Predpriprava na trening s pomočjo miofascialne sprostitve (SMR) s pomočjo valjev in drugih pripomočkov

v rubriki
Mlajše selekcije
s kategorijo
Zdravo
.

V današnji objavi bo predstavljen prvi element pri sestavi treninga za telesno pripravljenost košarkarjev, miofascialna sprostitev s pomočjo valjev in drugih pripomočkov.
Miofascialna sprostitev vključuje tehnike, kjer vplivamo na površinsko ovojnico. Pogosto jo uporabljajo profesionalni športniki za sproščanje preobremenjenih mišic. S tem preprostim orodjem lahko:

• popravimo mišična neravnovesja
• povečamo gibljiovst
• sproščamo napetost v mišicah
• povečujemo potencialn podaljšanja mišično-tetivnih struktur oziroma povezav
• izboljšamop živčno-mišično učinkovitost
• vzdržujemo normalno funkcionalno mišično dolžino

Kaj je ovojnica?
Ovojnice (fascije) veljajo za največji sistem v človeškem telesu
Ovojnice so pomemben element telesne drže in organiziranja gibanja. Ovojnice so vezivno tkivo, ki imajo poleg mehanične opore ostalim mehko-tkivnim strukturam tudi veliko vlogo pri tekočem in nebolečem gibanju, verjetno pa tudi proprioceptivno vlogo.
Propriocepcija je sposobnost telesa, da prenese občutek položaja sklepa, interpretira dobljeno informacijo v centralni živčni sistem in zavestno ali podzavestno odgovori na stimulus, tako da omogoči ustrezno izvajanje giba in vzdrževanje drže.
Brez primernih proprioceptivnih informacij lahko hitreje pride do poškodbe, gibanje je lahko upočasnjeno, okorno in navsezadnje tudi boleče.

Vloga ovojnice v telesu:
1. ima pomebno vlogo pri percepciji (zavedanju) in koordinaciji gibanja;
2. pomembno vlogo pri poravnavi telesa;
3. pomembno vlogo pri zaporedju mišičnega vključevanja;

Kadar govorimo o ovojnicah lahko govorimo o površinski ovojnici, ki leži tik pod površinsko plastjo maščobnih celic, ter o globoki ovojnici, ki leži pod globokim maščobnim tkivom in je neposredno povezana z ovojnicami mišic in ovojnicami v mišicah.

Uporaba miofascialne sprostitve s pomočjo valja in drugih pripomočkov
Vsako posamezno mišico valjčkajte 1-2 minuti. Če začutite bolečino, se zaustavite na boleči točki in mirujte 30-45 sekund.
Če z valjčkanjem nadaljujete ob prisotni bolečini to zgolj poveča aktivacijo mišičnih vreten in poveča mišično napetost..
Z mirovanjem na bolečih predelih dolgim od 30 do 45 sekund boste stimulirali golgijev tetivni organ, s tem boste zmanjšali napetost v mišici.
Pri izvajanju SMR pazite na nevtralno držo hrbtenice in medenice. Vaje izvajajte 1-2 krat na dan.

Primer:
Iliotibialni trakt (ang. IT Band)
Namestite se v stransko ležeči položaj z nogami na valju. Spodnja noga je rahlo dvignjena nad tlemi. Glavo ohranite v “nevtralnem položaju” z ušesi poravnanimi z rameni. Po valju se »povaljate« tik pod kolčnim sklepom po zunanji strani do kolena.

parker rola

Vir: http://www.expressnews.com