Priletele v Francijo, jutri generalka za Eurobasket

Rubrika: Ženska košarka

Slovenska ženska članska reprezentanca je danes zvečer prispela v Strasbourg, kjer bo v četrtek začela z nastopi na EuroBasketu. #rakete bodo do začetka evropskega prvenstva v ponedeljek za zaprtimi vrati odigrale še pripravljalno srečanje s Francijo, v četrtek pa jih čaka prva tekma na prvenstvu proti Turčiji.

Pripravljalna tekma na EuroBasket, 14.6.
Francija – Slovenija

Slovenska ženska članska reprezentanca je po mesecu dni priprav danes preko Frankfurta pripotovala v Strasbourg, kjer bo v četrtek začela z nastopi na svojem tretjem zaporednem EuroBasketu. Slovenke bodo na evropskem prvenstvu nastopale v skupini C, najprej jih v četrtek ob 18. uri čaka obračun s Turčijo, dan zatem se bodo ob 15. uri pomerile z Belgijo, po dnevu premora pa jih 21. junija ob 12. uri čaka obračun še z Bosno in Hercegovino.

Pred začetkom prvenstva bodo #rakete odigrale še svojo sedmo in zadnjo zaporedno pripravljalno tekmo. V Rhenus areni v Strasbourgu, kjer bodo Slovenke igrale tudi v prvem delu prvenstva, se bodo v ponedeljek ob 19. uri za zaprtimi vrati pomerile z gostiteljicami Francozinjami. Francija je med glavnimi kandidatkami za osvojitev evropskega prestola. Reprezentanci sta se do zdaj med seboj pomerili petkrat, dvakrat so zmagale #rakete, trikrat pa so bile boljše Francozinje, ki so dobile tudi zadnjo medsebojno tekmo novembra 2018 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo (44:88), pred tem so bile februarja tisto leto v Celju boljše slovenske košarkarice (68:62). Varovanke Damirja Grgića so sicer dobile vseh šest pripravljalnih obračunov v tem pripravljalnem obdobju.

#rakete bodo v prvem delu prvenstva igrale v Strasbourgu, medtem ko bo odločitev o končnih uvrstitvah in boju za medalje gostila španska Valencia. Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtfinale. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih, ki bo na sporedu 21. junija, zadnjeuvrščene ekipe po odigranem skupinskem delu pa bodo z nastopi na prvenstvu zaključile. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 23. junija.

Polfinalna dvoboja in tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta se bodo odvila 26. junija v Valencii, boja za medalje pa v nedeljo, 27. junija 2021. Najboljših šest reprezentanc se bo uvrstilo tudi v kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Avstraliji.

RAZPORED IN DATUMI TEKEM ŽENSKEGA EUROBASKETA 2021

Annamaria Prezelj, slovenska reprezentantka:
“Francija je ena od glavnih favoritinj tega evropskega prvenstva, tako da bo ta tekma zelo dober pokazatelj, kakšna je naša trenutna pripravljenost. Po drugi strani pa verjamem, da bosta obe ekipi gledali tudi na to, da se potem čez dva dni vse skupaj začenja zares. Verjetno bomo zato oboji poskušali ohraniti raven energije, ki jo potrebujemo za tekme na EuroBasketu, da se ne bomo že na prvo tekmo podali energetsko iztrošeni. Tekma bo dobra tudi z vidika, da preizkusimo dvorano in se v teh nekaj dneh dobro pripravimo na začetek prvenstva. Komaj že čakamo, da se vse skupaj začne.”