Od našega srbskega dopisnika: “V čast mi je trenirati Gasola…”

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Analize slovenskih nastopov, Kolumna
.

Naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki vsak torek v kolumnah Pogled iz Srbije opisuje dogajanje v ABA ligi, je tokrat strnil misli ob zaključku skupinskega dela letošnjega EuroBasketa. Tokrat je strnil misli po prvih tekmah osmine finala letošnjega EuroBasketa…

Že pred začetkom prvenstva je bilo jasno, da ima Slovenija svoje limite. Odpovedi nekaterih igralcev se pač niso dale nadoknaditi. Vseeno pa je Slovenija imela možnost premagati Latvijo, a jim to včeraj žal ni uspelo. Junaki včeraj namreč niso uspeli zaustavili odličnega latvijskega organizatorja igre Janisa Strelnikesa. Latvijec je dosegel 17 točk, 6 skokov in 8 asistenc, medtem ko je pri Slovencih Zoran Dragić edini dosegel dvomestno število točk in sicer 17. Včeraj je bil v slovenski reprezentanci najboljši skakalec, verjeli ali ne, Klemen Prepelič. Presenetljiv je tud podatek, da so Slovenci prvi prosti met zadeli šele v tretji četrtini. Končni rezultat, 73-66 v korist Latvije.

Mirno lahko rečemo, da to ni bila najbolj kvalitetna tekma na tem prvenstvu. Veliko je bilo zgrešenih metov, napak, slabih podaj, skratka nič kaj prijetno na oko. To še posebej velja za tretjo četrtino, ko so Slovenci z odlično obrambo imeli celo priložnost, da preobrnejo potek tekme v svojo korist. Vendar pa igra v napadu ni stekla in tako Slovenci niso uspeli zrežirati preobrata. Belgija je Grčiji parirala le v prvem polčasu. Po 20 minutah igre so Grki imeli namreč minimalno prednost, 34-31. Vendar pa je po glavnem odmoru na parketu igrala le ene ekipa. Odlična igra v obrambi, podkrepljena s solidno igro v napadu je Grčiji zagotovila napredovanje v četrtfinale prvenstva. Belgijci so v drugem polčasu uspeli doseči zgolj 23 točk in Grki so se veselili zmage s 75-54. Pri zmagovalcih so najboljšo statistiko vpisali centri, saj je Kostas Kuofos deosel 13 točk in 9 skokov, Yannis Bourousis pa je dosegel še točko več. Odličen je bil tudi Janis Adetokunbo, ki je drugič na letošnjem EuroBasketu dosegel dvojeni dvojček – 10 točk in 10 skokov. Pri Belgijcih sta bila najuspešnejša Van Rossom s 13 točkami in 5 skoki, ter Pierre-Antoine Gillet s 14 točkami in 4 skoki. “Pri nas lahko vsak zadeva iz razdalje, vsak košarkar lahko odloči tekmo. Takšne lastnosti imajo velika moštva in takšno je naše razmišljanje” je po koncu tekme povedal Nich Chalates.

Pau Gasol je star 35 let, vendar leta zanj niso ovira. Španec je verjetno najbolj vsestranski visok košarkar v zgodivini evropske košarke. Poljska se je tri četrtine enakovredno kosala s Španijo, a jim je na koncu zmanjkalo moči. Niso imeli rešitev za odličnega Gasola, ki je tekmo zaključil s 30 točkami, pri čemer je dosegel kar 6 trojk iz sedmih poizkusov, dodal pa je še 7 skokov in 4 asistence. Dobro mu je sledil Mirotić s 15 točkami in Llull z 12.
Prelomni trenutek tekme je bila zadnja četrtina, ki so jo Španci dobil s 25-11, končni rezultat pa je bil 80-66 v korist Furije. Ti so tekmo odigrali brez Fernandeza, ki mu je selektor namenil nekaj počitka po lažji poškodbi hrbta. Špance v četrtfinalu čaka obračun z rivali Grki.

Dobro smo se pripravljali na obračun s Španci. Predelali smo različne taktične zamisli, vendar nismo pričakovali, da bo Gasol zadel 6 trojk”, je bil po tekmi iskren poljski selektor Mike Taylor, njegov nasprotnik na klopi Špancev, Sergio Scariolo, pa je dejal: “V časi in privilegij mi je trenirati Gasola. Lahko bi rekel, da sem blagoslovljen, da že pet let sodelujem s takšnim igralcem.” V večernem terminu sta se pomerili še Francija in Turčija, ekipa Vincenta Colleta pa je vidno prestavila v višjo predstavo. Francozi so preprosto pokazali veliko kvalitetnejšo igro kot v prvem delu prvenstva in tako tudi rezultat ni mogel izostati. Obramba je bila na visokem nivoju, napad pa je odlično dirigiral Nando de Colo. Košarkar CSKA-ja je dosegel 17 točk ter zbral še 7 skokov in 7 asistenc. Pri Turkih je bil najučinkovitejši Ilyasova s 14 točkami. Turki so morali priznati premoč s 76-53. Francozi se bodo v četrtfinalu pomerili z Latvijo.

Tekmo si je ogledalo kar 26.135 ljudi, trenutek ob himni Trikolorv pa je naježi marsikoga…