Predstavitev “B” skupine

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Kolumna
.

V naslednjih dneh bo naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki za Košarka.si vsak torek pripravi kolumno na temo ABA lige, pripravil pregled vseh skupin, v katerih bo predstavil vseh 24 reprezentanc, ki bodo tekmovale na letošnjem EuroBasketu in mest, ki bodo prvenstvo gostila. Danes Stef nadaljuje s predstavitvijo skupine “B”, ki po mnenju večine velja za najtežjo skupino.


Skupina “B” je zagotovo najtežja skupina letošnjega EuroBasketa! V njej bosta moči merili dve ekipi, ki ciljata na sam vrh, ekipa, ki bo napadala iz ozadja, domačin prvenstva, ekipa, ki lahko življenje zagreni vsakemu nasprotniku in ekipa, za katero bi lahko rekli, da je v to skupino zašla pomotoma. To so reprezentance Španije, Srbije, Italije, Nemčije, Turčije in Islandije.

Berlin je pravi raj za vse hipsterje. V Berlinu lahko najdete klube, ki so odprti od petka zvečer pa vse do ponedeljka zjutraj, tako da je iz vidika navijačev in ljubiteljev dobre zabave to verjetno najboljše mesto, ki gosti letošnji EuroBasket. Tudi, če imate radi umetnost, je Beriln pravo mesto, saj se tam nahaja preko 170 muzejev, ki pokrivajo velik del zgodovine.  In, ko je govora o zgodovini, se Nemci še kako radi spominjajo leta 1993, ko so na takratnem EuroBasketu njihovi košarkarji sredi Municha v finalu premagali Ruse. Poleg Nemcev bodo imeli ogromno podporo s tribun tudi Turki, saj sam Bog ve, koliko Turkov živi v Nemčiji.

 

NemčijaNEMČIJA

Ekipa

Organizatorji igre: Dennis Schröder, Maodo Lo, Karsten Tadda.

Beki: Anton Gavel, Heiko Schaffartzik.

Krila: Niels Giffey, Alex King, Paul Zipser.

Krilni centri: Dirk Nowitzki, Robin Benzing.

Centri: Tibor Pleiß, Johannes Voigtmann

Selektor: Chris Fleming

Kaj še lahko povemo o Dirku Nowitzkem? Če bi se razpisal o Dirku, bi v nadaljevanju pisanje o ostalih članih reprezentance izgubilo pomen. Človek z milijardo minutami in točkami v ligi NBA, človek s šampionskim prstanom, človek, ki igra v moštvu Marka Cubana in človek, ki ni več najmlajši, a še vedno najde čas za igranje v  reprezentanci. Kakorkoli, Nemci se bodo za napredovanje najverjetneje borili s Turki, a tu nimajo prav veliko možnosti. Poškodbi Zirbesa in Harrisa so velik udarec za to ekipo, tako da bo moral Dirkenštajn pomoč iskati v Dennisu Schroderju, a je tudi ta daleč od tiste kvalitete, ki bi jo Nemci potrebovali za napredovanje. Nemci so se za to prvenstvo sicer okrepili z Antonom Gavelom, ki je sedaj že bivši reprezentant Slovaške. Zares škandalozno kaj vse dovoljuje FIBA…

S klopi Nemce vodi Chris Fleming, ki je odlično delo opravil na klopi Bamberga, a ti na pripravljalnih tekmah niso blesteli. Ravno obratno.  Francozi so jih namreč raztrgali in le zato, ker so galski petelini zategnili ročno, razlika na koncu ni znašala 50 točk. Za vidnejši rezultat Nemcev, bo moral Nowitzki prikazati vso svojo magijo.

španijaŠPANIJA

Ekipa

Organizatorji igre: Sergio Rodriguez, Pau Ribas, Guillem Vives.

Beki: Rudy Fernandez, Sergio Llull.

Krila: Victor Claver, Ferando San Emeterio.

Krilni centri: Nikola Mirotić, Felipe Reyes, Pablo Aguilar

Centri: Pau Gasol, Guillermo Hernangomez.

Selektor: Sergio Scariolo

V javnosti je slišati, da je to najslabša ekipa Španije v zadnjih x letih. Mnogi jim napovedujejo brodolom in zgodnji izpad iz tekmovanja. V ekipi ni Rubia, Navarra, Marca Gasola, Calderona in Ibake. A ko na papir napišete imena košarkarjev, ki bodo igrala na letošnjem EuroBasketu, lahko ugotovite, da ima Španija najmočnejšo peterko na prvenstvu. Govora je o skupini košarkarjev, ki je madridski Real pripeljala do naslova prvaka Evrolige, okrepljeni z Mirotićem in starejšim od bratov Gasol. Ko dodate še Ribasa, Claverja in talentiranega Hernangomeza, je to vse drugo kot slaba reprezentanca. Morda bo odsotnost nekaterih košarkarjev dobra za Španijo, saj se bodo razjasnile vloge košarkarjev, jasna pa bo tudi hirerhija na parketu.

Z razliko od lanskega leta, imajo Španci na klopi novega trenerja. Vrnil se je stari lisjak Scariolo in jasno je, da bodo Španci tudi letos merili na zlato, čeprav o tem morda ne govorijo na glas.

 

srbijaSRBIJA

Ekipa

Organizatorji igre: Miloš Teodosić, Stefan Marković.

Beki: Nemanja Nedović, Dragan Milosavljević, Bogdan Bogdanović.

Krila: Nikola Kalinić, Marko Simonović.

