Porazen začetek na Madžarskem

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Slovenska košarkarska reprezentanca je s porazom začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021. V Sombotelu je morala priznati premoč Madžarski, ki je slavila s 77:75. Varovanci selektorja Rada Trifunovića bodo imeli popravni izpit v nedeljo, ko bodo v Kopru gostili Avstrijo.

Kvalifikacije za Euro 2021, prvi del, 1. krog, 20.2.
MADŽARSKA – Slovenija 77:75 (49:54, 32:36, 16:16)
Slovenija: Rupnik 11, Nikolić 6, Prepelič 12 (7 skokov in 5 podaj), Murić 6 (8 skokov), Mesiček, Blažič 18, Hrovat, Morgan 16 (9 skokov), Mahkovic 6, Dimec.

Poraz ni tako tragičen s tekmovalnega stališča, saj je sistem uvrščanja na EP dokaj prijazen, zagotovo pa neuspešen start v kvalifikacije ni dobra vzpodbuda za igralce in strokovni štab. Še posebej potem, ko je Slovenija večino tekme nadzorovala dogajanje na parketu in bila kar nekajkrat v poziciji, da se odlepi na semaforju in odloči tekmo.

V prvem polčasu je dvakrat prišla do lepe prednosti. Prvič ob koncu prve četrtine (18:9), ko je selektor Rado Trifunović delno zamenjal začetno peterko (Nikolić, Prepelič, Blažič, Murić, Morgan), drugič pa v 17. minuti, ko je po delnem izidu 15:2 povedla z dvomestno številko 34:24.

Podoben potek je imela tekma tudi v nadaljevanju. Uvodno prednost 47:41 je Slovenija zapravila, ker je moral iz igre zaradi štirih osebnih napak Jordan Morgan, ki je bil do tedaj steber obrambe pod košem in koristen ter učinkovit v napadu. Madžarska je izenačila na 56:56.

Do naslednje prednosti, ki je bila praktično že pol zmage, je Slovenija prišla v zadnjih minutah. Klemen Prepelič je dve minuti in 20 sekund pred koncem zadel za 71:66. Žal tudi to ni bilo dovolj.

Madžari, ki so na domačem parketu že marsikateri reprezentanci zagrenili življenje, so naredili delni izid 6:0 in dobro minuto pred koncem prešli v vodstvo z 72:71. V napeti končnici je Slovenija še dvakrat povedla, a na drugi strani domačim dovolila, da so tudi oni dosegli koše. Odločilna prosta meta je zadel Zoltan Perl štiri sekunde pred koncem.

Slovenija je sicer še imela en napad, vendar je Jaki Blažiču (18 točk), ob Jordanu Morganu (16 točk, met 7:9, 9 skokov) najboljši posameznik na parketu, v želji po čim prejšnjem prehodu v napad spodrsnilo in s tem je splavala po vodi tudi zadnja možnost za uvodni točki.

V prvem ciklu kvalifikacij #mojtim čaka še domača premiera v koprski Bonifiki. Tekma z Avstrijo se bo  v nedeljo, 23. februarja, začela ob 17. uri. Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima. V predprodaji jih lahko kupite po 8 €, ob nakupu treh vstopnic pa v predprodaji četrto vstopnico prejmete brezplačno. Na dan tekme bo cena posamezne vstopnice 12 €.

POVEZAVA NA NAKUP VSTOPNIC SLOVENIJA : AVSTRIJA

V skupini F bo tekmica Slovenije še Ukrajina. Preostali okni za igranje kvalifikacijskih tekem bosta letošnjega novembra in februarja prihodnje leto. Na EuroBasket, ki ga bodo gostile Nemčija, Češka, Gruzija in Italija, se bodo uvrstile prve tri ekipe.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO