Premalo centimetrov in košev za morebitno presenečenje v Turčiji

Rubrika: Reprezentanca

Košarkarji Slovenije so v predzadnjem kolu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 doživeli deveti poraz. Na gostovanju v Ankari so pred 10.000 glasnimi navijači morali priznati premoč Turčiji, ki je slavila zmago s 77:58. Izbranci selektorja Rada Trifunovića bodo kvalifikacije zaključili v ponedeljek ob 19. uri v Stožicah s tekmo proti Ukrajini.

 

Kvalifikacije za SP 2019, 5. krog, 2. del, 22.2.
TURČIJA – Slovenija 77:58 (11:17, 23:9, 24:16, 19:16)
Strelci za Slovenijo: Rebec 5, Rupnik 5, Murić 7, Mesiček 3, Šantelj, Kosi 10 (9 skokov), Hrovat 12 (7 skokov), Špan 3, Škedelj 3, Dragić 10, Glas.

Čeprav je Slovenija v Ankari nastopila brez svojih dveh najvišjih igralcev, Žige Dimca in Vlatka Čančarja, tako da je bil njen prvi center novinec Leon Šantelj z 205 centimetri, je vrhunsko odigrala uvodno tretjino tekme. V 13. minuti je pred 10.000 gledalci vodila s 23:13. Na igrišču je tedaj imela tri debitante v izbrani vrsti – Jana Špana, Leona Šantlja in Miho Škedlja, ob tem pa je dobivala skok ter igrala čvrsto in strnjeno v obrambi.

Žal sanjski začetek ni trajal dolgo. Turški strateg Ufuk Sarica je v igro hitro poslal svoje visoke igralce, razigral se je organizator igre Dugrahan Tuncer, ki je v drugi četrtini dosegel enajst točk – do polčasa že 16 (na koncu 22), in gostitelji so v naslednji petih minutah naredili delni izid 13:0 ter na odmor odšli z do tedaj najvišjo prednostjo – 34:26.

To so v naslednjih štirih minutah povišali na 43:28, vseeno pa se slovenski fantje niso predali. Vztrajali so pri agresivni obrambi, kombinatoriki in ekipni igri v napadu ter z borbeno predstavo znova prišli na 45:38.

Borbenosti Sloveniji ni manjkalo – nenazadnje je imela 18 skokov v napadu, kar je njen rekord v teh kvalifikacijah, višine ter širše rotacije igralcev pa zagotovo. Medtem ko je Turčija igrala z vsemi dvanajstimi igralci, je Rado Trifunović večino časa v igri držal Zorana Dragića, Matica Rebca, Gregorja Hrovata, Jana Kosija ali Eda Murića ter jim dodajal ostalih pet, ki jih je imel na razpolago. Tako je tudi utrujenost botrovala drugemu najvišjemu porazu v teh kvalifikacijah.

Prvi strelec Slovenije je bil Gregor Hrovat z 12 točkami, sedmimi skoki, petimi ukradenimi žogami ter tremi podajami. Povratnik v izbrano vrsto Zoran Dragić je vseh svojih deset točk dosegel v drugem polčasu, 22-letni član Sixt Primorske Jan Kosi pa je le za en skok zgrešil dvojnega dvojčka – 10 točk, 9 skokov.