Krilni centri: Zoran Erceg, Nemanja Bjelica.

Centri: Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmićm Nikola Milutinov.

Selektor: Aleksandar Đorđević.

Zlato, olimpijske igre – slektor Đorđević je jasno postavil cilj. Z razliko od prvenstva v Španiji, je v ekipi nekaj sprememb in zdi se, da je ta bolj izpopolnjena. Ima več moči tako v napadu, kot v obrambi. Igra pri kateri vztraja Đorđević izvablja vzdihljaje slehernega ljubitelja košarke. Srbija igra hitro, košarkarji veliko tečejo in navdušujejo z lepimi potezami. Pravzaprav bo vse odvisno od tria Teodosić – Bogdanović – Bjelica. V kolikor bodo ti trije odigrali na svojem nivoju, jim bodo ostali zagotovo sledili. Zdi se, da je zunanja linija zelo prilagodljiva in tako nudi veliko možnosti v napadu, Bjelica pa bo tisto lepilo, ki bo spajalo zunanjo in notranjo linijo in prav pri slednji se zdi, da ima Srbija največ težav. Z vsem dolžnim spoštovanjem je potrebno priznati, da Srbija še nikoli ni bila tako šibka na centrski poziciji. Enostavno na tem mestu ni takšne kvalitete, kot jo je reprezentanca imela z Rebračo, Savićem, Divcem in Krstićem. Raduljica je prejšnje leto odigral košarko življenja, ampak od takrat je imel ogromno težav s poškodbami. Srbom bi na tem mestu zagotovo prav prišel Boban Marjanović, a bo moral ta zaradi »afere« prvenstvo izpustiti.

 

italijaITALIJA

Ekipa

Organizatorji igre: Daniel Hackett, Andrea Cinciarini.

Beki: Amedeo Della Valle, Pietro Aradori, Marco Belinelli.

Krila: Achille Polonara, Danilo Galinari, Alessandro Gentile.

Krilni centri: Luigi Datome, Nicolo Melli.

Centri: Marco Cusin, Andrea Bargnani.

Selektor: Simone Pianigiani.

Ekipa je izjemna, ima velikanski ofenzivni talent in na koncu koncev je to tisto, zaradi česar vsi radi gledamo košarko. Zdi se, da pri Italijanih lahko vsi, od centrov do organizatorjev igre, brez težav v zaporedju zadevajo mete za tri točke. Glavna imeni reprezentance sta Gallinari in Belinelli, medtem ko sta jima v veliko pomoč tudi Bargnani in Datome. Tu je tudi princ Milana Alessandro Gentile, ki je največji zvezdnik, če seveda vprašate njega. In prav zato se kar samo zastavlja vprašanje, ali bo ena žoga dovolj za vse omenjene košarkarje. Kmalu bomo lahko videli ali bo Pianigianiju uspelo vse skupaj spraviti v delujočo celoto, saj so na pripravljalnih tekmah igrali po sistemu vroče – hladno.

Gre za ekipo, ki bo svojo priložnost iskala iz ozadja in v kolikor se jim vse poklopi, lahko pridejo zelo daleč.

 

turkeyTURČIJA

Ekipa

Organizatorji igre: Ali Muhammed, Kartal Ozmizrak

Beki: Sinan Guler, , Melih Mahmutoglu, Huseyin Koksal.

Krila: Cedi Osman, Birkan Batuk, Furkan Korkmaz.

Krilni centri: Furkan Aldemir, Ersan Ilyasova, Baris Hersek.

Centri: Ogus Savas, Semih Erden

Selektor: Ergin Ataman.

Odnosi znotraj turške reprezentance so katastrofalni. Pred nekaj dnevi je predsednik Fenerbahceja zahteval celo odstop selektorja Atamana. Kakorkoli, v zadnjih letih se je v Turčiji pojavilo kar nekaj izredno talentiranih košarkarjev, kot sta Osman in Korkmaz in pred njima še Ilyasova, Erden in Aldemir. Največja okrepitev reprezentance je Bobby Dixon aka Muhamed Ali, ki je nase opozoril v turški ligi, letošnjo pomlad pa je dobil turško državljanstvo. Ekipa ni tako močna kot v preteklosti, zagotovo pa lahko ob dobrem dnevu preseneti nasprotnika, če bo ta vstal z napačno nogo.

 

islandijaISLANDIJA

Ekipa

Organizatorji igre: Hordur Vilhjalmsson, Martin Hermannsson, Jakob Sigurdarson, Aegir Steinarsson.

Beki: Jon Stefannson, Logi Gunnarsson.

Krila: Axek Karason, Pavel Ermolinskij, Helgi Magnusson.

Krilni centri: Hlynur Baeringsson, Haukur Palsson,

Centri: Rangar Nathanaelsson

Selektor: Craig Pedersen

Če sem povsem iskren, moram priznati, da o tej ekipi ne vem prav veliko in dvomim, da z izjemo njihovih ožjih družinskih članov, sploh kdo kaj ve o košarkarjih Isladnije. Če bi govorili o rokometu, bi bila to popolnoma druga zgodba, tako pa, kljub vsemu spoštovanju menim, da bo to za Islandce zgolj krajši izlet v Berlin. Glavni imeni reprezentance sta Jon Stefannson in Pavel Ermolinskij, zanimivo pa je, da imajo le enega centra in sicer Nathanaelssona. Poleg njega imata več kot dva metra samo še Ermolinskiji in Baeringsson. Dvomim, da se bo Islandija proslavila na letošnjem prvenstvu.