Primorci do 2. pokalnega naslova, mini pokal Ljubljani

Rubrika: Pokal Spar

Košarkarji Sixt Primorske so v finalu zaključnega turnirja Pokala Spar v Kopru premagali Hopse Polzelo z 91:72 in tako prišli do druge pokalne lovorike v dveh letih in tudi druge v zgodovini kluba. 

Pokal Spar, finale, 17.2.
SIXT PRIMORSKA – Hopsi Polezela  91:72 (19:25, 23:15, 24:10, 25:22)
Čakarun 32 (11 skokov), Jagodić Kuridža (10 skokov in 8 podaj) in Žan Mark Šiško 14; Rotar 17, Jack 15 (10 skokov), Burgett 14 (7 podaj)

Koprčani so zasluženo prišli do tretje lovorike v zgodovini kluba (pokal 2018, superpokal 2018), saj so v polfinalu suvereno izločili dvajsetkratne pokalne prvake Petrol Olimpijo, v finalu pa so bili prepričljivo boljši od Polzeljanov, ki tako ostajajo pri eni osvojeni pokalni lovoriki iz leta 1996. Najboljši igralec zaključnega turnirja je bil član zmagovalne ekipe Marjan Čakarun, ki je v finalu dosegel 32 točk in zbral enajst skokov.
Osemindvajsetletni hrvaški reprezentant je še posebej dobro igral v tretji četrtini, v kateri je dosegel deset točk in ujel pet odbitih žog. Njegov prispevek je bil pomemben dejavnik pri delnem izidu 24:6, ki je Sixt Primorsko od zaostanka 36:40 pred koncem prvega polčasa popeljal do vodstva 60:46 v 27. minuti. Glede na razliko na semaforju, širši in kakovostnejši izbor igralcev ter prednost domačih navijačev so imeli Koprčani v zadnjih desetih minutah tlakovano pot do lovorike. Opravili so jo brez pretresov, tako da je lahko Marjan Čakarun svojo najboljšo predstavo v dresu Sixt Primorske kronal z metom 13:19 in statističnim indeksom 41.

Pred članskim finalom je v dvorani Bonifika potekal tudi zaključni turnir mini pokala Spar. V kategoriji igralcev do 13 let so slavili košarkarji Ljubljane pred Triglavom, Slovanom in Šentjurjem. V najboljšo peterko mini pokala Spar so bili izbrani Maks Sever (Slovan), Maj Dolinšek (Šentjur Tajfun), Filip Petkovski (Triglav), Žan Luka Selan ter Mark Povše (oba Ljubljana), nagrado za najbolj borbenega igralca pa je prejel Igor Panić (Ljubljana).

Izjavi trenerjev po tekmi
Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
”Ključno je bilo, da smo se sprostili, saj smo v prvem polčasu zgrešili preveč neoviranih metov. V nadaljevanju je le prišla do izraza naša kakovost. Ni bilo lahko nositi vlogo velikega favorita, toda naši fantje so samozavestni in težko jih je prekositi v 40 minutah igre.”

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
”Mislim, da smo tekmo izgubili na začetku drugega polčasa po dveh srečnih trojkah Primorcev, kar je dvignilo ekipo in gledalce. Drugi polčas so domačini odigrali veliko bolje res pa je, da je Čakarun v drugem delu dobesedno ”mesaril” pod našim obročem. Čestitam Primorski za zasluženo zmago.”