Primorci prvič v finale prek nerazpoložene in oslabljene Krke

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Sixt Primorske pišejo novo poglavje v svoji triletni zgodovini. V ponedeljek so v Novem mestu še drugič ugnali novomeško Krko (88:76), polfinalni niz v zmagah tako dobili z 2:0, ter se prvič uvrstili v finale državnega prvenstva!

Sklepno dejanje Lige Nova KBM se bo začelo to soboto ob 18.45 v koprski Areni Bonifika. Za četrto lovoriko v sezoni – septembra so osvojili slovenski Superpokal, februarja Pokal Spar, aprila pa še Ligo ABA 2 – se bodo borili z ljubljansko Petrol Olimpijo. V finalu bosta ekipi igrali na tri zmage.

Izbranci Jurice Golemca so tudi v drugo brez večjih težav ugnali dolenjske tekmece. Krka je vodila le v uvodnih minutah (z 2:0 in 4:3), nato pa so v ospredje stopili koprski tigri in vodstva niso več spustili iz rok. Štiri točke prednosti iz uvodne četrtine (23:19) so do odhoda na glavni odmor hitro nadgradili. Podobno kot na prvi tekmi na Obali je za to poskrbel Tadej Ferme. Branilec Sixt Primorske je v drugi četrtini v osmih minutah dosegel devet točk, sredi 15. minute pa svojo ekipo prvič popeljal na več kot 10 točk naskoka (37:26).

Tekmece so koprski tigri nato dotolkli z odličnim zaključkom tretje ter začetkom zadnje četrtine. Luka Vončina je ob koncu 31. minute z ukradeno žogo in zabijanjem Sixt Primorsko popeljal že do 20 točk (77:57) naskoka in zmagovalec je bil odločen.

Pri Sixt Primorski je peterica košarkarjev dosegla dvomestno število točk. Prvo ime med njimi je bil zagotovo Žan Mark Šiško. Mladi organizator igre je 16 točkam dodal 12 podaj, izmed katerih jih je pet dosegel že v prvi četrtini. S 17 točkami je bil sicer najboljši primorski strelec Marjan Čakarun, 14 jih je dodal Lance Harris, po 12 pa Alen Hodžić in Marko Jagodić Kuridža.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Čestitke fantom za odlično odigran polfinalni niz. Tudi v Novem mestu smo pokazali veliko osredotočenost. Mislim, da smo bili v boljši tekmovalni formi in imeli na razpolago več igralcev od Krke. To smo tudi izkoristili. V soboto se začenja finale, pred katerim imamo dovolj časa, da se odpočijemo in nanj dobro pripravimo. Nič še ni končano, še vedno je pred nami kar nekaj dela. Tega se dobro zavedajo tudi fantje, ki ne zganjajo nobene evforije.”

Žan Mark Šiško, košarkar Sixt Primorske:
“Tekmo v Novem mestu smo odigrali tako, kot smo si želeli – pokazali smo veliko osredotočenost, ob tem pa dobro igrali v obrambi. Zavedali smo se, da bomo s takšno igro tekmece prej ali slej zlomili. Ko smo si priigrali lepo prednost, smo to uspeli zadržati in zasluženo zmagali.”

Liga Nova KBM, polfinale, 2. tekma, 13.5.
Krka – SIXT PRIMORSKA 76:88 (19:23 21:29, 17:21, 19:15) [0:2]*
Balažič in Đapa 16, Lapornik (8 skokov), Mavra (7 podaj) in Lalić 12; Čakarun 17 (6 skokov), Šiško 16 (12 podaj), Harris 14