Portorož do konca grozil Heliosu, štajerski derbi Laščanom

Rubrika: Liga Nova KBM

Košarkarji so zakorakali v novo sezono Lige Telemach. Na uvodnih treh srečanjih so se zmage razveselila moštva Zlatoroga, Tajfuna in Helios Sunsev. Kolo se bo zaključilo čez dober teden, ko bosta na sporedu še tekmi med Mariborom Novo KBM in Grosbasket ter Šenčurjem Gorenjsko gradbeno družbo in Rogaško.

foto: kk helios
foto: kk helios

Zlatorog do prednosti ob izključitvah Atanackovića in Jagodnika

Na derbiju uvodnega kola nove sezone Lige Telemach so košarkarji Zlatoroga zasluženo premagali Hopse s Polzele. Zanimivo srečanje so sebi v prid odločili v zadnji četrtini, ko sta morala zaradi ekipo zapustiti do tedaj prvi strelec Hopsov Simo Atanacković in Goran Jagodnik.

Prvi je moral na klop zaradi petih osebnih napak, Jagodnik pa bil izključen zaradi dveh tehničnih napak. Vse to se je zgodilo v 33. minuti, ko je imel Zlatorog minimalno prednost na semaforju (63:61). Ponujeno priložnost so varovanci trenerja Predraga Milovića hitro izkoristili in si v naslednjih treh minutah nabrali enajst točk naskoka (74:63), ki ga do konca niso izpustili iz rok.

Predrag Milović, trener Zlatoroga Laško:
“Za nami je zelo izenačena tekma. Obe ekipi sta imeli svoja dobra obdobja. Pomembnost prve tekme je na začetku mojim fantom nekoliko zatresla roke, a na koncu smo z dobro obrambo in kot strelsko dobra ekipa dosegli zmago. Čestitke Hopsom za dobro predstavo, mojim fantom pa za prvo zmago, ki je izredno pomembna. Prve tekme so namreč psihično precej naporne, zato je ta uspeh vreden še toliko več.

Vladimir Rizman, trener Hopsov Polzele:
“Nasprotnikom smo bili konkurenčni 34 minut. Vodili smo z 10 točkami, pa nato za toliko tudi izgubljali. Zlatorog je izkoristil domači teren in na koncu povsem zasluženo zmagal. Jaz našim fantom nimam kaj očitati. Če bi ohranili zbranost dve ali tri minute dalj, bi se morda lahko srečanje končalo drugače. Tudi če bi mi zmagali, nam nihče ne bi mogel očitati, da bi bilo to nezasluženo. Sedaj je potrebno iti naprej.


Lelić pokopal nekdanje soigralce

Tajfuna so na tekmi prvega kola Lige Telemach upravičili vlogo favorita proti ekipi iz Šoštanja in pričakovano slavili z 88:78. Odločitev o zmagovalcu je padla šele v drugem polčasu, ko so gostitelji strnili svoje vrste tako v obrambi kot napadu.

Elektra je po prvih dvajsetih minutah vodila in trener Tajfuna Dejan Mihevc je moral svojim varovancem povedati nekaj krepkih. Na parket so se vrnili precej bolj navdahnjeni; v obrambi so zaustavili Svena Malusa, ki je v prvem polčasu dosegel 12 točk, v napadu pa so se razigrali Đorđe Lelić (24 točk, 7 skokov, 5 podaj, indeks 35), Domen Bratož (19 točk, 8 skokov, 5 skokov) in Emir Zimić (17).

Dejan Mihevc, trener Tajfuna:
“Čestitke fantom za zmago. Za nami je tradicionalno težka tekma v uvodnem kolu. Mi danes nismo igrali povsem za nas tipično igro. A ko je bilo potrebno, smo stopili skupaj in izvlekli zmago. To je v tem trenutku najbolj pomembno. Sedaj se že oziramo proti naslednji tekmi.”

Rajmond Rituper, trener Elektre:
“Po prvem polčasu, v katerem smo igrali sproščeno ter uveljavljali našo igro, smo v nadaljevanju doživeli popoln mrk. Slabo smo se odzvali na spremembo Tajfunove obrambne postavitve ter preko osebnih napak napravili preveč nespametnih potez, ki so nas pripeljale do tega rezultata. Čestitke domači ekipi za zmago. Mi bomo priložnost za prvi par točk iskali na naslednji domači tekmo.


