Predstavitev “C” skupine

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Kolumna
.

Še danes in jutri bo naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki za Košarka.si vsak torek pripravi kolumno na temo ABA lige, pripravil pregled preostalih dveh skupin, v katerih bo predstavil preostalih 12 reprezentanc, ki bodo tekmovale na letošnjem EuroBasketu in mest, ki bosta prvenstvo gostili. Danes Stef nadaljuje s predstavitvijo skupine “C”, v kateri igra tudi Slovenija.

 
Zagreb, lociran na geografskem, kulturnem, zgodovinskem in političnem križišču vzhodne iz zahodne Evrope, povezuje kontinentalni in mediteranski duh v posebno celino. Kot tak je Zagreb kulturno, znanstveno in gospodarsko središče Republike Hrvaške. V glavnem mestu živi četrtina vsega prebivalstva, kar v številkah pomeni okoli milijon ljudi. Tako kot cela Hrvaška, tudi Zagreb razpolaga z bogato turistično ponudbo, ki lahko zadovolji širok razpon turistov – od ljubiteljev kulture do ljubiteljev zabav pozno v noč, ravnodušni pa ne bodo ostali niti gastronomski navdušenci. Številni trgi so polni ponudnikov domačih sirov, vin, medu, mesnih izdelkov itd. Skozi celo leto lahko na ulicah Zagreba slišimo tuje jezike, kar kaže na to, da se Zagreb spreminja v pravo evropsko mesto.

Arena ZAgreb
Vsi košarkarski navdušenci lahko v središču Zagreba lahko najdete muzej, spomenik in dvorano Dražena Petrovića, ki jih morate nujno obiskati. Sicer se bo prvenstvo igralo v Areni Zagreb, vse potrebne informacije pa smo že opisali in si jih lahko ogledate TU.

Zagreb je nekoč dihal košarko in ljubitelji košarke po tihem upajo, da bo gostitev prvenstva razpihala žerjavico, ki bo ponovno vžgala staro ljubezen. Še vedno je živ spomin na leto 1989, ko je dominantna reprezentanca Jugoslavije v Zagrebu pometla z vsemi nasprotniki.

Zagreb bo gostil skupino „C“, v kateri se bodo pomerile Hrvaška, Slovenija, Grčija, Makedonija, Gruzija in Nizozemska.

 

croatiaHRVAŠKA

Postava

Organizatorji igre: Donte Drayper, Rok Stipčević, Roko Leni Ukić.

Beki: Bojan Bogdanović, Mario HezonjaKrunoslav Simon.

Krila: Marko Tomas, Damjan Rudež.

Krilni centri: Dario Šarić, Luka Žorić, Tomislav ZubčićŽeljko Šakić.

Centri: Ante Tomić, Miro Bilan.

Selektor: Velimir Perasović.

Hrvaška ima že nekaj let zelo talentirano ekipo. To vam je lahko jasno, če samo pogledate njihove mlajše selekcije. Bender, Žižić in Mazalin so pravi biseri, medtem ko v članski selekciji uspehov ni in ni. Odnosi znotraj reprezentance, sumljivi izbori selektorja, problemi v Zvezi in mirno lahko rečemo luzerska mentaliteta, je tisto, kar zavira Hrvaško reprezentanco. Na papirju ekipa sicer izgleda odlično, dobro pokrita na vseh položajih, težava je zgolj mesto organizatorja igre, kjer so si Hrvati v zadnjih letih vedno pomagali z Američani. Letos bi moral to pozicijo zapolniti Laffayette, ki je v Valenciji odlično sodeloval  s selektorjem Perasovičem, a se je ta na žalost Hrvatov poškodoval in bo moral letošnje prvenstvo izpustiti, zamenjal pa ga bo Drayper.
Hrvati so ofenzivno zelo močni. Bogdanović, Tomić in Šarić so sposobni doseči ogromno število točk, tu pa je še Hezonja, ki lahko ob dobrem večeru sam odloči tekmo. Ravno obratno je v obrambi, kjer imajo Hrvati veliko luknjo. Izbranci Velimirja Perasovića so priprave zaključili brez poraza in čeprav niso blesteli in niso bili dominantni, so zmagovali in to šteje. Potrebno je priznati, da so imeli Hrvati ogromno sreče pri žrebu, saj so padli v skupino, ki je verjetno najlažja na tem prvenstvu. Bomo videli, če bodo Hrvati izkoristili to darilo…
 

 

BASKET-WC-2014-KOR-SLOSLOVENIJA

Postava

Organizatorji igre: Jaka Klobučar, Luka Rupnik.

Beki: Jaka Blažič, Klemen Prepelič, Nebojša Joksimović.

Krila: Zoran Dragić, Mića NikolićSmrdelj

Krilni centri: Jure Balažič, Miha Zupan, Saša Zagorac.

Centri: Alen Omić, Uroš Slokar.

Selektor: Jurij Zdovc

Vrsto let je Slovenija na prvenstva prihajala z močno ekipo in vrsto let je reprezentanca v glavnem doživljala neuspehe. Ni bilo jasno kdo je glavni, kdo bo dobil v roke žogo, ko bo potrebno določiti tekmo, izgledalo je, kot da v ekipi ni prave kemije. Težko je razumeti, da Slovenija nikoli ni prišla do finala, saj je na prvenstva res prihajala z izredno dobrimi ekipami. Letos je ekipa, v primerjavi z zadnjimi leti, veliko slabša. Miami je pritisnil na Gorana Dragića, kar je zagotovo velik hendikep za Slovenijo. Gogi je igralec, ki nosi celotno ekipo in lahko tehtnico prevesi v korist Slovenije na katerikoli tekmi. Skupaj z bratom Zoranom sta v Slovensko reprezentanco prinesla dodatno kvaliteto, še posebej v tranziciji.  Kakorkoli, Jure Zdovc je iz fantov izvlekel največ, igra ima glavo in rep. To morda ne bo dovolj za nek velik uspeh Slovenije, a zdi se, da bodo drago prodali svojo kožo. Jasno je, da je igra v rokah mlajšega od bratov Dragić, a mu bodo morali ostali pomagati po svojih najboljših močeh, kar še posebej velja za Omića, Prepeliča in Klobučarja.

