Pred 20 leti Krka doma senzacionalno porazila Panathinaikos!

Rubrika: Evroliga

Bila je sreda, 7. november 2001. Osrednji slovenski časnik Delo je na športni strani objavil zapis, ki je imel naslov: Je prišel čas za senzacijo? Tako so napovedali tekmo 5. kroga Evrolige med Krko – Panathinaikosom. Senzacija se je na koncu tudi zgodila! Krka je z 82:1 premagala velikana iz Aten, ki ga je vodil Željko Obradović!

Po zmagi so takole pisali v Dolenjskem listu (foto: Zajem zaslona)

Uspešni v kvalifikacijah

Naš klub se je v sezoni 2001/02 po uspehu v kvalifikacijah proti nemškemu Bonnu premierno uvrstil v Evroligo. V premierni sezoni smo zbrali po sedem zmag in prav toliko porazov.


Neporaženi v Novo mesto

Krka je tekmo proti Panathianikosu pričakala s serijo štirih zaporednih porazov, po dva v Evroligi in Ligi ABA. Za nameček je klub dan pred tekmo dobil tudi novega predsednika, to je postal Peter Jerman, ki je nadomestil Sama Plantana.

Panathinaikos je prišel na Dolenjsko z bogato popotnico: poleg Kinderja iz Bologne je bil edini, ki po prvih štirih krogih najprestižnejšega evropskega klubskega tekmovanja parketa še ni poznal poraza.

Prvo domačo smo čakali

Prvo domačo evroligaško zmago smo vknjižili prav proti Panathinaikosu, ki je v tej sezoni tudi postal prvak Evrolige! To je bila naša peta tekma v Evroligi, uvodoma smo izgubili doma z Zadrom (91:94), potem šokirali Real v gosteh (87:93), nadaljevali z dvema porazoma (94:100 proti Skipperju in 86:80 proti CSKA-ju). V tisti sezoni je Krka ob Realu in Panathinaikosu premagala še Zadar, Skipper Bologna, Budućnost in Pau Orthez.

Dvakrat v Suproligi

Ni bilo prvič, da je Panathinaikos prišel v Novo mesto. sezono popreje je bil gigant iz Aten boljši od Krke v osmini finala Suprolige, 65:82 in 79:86 je bilo. Tokrat, 2001. jeseni, je prvič slavila Krka.

Evroliga 2001/2002, 5. krog, 7.11. 2001
Krka –  Panathinaikos 82:81 (25:24, 15:20, 22:22, 20:15)
Krka: Gnjidič 17, Skelin 15, Lakovič 18, Davison 10, Grum 7, Drobnjak 6, Šamanić 12.
Panathinaikos: Alverstis 8, Sanchez 4, Rogers 5, Mulaomerovič 8 (2:4), Bodiroga 23, Middleton 14, Kutluay 6, Papdopoulus 12, Giannoulis 1.

Nekaj dejstev o tekmi:

– prva peterka Krke: Drobnjak, Skelin, Gnjidič, Davison, Lakovič
– zabijanje Davisona za 34:28
– 3. osebna napaka Borisa Gnjidića v 15. minuti, 4. osebna napaka Benetta Davisona v 17. minuti
– Panathinaikos ujame Krko na 40:40
– Krka ujame Pao na 66:66 in povede v 35. minuti 74:70
– Marko Šamanič zadane dva prosta meta za zmago, Damir Mulaomerović na drugi strani greši prosta meta
– sodili so Radonjic (Francija), Pozzana (Italija), Rižik (Ukrajina)
– v dvorani 2500, po nekaterih podatkih celo 3000 gledalcev

Statistika tekme:

Prosti meti: Krka Telekom 26:40, Panathinaikos 25:31.
Met za dve točki: Krka Telekom 25:40, Panathinaikos 25:42.
Met za tri točke: Krka Telekom 2:19 (Lakovič, Gnjidič), Panathinaikos 2:11 (Bodiroga, Rogers).
Skoki: Krka Telekom 30 (9 + 21), Panathinaikos 26 (4 + 22).
Osebne napake: Krka Telekom 28, Panathinaikos 28.
Pet osebnih: Grum (36.).

Ekipa Krke ob prvi domači evroligaški zmagi (7.11. 2001):

Glavni trener ekipe je bil Aleš Pipan, njegov pomočnik Slavko Kovačevič, fizioterapevt Borut Škedelj. Krka je na tekmi proti Panathinaikosu igrala v naslednji postavi: Vladimir Anzulović, Boris Gnjidić, Mate Skelin, Jaka Lakovič, Nemanja Jelesijević, Benett Davison, Samo Grum (kapetan), Miloš Mirković, Aleksandar Ćapin, Marko Šamanić, Antwain Smith. Športni direktor kluba je bil Vlado Gavranović, sekretar Franci Beg.