Rebec blestel v Portorožu

Košarkarji Heliosa, ki so v novi sezoni imenu dodali še vzdevek Suns, so uspešno začeli Ligo Telemach. Na krilih razpoloženega Matica Rebca, ki je dosegel 25 točk (6 skokov, 5 podaj, indeks 26), so v gosteh premagali Portorož, ki še nekaj časa ne bo mogel računati na svojega najizkušenejšega igralca, Saša Ožbolta, manjkal pa je tudi nova okrepitev Stipe Modrić.

Mladi Rebec, ki se letos poleti za las ni uvrstil v slovensko člansko reprezentanco, je bil jeziček na tehtnici. V prvih treh četrtinah je dosegel 18 točk, v zadnji pa je suvereno vodil ekipo in na koncu tudi zapečatil usodo gostiteljev. Ti so sicer imeli možnost, da bi v zadnji minuti izenačili rezultat, vendar je Jure Besedič, v prejšnjih sezonah član Heliosa, zgrešil prosti met.

Konstantin Subotić, trener Portoroža:
“Čestitke Helios Sunsem za zasluženo zmago. Mi smo v napadu imeli nekaj slabih minut. Igrali smo v krču, videlo se je, da nismo sproščeni. Obe ekipi sta sicer igrali zelo borbeno. Na ta način smo se mi v zadnji minuti tudi vrnili v igro, a se žal ni izšlo po naših željah. Verjeli smo v zmago. Fantje so na parketu dali vse od sebe, kar je zelo pomembno. Matic Rebec je v trenutkih, ko se je tekma lomila, zadel neverjetno trojko in verjetno je bil ravno on prednost nasprotnikov. Tekma je sicer bila trda, z majhnim številom košev. Pri takšnem rezultatu je vsaka žoga še toliko bolj pomembna. Zavedamo se, kje smo delali napake, skušali jih bomo popraviti. Potrebujemo čas, a je tega zelo malo, zato bomo morali proces odpravljanja pospešiti in na naslednjih tekmah prikazati še boljšo igro. Tega smo sposobni.”

Gregor Hafnar, trener Helios Sunsev:
“Veseli me, da smo na prvi tekmi izvlekli zmago. Minuto pred koncem smo imeli 10 točk prednosti, pa jih z izgubljenimi žogami, neumnostmi in divjanjem skoraj zapravili. Portorož bi se lahko povsem zasluženo prebil do podaljška. Čestitke nasprotnikom, ki se niso predali vse do konca, prav tako pa čestitke mojim fantom, ki so vzdržali pritisk. Ni lahko igrati s povsem novo ekipo mladih fantov na prvi tekmi v gosteh. Fantom vseskozi govorim, da bomo tekme dobivali z igro v obrambi in ne z napadom. Tokrat smo bili osredotočeni na igro v obrambi. Prejeli smo 59 točk in kljub ne bleščeči igri v napadu, z nekaj izjemami med posamezniki, uspeli. Tekma je bila sicer trda. Zavedali smo se katere so slabosti Portoroža in jih izkoristili, medtem ko smo bili morda mi z novo ekipo za njih manjša neznanka. Ne glede na vse so fantje pokazali pravi karakter in morda nekoliko po sreči, a zagotovo povsem zasluženo, zmagali.

Liga Telemach, 1. kolo

Sobota, 11. oktober:
ZLATOROG LAŠKO – Hopsi Polzela 85:78 (16:21, 22:18, 20:19, 27:20)
(Zagorac 21, Lapornik in Vašl po 12; Zolotić 16, Atanacković 15)

TAJFUN – Elektra Šoštanj 88:78 (23:23, 16:17, 22:15, 27:23)
(Lelić 24 in 7 skokov, Bratož 19 in 8 skokov; Malus 15, Brčina 14)

Portorož – HELIOS SUNS 59:64 (9:19, 16:8, 15:21, 19:16)
(Hodžić 22, Buda 15; Rebec 25, Casey 13 in 7 skokov)

Torek, 21. oktober:
20:00, Maribor Nova KBM – Grosbasket

Sreda, 22. oktober:
20:00, Šenčur – Rogaška

Krka je prosta.