Primorci meljejo dalje, Šiško prvo ime

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Čista desetka! S tem lahko na kratko opišemo izjemne nastope košarkarjev Sixt Primorske v tej sezoni regionalne Lige ABA 2. V slednji so minuli četrtek na parketu domače Arene Bonifika gostili zasedbo Dynamic VIP PAY-a in jo odpravili z 82:67. Za koprske tigre je bila to deseta zmaga na prav toliko preizkusih.

Zmaga Sixt Primorske je imela dvojno vrednost, saj je njene košarkarje k sijajnemu uspehu pospremilo več kot 2000 navijačev. Izjemna številka je pokazatelj, da v Kopru in širše po Primorski ljudje enostavno obožujejo vrhunsko košarko. Zbrani množici so na tribunah na pomoč priskočili tudi mladi nadobudneži in nadobudnice iz štirih partnerskih klubov gostiteljev – domžalske Lastovke, Nove Gorice mladih, Plame Pur iz Ilirske Bistrice in Žogice Sixt Primorske iz Divače.

Zbrani gledalci so lahko uživali v izjemnem dvoboju. Gostje iz srbske prestolnice so se izkazali za trdoživega tekmeca, saj so večino prvih 20 minut vodili – na začetku devete minute tudi že s 24:17 -, Primorci pa so v zadnjih sekundah obeh četrtin na tribunah Arene Bonifika poskrbeli za pravi delirij. Ob izteku prve četrtine je s sireno izza polkroga za izenačenje na 24:24 zadel Luka Vončina, deset minut kasneje pa je podobno storil še izjemni Žan Mark Šiško. Organizator igre je pred odhodom na glavni odmor s trojko poskrbel za minimalen zaostanek (38:39), skupno pa je tekmecem do tedaj natrosil že 17 točk.

Če se je v prvem polčasu primorska barka nad gladino obdržala predvsem zavoljo (uspešnih) samostojnih akcij v napadu, so tigri po vrnitvi na parket svoji igri dodali odlično obrambo. Po zaslugi slednje so med sredino 26. in 27. minute napravili delni niz 8:0. Z njim so se povzpeli na 13 točk naskoka (57:44), precej mlajše, a izredno talentirane tekmece pa nato niso več spustili blizu.

Med izbranci Jurice Golemca je bil na koncu z 21 točkami, sedmimi podajami ter po tremi skoki in pridobljenimi žogami najučinkovitejši Šiško (indeks 28). S 14 točkami mu je sledil Marko Jagodić-Kuridža, ki še naprej ostaja najkoristnejši posameznik celotnega regionalnega tekmovanja, po 11 točk pa sta dodala Lance Harris in Marjan Čakarun. Slednji, ki je minuli teden pri 28 letih debitiral v hrvaški reprezentanci, je za dvojni dvojček ujel še 10 odbitih žog (indeks 21).

V tem koledarskem letu tigrom preostaja še sedem tekem. V soboto bodo na obračunu državnega prvenstva ob 19.00 gostovali v Šentjurju, štiri dni za tem pa jo v streljaj oddaljeni Rogaški Slatini že čaka nov obračun v Ligi ABA 2. S Slatinčani imajo Primorci še neporavnane račune, saj so jim ti v domači Ligi Nova KBM zadali prvega in obenem enega izmed le dveh porazov na dosedanjih 18 tekmah sezone.

Dodajmo še to, da Sixt Primorska po skorajda polovici prvega dela Lige ABA 2 tekmecem beži že za tri zmage. S po sedmimi uspehi ji namreč sledita skopski MZT ter Sparsi iz Sarajeva, ki so v sredo nekoliko presenetljivo klonili v Domžalah. V končnico tekmovanja se bodo uvrstile najboljše štiri ekipe. Te se bodo v polfinalnem nizu na dve zmagi pomerile po sistemu 1:4 in 2:3. Zmagovalec finala bo neposredno napredoval v elitno Ligo ABA, poraženec pa se bo za mesto v prvoligaški konkurenci pomeril s predzadnjo ekipo rednega dela Lige ABA v tej sezoni.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Čestitke fantom za težko prigarano zmago. Po pričakovanjih v naši ekipi po reprezentančnem premoru ni bilo prave energije, ob tem pa se nismo povsem sprostili. V prvem polčasu smo se nad gladino obdržali z individualnimi rešitvami. Po vrnitvi na igrišče smo v obrambi zaigrali bolje, si ustvarili vodstvo, ga zadržali in po zaslugi takšne igre tekmo dobili. Čestitke tudi Dynamicu za odlično tekmo, z njim bo imelo težave še veliko ekip. Ne morem pa mimo navijačev, ki so izredno zapolnili tribune Arene Bonifika. Ustvarili so resnično odlično vzdušje, zato velik hvala vsakemu, ki je stiskal pesti za nas.”

Žan Mark Šiško, košarkar Sixt Primorske:
“Na tekmi proti Dynamicu nas je spremljalo z naskokom največ navijačev v tej sezoni. Ti so nam dali energijo, ki nam jo je v prvem polčasu na igrišču primanjkovalo. To je bila posledica reprezentančnega premora in manjših težav s poškodbami, zaradi česar vseskozi nismo mogli trenirali v polni zasedbi. Tekmeci so se v prvem polčasu razigrali, v tretji četrtini pa smo naposled le prikazali našo prepoznavno igro v obrambi. Po zaslugi te smo dosegli nekaj lahkih košev, na krilih izjemnih navijačev pa se na koncu razveselili 10. zaporedne zmage v Ligi ABA 2.”

Ob takem izjemnem prazniku lahko zapišemo le: bravo in z upanjem, da v prihodnje minute za igro dobita tudi Jan Kosi in Gregor Glas, ki ju pozorno spremlja selektor Radovan Trifunović. Verjetno pa še ni pozabljeno, da je bil Kosi do zadnjega v igri, da celo potuje na EP 2017!

Liga ABA2, 10. krog, 6.12.
SIXT PRIMORSKA – Dynamic VIP Pay 82:67 (24:24, 14:15, 29:15, 15:13)
Sixt Primorska: Ferme, Harris 11 (3 podaje), Čakarun 11 (10 skokov, 4 podaje, 3 prid. žoge), Kosi, Zupan, Marinković 9 (6 skokov, 3 blokade), Hodžić 6, Jagodić-Kuridža 14, Vujasinović, Šiško 21 (7 podaj, 3 prid. žoge), Glas, Vončina 10.