 

grčijaGRČIJA

Postava

Organizatorji igre: Kostas Sloukas, Nick Calathes, Evangelos Mantzaris.

Beki: Vassilis Spanoulis, Nikos Zisis.

Krila: Giannis Antetokounmpo, Kostas Papanikolaou, Stratos Perperoglous.

Krilni centri: Georgious Printezis, Kostas Kaimakoglou.

Centri: Yannis Bourousis, Kostas Koufos.

Selektor: Fotis Katsakaris.

Grčija je na svetovnem prvenstvu v Španiji igrala odlično. Pravzaprav so igrali odlično do osmine finala, ko so naleteli na Srbijo, ki jih je dobesedno razbila. Letos bi lahko bilo njihovo leto, saj se je v ekipo vrnil Spanoulis in težko si je predstavljati boljšo okrepitev. Človek lahko sam dobi tekmo proti kateremu koli nasprotniku in to najbolje vedo košarkarji moskovskega CSKA-ja. Ptiči na veji čivkajo, kdo bo imel žogo v rokah, ko se bo tekma lomila. Poleg starega lisjaka, bo veliko odvisno tudi od odličnega Antetokoumpoa. Trenutno nihče ne ve, kje so meje tega košarkarja. Videli bomo ali se bo selektor Fotis Katsaikaris poslužil modernih košarkarskih trendov in poskušal postaviti small ball postavo. Ekipa je polna timskih košarkarjev, ki se odlično poznajo in so odlični tako v napadu, kot v obrambi. Sloukas, Papanikolaou, Mantzaris se dobro poznajo iz klubov in to bi morala biti prednost. Dejstvo je, da Grki od reprezentančne upokojitve Dimitrisa Diamantidisa niso dosegli vidnejšega uspeha, a mogoče je letos prišel njihov trenutek.

 

macedoniaMAKEDONIJA

Postava

Organizatorji igre: Vlado Ilievski, Aleksandar Kostovski.

BekoviVojdan Stojanovski, Marko Simonovski.

Krila: Vladimir Brčkov, Damjan Stojanovski, Stojan Đurovski.

Krilni centri: Bojan Trajnovski, Richard Hendrix.

Centri: Predrag Samardžiski, Ljubomir Mladenovski, Kiril Nikolovski.

Selektor: Marjan Srbinovski.

Nek genialec v makedonski Zvezi je prišel na idejo, da je pametno odstaviti selektorja 40 dni pred pričetkom prvenstva. Tako je Džikić dobil prosto poletje, eno redkih v zadnjem desetletju. Vsi se še vedno spominjamo, kako je Makedonija na čelu s McCalebbom navdušila Evropo na prvenstvu leta 2011. Možnost, da se kaj takega ponovi, je enka temu, da podjetje Apple jutri doživi propad na borzi. V ekipi ni več ne Boa, ne Čekovskega, Gečevskega in Para Antića. Težko je verjeti, da lahko ta ekipa doseže kaj velikega, še posebej ne po menjavi selektorja. To bodo težki dnevi za makedonsko košarko…

 

gruzijaGRUZIJA

Postava

Organizatorji igre: Jacob PullenGeorge Tsintadze.

Beki: Besik Lezhava,

Krila: Manuchar Markoishvilli, Levan Patsatsia. Duda Sanadze

Krilni centri: Beka Burjanadze, Nika Metreveli, Viktor Sanikidze, Tornike Shengelia.

Centri: Zaza Pachulia, Giorgi Shermadini.

Selektor: Igor Kokoškov.

Košarkarji Gruzije s svojimi bradami in frizurami spominjajo bolj na manekene iz revije za lumberseksualce, kot na košarkarje. Največja moč ekipe, ki jo s klopi vodi Igor Kokošov, se skriva na centrski poziciji, kjer blestita Pachulia in Shermadini. V ekipo se je vrnil tudi košgeter Cedevite Jacob Pullen, ki je sposoben zadeti tudi po deset trojk na tekmo. Gruzija bo neugoden tekmec vsakemu nasprotniku.

 

nizoNIZOZEMSKA

Postava

Organizatorji igre: Charlon Kloof, Leon Williams.

Beki: Worthy De Jongs, Yannick Franke, Arvin Slagter.

Krila: Kees Akerboom,  Ralf De Pagter.

Krilni centri: Nicolas De Jong, Mohamed Kherrazi, Robin Smeulders.

Centri: Henk Norel. Roeland Schaftennar.

Selektor: Toon Van Helfteren.

Robben, Cruyff, Van Basten, Bergkamp, Gullit…vrhunski igralci, vrhunska ekipa, a drug šport. Nekje v Rotterdamu, pred kakšno dvorano bi moral stati doprsni kip Luke Pavićevića. Prav on je Nizozemcem omogočil uvrstitev na evropsko prvenstvo. Ne enkrat, kar dvakrat so premagali reprezentanco Črne Gore in si tako zasluženo priborili vstopnico za EuroBasket. Gledal sem različne košarkarske lige od Brazilije, pa vse do Libanona. No Nizozemsko, razen na teh dveh, za Črno Goro nesrečnih tekmah, nisem nikoli spremljal. Kar lahko rečemo o tej ekipi je to, da igrajo na majhno število točk, saj za kaj več nimajo kvalitete.