.