Polom v Ukrajini

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Slovenije so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo doživeli šesti zaporedni poraz in tri kroge pred koncem dokončno ostali brez možnosti za pot na Kitajsko. V Zaporožju so morali priznati premoč Ukrajini, ki je slavila zmago z 82:54.

Kvalifikacije za SP 2019, 3. krog, 29.11.
UKRAJINA – Slovenija 82:54 (58:34, 35:25, 22:18)
Slovenija:
Rebec 9, Durnik, Murić 2 (6 skokov), Mesiček 12, Kosi, Hrovat 13, Mahkovic 3, Dimec 6, Čančar 5 (5 skokov), Glas 4, Bratec, Čebašek.

Pomlajena zasedba selektorja Rada Trifunovića je bila brez možnosti za prekinitev najdaljšega negativnega niza v zgodovini slovenski članskih selekcij. Potem ko je lani naslov evropskega prvaka osvojila po petnajstih zaporednih zmagah – šest v kvalifikacijah in devet na Eurobasketu na Finskem in v Turčiji – in nato kvalifikacije za SP začela z uspehom proti Belorusiji, je v zadnjih osmih tekmah zmagala le enkrat.

Februarja letos je zmagala v Podgorici, v nadaljevanju pa izgubila z Belorusijo, Španijo, Črno goro, Turčijo, Ukrajino in Latvijo, s katero se bo znova pomerila to nedeljo ob 17. uri v Stožicah. Do konca kvalifikacij jo nato februarja 2019 čaka še gostovanje v Turčiji ter domača preizkušnja z Ukrajino.

Glede na to, da Slovenija nima več možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo, bo selektor Trifunović najverjetneje dovolil Žigi Dimcu odhod v njegov novi klub, Panevežys Lietkabelis iz Litve, kar pomeni, da bo Slovenija v nedeljo morda nastopila brez svojega najvišjega igralca, tako da bo priložnost dobil mladi Miha Škedelj, ki je tokrat sedel na tribuni.

Ukrajina je zasluženo prišla do šele tretje zmage proti Sloveniji v trinajstih dvobojih, prve po enaindvajsetih letih oziroma enajstih zaporednih porazih. Že v startu je povedla s 7:0 in vodstva do konca tekme ni izpustila iz rok.

Slovenija se je ob koncu prve četrtine približala na 17:16, v drugih desetih minutah pa je povsem padla. Brez idej v napadu, ob slabem metu za tri točke (0:14 v prvem polčasu) in ne dovolj čvrsti obrambi je bila lahek plen za Ukrajino, ki je v 14. minuti prvič povedla z dvomestnim številom točk, v 18. minuti, potem ko je Slovenija v osmih minutah druge četrtine dosegla le en koš iz igre, pa je bilo že 35:21.

Selektor Rado Trifunović je pogosto menjal in iskal razpoložene igralce, vendar teh tokrat na svoji klopi ni imel. Ob koncu tretje četrtine je imela Ukrajina že dvajset točk prednosti (54:34). Slovenija je na vojnem območju na jugovzhodu Ukrajine doživela drugi najvišji poraz na tekmah kvalifikacij ali velikih tekmovanjih ter četrtega najhujšega od leta 1992 dalje.