Začutili, da je nocoj priložnost

»Zavedali smo se, da igramo proti eni najboljših ekip v Evropi. Jasno nam je bilo tudi to, da lahko računamo na presenečenje le in samo, če bomo vložili večjo energijo,« se tekme spominja Dragiša Drobnjak. »Veliko lažje pa je prej omenjeno energijo aktivirati, če imaš ob sebi močno podporo s tribun. Mi smo to imeli! Bila je polna dvorana, ki je želela eno in dihala kot eden. Ne pa da se ti zgodi, da četrt dvorane pride in se naslaja, ko ti ne gre,« nadaljuje Drobnjak, ki spomni, da se je tekla tako, da so se ob koncu tudi igralci zavedali, »da so prišli v priložnost, da zmagamo!«

»V spominu mi je tekla ostala tudi zato, ker se sem trudil, da po najboljših močeh limitiram izjemnega košarkarja Dejan Bodirogo. Ustaviti ga tako ali tako nisi mogel! Po tekmi me je eden od novinarjev vprašal, kako se počutim, da sem limitiral Bodirogo. Pa sem se nasmejal in dejal, da je dosegel Bodirogoa 23 točk. Če ste vi videli, da sem ga ustavil in s tem pomagal ekipi do uspeha, sem vesel, ampak je Dejan Bodiroga kljub temu dosegel 23 točk,« nadaljuje Drobnjak, ki je na tekmi poizkusil tudi šestkrat za tri točke, a žoga ni hotela v koš. Dejansko ga je Alvertis puščal samega, izkazalo pa se je, da je bil to del taktike trenerja Željka Obradovića. Drobnjak je kljub temu prispeval šest točk, sedem skokov in dve podaji.

»Ekipno smo odigrali zelo dobro, v tisti sezoni smo kot posamezniki in kot ekipa delovali zelo dobro. Izjemen je bil seveda Jaka Lakovič, ki je potem tudi odšel v Panathinaikos. Sicer pa so tudi meni ostali zelo lepi spomini: sam sem odigral in preživel štiri izjemne sezone, za nameček pa je uspehe beležila tudi Krka. Začeli smo v pokalu Saporta, nadaljevali v Suproligi in Evroligi, leta 2003 pa igrali finale pokala Uleb,« se ozre nazaj Drobnjak, ki poudari, da je bilo Novo mesto ob poljskem Zgorzelecu najbolj košarki naklonjeno mesto.

Trenerjeve zasluge

»Aleš Pipan nas je tudi na to tekmo dobro pripravil, precej pa je bil tudi sam emotiven.  Dobili smo dovolj podatkov, da smo na koncu zmagali. Ali je dal samega sebe v to tekmo. Na tem mestu mu hvala, ker smo skupaj uspeli,« pa pove Bora Gnjidić, nekdanji košarkar Krke, ki se spomni tudi znamenite Pipanove vzpodbude: »Gremo, fantje!«

»Dvajset let je že od tega… Dejan Bodiroga, Panathinaikos, Evroliga, Novo mesto… Polna dvorana. Res je bilo lepo. Vodili smo celo tekmo, nismo jim dali dihati. Del tekme sva se z Bodirogo tudi pokrivala. Na koncu pa je odločil Marko Šamanić, ki je zadel dva prosta meta. V Novem mestu je padel evropski velikan,« dodaja Gnjidić.

Klic z Evrolige

»Nepozabno! Da sredi »Podgurja« pade veliki Panatinaikos z virtuozom Dejanom Bodirogo in Željkom Obradovićem na čelu, je res nekaj kar ne moreš pozabiti. Tako vesel sem bil samo še, ko je Slovenska Košarkarska reprezentanca osvojila zlato medaljo. Spomnim se, da je bilo že pred tekmo »nekaj v zraku«, ker so fantje pokazali česa so sposobni že tri tedne prej, ko je sredi Madrida padel tudi kraljevi Real. Nepozaben je bil tudi trenutek, ko so se igralci metali en na drugega sredi dvorane, čisto spodaj pa je bil eden izmed junakov tekme veliki Mate Skelin in pa seveda trenutek, ko je na tiskovni konferenci Obradović športno čestital Pipanu. Pred tem pa je bil zelo glasen v garderobi, ki jo je uporabljala ekipa Panathinaikosa.  Ko sem oddala poročilo s tekme, se spomnim, da me je poklical Frank, urednik portala Euroleague.net in vprašal, če je vse ok? Moj članek se mu je namreč zdel premalo euforičen. Enostavno pa smo bili vsi v šoku in tisti trenutek sem težko kaj več spravil iz sebe,« je svoje občutke 20 let po tem strnil Nejc Tisu, ki je bil takrat dopisnik Evrolige iz Novega mesta, danes pa uspešno deluje na Radiu 1.

»Mislim, da se nam je nocoj vse vrnilo. Srčnost, borbenost, res smo si želeli te zmage. Vse čestitke fantom, res so pustili srce na parketu, zato se lahko nocoj res zasluženo veselijo,« je po tekmi povedal trener Aleš Pipan.