Ponoči gre zares – Gogi v lov na prvi veliki finale lige NBA!

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Deset let je minilo, odkar je Goran Dragić prvič in do danes zadnjič igral v konferenčnem finalu lige NBA – takrat v dresu Phoenix Sunsov in veliko manj pomembni vlogi, kot bo nocoj na parket v Orlando pritekel nekdanji kapetan slovenske reprezentance, ki igra v življenjski formi in je nosilec igre Miamija.

In če je ob Dragićevem prvem poskusu na naskok v finale lige NBA nasproti stala ekipa Los Angeles Lakers, tokrat na drugi strani stoji še druga najslavnejša ekipa v zgodovini lige NBA poleg Jezernikov – zeleni Boston Celtics.

Obe ekipi sta v Orlandu v končnici v prvem krogu najprej ‘pometli’ z nasprotnikoma – Miami je odpravil Indiano, Boston Philadelphijo. V drugem krogu je Vročica skoraj nadaljevala s čistilno akcijo in domov ekspresno, ob samo enem porazu, poslala prve nosilce Milwaukee, Boston pa je odigral še dve tekmi več – v trilerju je v sedmi tekmi premagal branilce naslova iz Toronta.

Boston je edina ekipa na vzhodu, ki je v letošnji sezoni Miami premagala več kot enkrat – najprej v Bostonu, nato še v Miamiju, v Orlandu v nadaljevanju sezone pa je bila že boljša ekipa Miamija, tudi brez takrat poškodovanega Butlerja.

Miami bo v serijo krenil v celotni zasedbi, brez poškodovanih igralcev. Boston bo vsaj še eno tekmo moral počakati na vrnitev Gordona Hayworda, ki si je na prvi tekmi ponovnega zagona lige zvil desni gleženj.

 

Miami se bo v seriji spopadel z najboljšo obrambno ekipo končnice v ligi, ki ji poveljuje član prve obrambne peterke lige Marcus Smart. Na drugi strani pa ima Miami četrti najboljši napad v končnici in tako dovolj orožij, da razoroži (tudi) obrambo Bostona, ki v končnici med vsemi ekipami nasprotniku povzroča največ zgrešenih metov za tri točke.

Toda tudi Miami je v končnici močno popravil obrambo, je celo na četrtem mestu po tem segmentu igre, toda s tako široko paleto (predvsem) zunanjih napadalnih opcij, kot jih ima Boston, se ni srečal ne v seriji proti Indiani, kot tudi ne proti Milwaukeeju. Boljšo igro v obrambi je pripisati tudi igranju Jae Crowderja v prvi peterki, posledično prihaja do več prevzemanj, vseeno pa je pričakovati, da bo, podobno kot v seriji z Milwaukeejem in prevzemanju Giannisa prihajalo do izjem, da do le-teh ne prihaja v primeru, ko bi morali prevzemati Herro, Robinson in Gogi.

 

Ob izenačeni prvi peterki obeh ekip se zdi, da je glavna prednost Miamija dolga in uravnotežena klop. Spoelstra rotira 9 igralcev, prvo peterko pa lahko več kot verodostojno zamenjajo Tyler Herro, Andre Iguodala, Kelly Olynyk, Kendrick Nunn in tudi Derrick Jones Jr. Na drugi strani Brad Stevens minute krpa z igralci, na katere se ne more zanašati skozi daljše časovne obdobje – nihče izmed igralcev Robert Williams III, Brad Wanamaker, Semi Ojeleye in Grant Williams ni igral v povprečju več kot 6 minut v seriji proti Torontu.

 

Ameriški analitiki napovedujejo napeto serijo, ki se zna končati šele po sedmih tekmah, mi vsi pa seveda upamo, da se bo na koncu tehtnica nagnila na stran Miamija in bomo tako po treh letih ponovno spremljali slovensko košarkarsko pravljico pod taktirko Gorana Dragića.